
Seara, acasă, îl întreb pe Răzvan, partenerul meu: „Ce înseamnă pentru tine feminitatea?” „Grea întrebare”, îmi răspunde, apoi face o pauză lungă. „E sigur o stare. Cred că e un mix de vulnerabilitate, încredere de sine, creativitate, a-ți păsa de ceilalți și a fi sexy.” Continui să-l interoghez: „Opusul feminității este…?” „Am putea spune masculinitatea, dar nu e asta. Opusul feminității este delăsarea. Sau vulgaritatea.” „Crezi că o femeie poate fi feminină fără a fi manierată?” Îmi răspunde fără să răsufle: „Foarte greu. Nu”.
Mai târziu, mă gândesc la conversația noastră și la imaginea femeii care nu poate fi feminină fără a fi manierată. Dacă Răzvan are dreptate și feminitatea este o stare ce nu poate exista în afara bunelor maniere, atunci, în mod sigur, există reguli de politețe care vin să sublinieze această eleganță naturală a femeilor. Iar aceste reguli și comportamente nu trebuie să fie scrise într-un cod anume; undeva în adâncul nostru, le știm și le observăm cu ușurință la femeile care ne servesc drept model.
Îmi petrec următoarea săptămână vorbind cu cât mai multă lume, întrebând în stânga și-n dreapta ce înseamnă feminitatea și care sunt regulile de bază ale bunelor maniere care scot în evidență această calitate. Redescopăr ceva ce deja știam, că feminitatea nu ține de machiaj sau rochie, ci de felul cum te simți și te comporți cu cei din jur. Astfel, am adunat o listă întreagă cu ce ar fi elegant să faci și să nu faci.
Feminitatea se manifestă când:
- Îți face plăcere să fii tu însăți.
- Știi cum să îi faci pe cei din jur să fie în largul lor cu tine.
- Accepți că toți sunt supuși erorilor și nu râzi de greșelile altora.
- Îți cunoști meritele, ești mândră de munca ta și poți povesti ceea ce faci fără a fi încrezută.
- Nu comentezi cu malițiozitate aspectul sau comportamentul altor persoane. Feminitatea este atunci când nu bârfești.
- Suni și anunți că vei întârzia, cerând scuze.
- Nu fumezi în mers, pe stradă, ci găsești un loc în care poți sta, fără a-i deranja pe ceilalți cu fumul de țigară.
- Nu dai false speranțe și nu accepți avansurile bărbaților care nu te interesează.
- Stai dreaptă și ai grijă ca postura ta să denote încredere și siguranță. Nu stai cocoșată sau cu coatele pe masă și nu te legeni cu scaunul.
- Îți accepți trăsăturile și corpul așa cum sunt, fără a purta haine care nu te definesc ori care sunt mai mici decât măsura ta.
- Accepți cu eleganță complimentele și mulțumești, fără a te lăuda singură.
- Te respecți pe tine îndeajuns de mult ca să nu oferi detalii intime în locuri publice sau persoanelor necunoscute.
- Expresiile vulgare și înjurăturile nu fac parte din vocabularul tău.
- Întinzi prima mâna când faci cunoștință sau te întâlnești cu cineva. Știi că femeia întinde prima mâna, dar nu dai lecții de bune maniere celor din jur, îi ajuți într-o situație cu care s-ar putea să nu fie familiarizați făcând tu primul pas.
Citește și:
5 motive pentru care e mai bine să fii femeie
Silvia Ionita: Dincolo de ecran sunt mama, sotie si femeie
Cea mai fericită femeie din lume
Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Mona Silvia Timofte
Foto: Guliver/Thinkstock