Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Dependentă de net, dar mă tratez! Viata online, nu este viata

Dependentă de net, dar mă tratez! Viata online, nu este viata

Dependentă de net, dar mă tratez!  –  Simți nevoia să fii mereu online? Nu ai liniște dacă nu-ți controlezi telefonul smart în fiecare minut? Vrei să știi mereu dacă ai primit e-mailuri? Cumperi mereu online? Nu te poți opri din a verifica mereu facebookul? Este posibil să suferi de ceea ce psihologii numesc dependență de internet.

Tulburarea a fost observată empiric până acum, prin studii exploratorii fără o ipoteză clară, dar specialiștii sunt de părere că își va face loc în manualele de diagnostic în curând. Observațiile empirice au dus la apariția unor descrieri ale fenomenului, ale oamenilor și ale comportamentului lor, dar nu se poate spune ce anume cauzează tulburarea. Este adevărat că există și oameni care se uită mult la televizor, care citesc cărți și care sunt dependenți de muncă, dar în aceste cazuri nu vorbim despre tulburări. Probabil însă că ceea ce-i diferențiază pe cei dependenți de internet este dorința de a nu se ocupa de problemele reale din viața lor.

Petreci prea mult timp online?

Timpul în sine nu este un indicator suficient pentru a fi dependent. Timpul trebuie văzut în contextul mai multor factori – de exemplu, dacă ești student, dacă acest lucru face parte din munca ta etc. Așa că, dacă vrei să te analizezi și să-ți dai seama dacă suferi de această tulburare, trebuie să aplici câteva filtre când îți pui această întrebare. Mai degrabă, ceea ce te face depedent este compulsiunea de a intra online oricând, oriunde, nu timpul petrecut astfel. Problema este că suntem tot timpul înconjurați de tehnologie, iar internetul este pretutindeni. Nu găsești o bluză la magazin? O poți comanda online. Vrei o pizza? Nicio problemă, completezi un formular online. Ai insomnie și vrei să joci un joc la 3 dimineața? Vei găsi, cu siguranță, pe cineva online cu care să poți juca. Din acest motiv tulburarea este dificilă: astăzi, e foarte greu să trăiești fără să fii înconjurat de internet.

Cauze de îngrijorare

Chiar dacă stai mult pe internet, te uiți la filme și muzică și conversezi cu prietenii, aceste lucruri pot deveni periculoase abia când interferează cu viața ta cotidiană. Tulburarea include mai multe categorii, printre care jocuri, rețele sociale, e-mail, blogging, cumpărături online. De aceea, nu timpul petrecut online este o problemă, ci felul cum petreci acest timp.

Care este cauza

Psihologii sunt de părere că vine din dependența de jocuri de noroc, un comportament antisocial. Cercetătorii au constatat că, pur și simplu, pot copia criteriile acestei tulburări și să le transpună asupra dependenței de internet, acestea două suprapunându-se perfect. Alte dovezi arată că seamănă foarte bine cu o dependență chimică, de exemplu de alcool sau droguri. Unele studii susțin că dependența de internet duce la modificări fizice ale creierului, care afectează materia cenușie și pe cea albă din regiunea prefrontală. Această zonă este asociată cu amintirea detaliilor, atenția, planificarea și prioritizarea sarcinilor. De asemenea, această dependență afectează centrul plăcerii din creier. Comportamentul adictiv declanșează eliberarea dopaminei. De-a lungul timpului, este nevoie de o activitate crescută pe internet pentru a obține același răspuns plăcut și astfel se creează dependența. Predispozițiile biologice pot fi altă cauză, de exemplu o deficiență chimică și un nivel scăzut de dopamină și serotonină.

Simptome

Există semne fizice și emoționale, iar ele includ depresia, anxietatea, lipsa de sinceritate, sentimente de vinovăție, izolare, euforie la calculator, agitație, tulburări ale dispoziției, frică, plictiseală, procrastinare, insomnie, dureri de cap, dureri de ceafă, ochi uscați. Diagnosticul poate fi pus atunci când ești preocupată extrem de mult de internet, simți nevoia să-l folosești tot timpul, nu te poți controla în acest sens, ești iritabilă sau deprimată când încerci să te controlezi.

Opțiuni în privința tratamentului

Mai întâi, trebuie să recunoști că ai o problemă. Mulți specialiști se întreabă dacă de fapt este nevoie de tratament și dacă nu cumva problema se rezolvă de la sine. Alții sunt de părere că este nevoie de medicație, pentru că dependența de internet are la bază o altă tulburare legată de depresie și anxietate. Însă tratamentele cele mai eficiente sunt terapia cognitiv-comportamentală și terapia de grup. De asemenea, terapia prin artă sau sport dau rezultate bune. În fond, toți suntem dependenți de ceva, mai mult sau mai puțin. Important este să devenim dependenți de lucrurile care ne fac bine.

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns