
Ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, când alegem cadouri pentru cei dragi, le facem vizite apropiaţilor și ne bucurăm împreună de clipele magice ale Crăciunului. În schimb, pentru unii dintre noi ele devin un adevărat calvar.
Ce trebuie să facem pentru a trece cu bine peste momentele dificile ale sfârşitului de an?
O mică ajustare a comportamentului poate face toată diferenţa! Specialiştii o numesc „tulburare afectivă sezonieră“. Este o stare de tristeţe însoţită de apatie, pe care o simţim mai cu seamă în preajma Crăciunului sau a altor sărbători ori evenimente importante. Sezonul rece reuşeşte cel mai mult să ne afecteze starea fizică şi, la fel de bine, să îşi lase amprenta asupra psihicului. Dar există o explicaţie cât se poate de logică pentru aşa ceva! Odată cu instalarea iernii, durata zilei se scurtează şi, astfel, beneficiem de mai puţină lumină decât în restul anului. În aceste condiţii, ritmul organismului se schimbă. Care sunt primele semne ale modificărilor care au loc? Avem mai puţină energie pentru a duce până la capăt responsabilităţile de zi cu zi, simţim nevoia să ne odihnim şi să mâncăm mai mult, iar irascibilitatea poate pune stăpânire pe noi. „Nimic nou sub soare!“, ai spune. Ei bine, situaţia devine îngrijorătoare în momentul în care aceste simptome se accentuează, iar depresia se instalează în toată… splendoarea.
Antidotul depresiei de iarnă
Ce e de făcut în acest caz? Înainte de toate, nu te panica! Statisticile susţin că un sfert din populaţia globului prezintă la un moment dat semne ale depresiei, iar numărul femeilor afectate de această tulburare este de două până la trei ori mai mare decât al bărbaţilor. Şi asta, indiferent de statutul social, pregătirea profesională ori locul de origine. Vestea bună este că „depresia de sezon“ poate fi combătută – sau cel puţin diminuată – în cel mai simplu mod cu putinţă: prin schimbarea câtorva obiceiuri care-ţi afectează starea de spirit! În general, cei care se simt copleşiţi de tot ce-i înconjoară tind să preia asupra lor responsabilităţi în exces, iar în ajunul Crăciunului, lista lucrurilor care trebuie bifate pare să se mărească la nesfârşit. Sfatul nostru este să iei o pauză! Caută şi mai ales acceptă ajutor din partea prietenilor. Mai mult, nu te sfii să te confesezi din când în când cu privire la problemele pe care le întâmpini. Un simplu telefon dat unei persoane de încredere îţi ridică de pe umeri sau de pe suflet o greutate care ameninţă să te doboare cât de curând.
Bani pierduţi şi nervi
La fel de bine poţi revizui ceea ce ai cu adevărat de făcut de sărbători. Şi ce dacă nu instalezi toate luminiţele pe care le ai în casă, ce contează dacă o să ţi se reproşeze că n-ai respectat fiecare tradiţie a familiei?! Mai important este să domnească în casă o atmosferă călduroasă decât să încerci să te dai peste cap ca să cumperi bradul dintr-un loc anume sau să faci rost de nu ştiu ce condiment, comercializat numai într-un butic de la capătul celălalt al oraşului. Şi, că tot veni vorba despre cumpărături, poți considera achiziţiile online drept o alternativă. Nu de alta, dar eviți astfel să bați oraşul de-a lungul şi de-a latul. Dacă n-ai încredere în magazinele de pe internet, încearcă să-ţi faci o listă de cumpărături şi un buget în care să te încadrezi. O organizare bună te scuteşte de bani pierduţi şi nervi.
Sport versus mâncare în exces
O modalitate eficientă de ridicat moralul este mişcarea. Nu contează ce sport alegi să practici – atât timp cât îţi pui puţin sângele în mişcare cu fiecare prilej ce se ivește. De asemenea, este recomandat să nu dai iama în platourile cu mâncare şi nici să consumi prea mult alcool. Astfel de excese îţi pot masca sentimentele pe moment, dar, pe termen lung, te vor face să te simţi mai rău decât în primă instanţă. În acelaşi timp, nu trebuie să te abţii de la toate micile plăceri… nevinovate: dacă ai exagerat într-o seară cu prăjiturile sau cu băutura, nu-i sfârşitul lumii, poţi reveni liniştită a doua zi la o dietă echilibrată. Sărbătorile îi fac pe oameni să-şi rememoreze imperfecţiunile, greşelile sau persoanele dragi pe care le-au pierdut. Nu uita totuşi că este sezonul în care fiecare dintre noi încearcă să fie mai bun şi mai iertător! Ce-ar fi să începi chiar cu tine?
Sfaturi pe scurt:
- Dacă ai pierdut pe cineva drag, adu-ţi aminte de momentele fericite petrecute cu persoana dispărută.
- Dacă urmezi vreun tratament, nu rata nicio doză.
- Dacă mergi la psiholog, programează una, două ședințe în plus.
- Dacă mergi la vreo petrecere, ia un prieten cu tine în caz că n-ai cu cine să faci conversaţie.
- Nu lăsa cumpărăturile pe ultima zi, bifează lista de cadouri când încă nu-i mare aglomeraţie prin magazine!
Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Sursa foto: Fotolia