
Echilibrul este exact ce vrei tu să fie – Profesorul meu de fizică din liceu obișnuia să facă o glumă când venea vorba despre statistici și medii matematice: „Dacă un om stă cu o mână pe gheață și cu cealaltă mână pe plita încinsă, s-ar putea spune că în medie stă bine”.
M-a urmărit foarte mult acest citat, jumătate glumă, dar jumătate realitate: de multe ori tindem spre acest fals echilibru, gândindu-ne că viața e fix ca o balanță în care talerele ce pot fi cântărite să se echilibreze la miligram. Rareori se întâmplă și îmi dau seama că mi-am petrecut nepermis de mulți ani încercând să-mi cântăresc viața, de parcă aș fi fost farmacist, nu jurnalist.
Revelația ultimilor ani a fost că echilibrul e o unealtă, nu un scop în sine și fiecare dintre noi are o definiție profund personală a ceea ce înseamnă echilibrul pentru el. De multe ori, echilibrul este de fapt o echilibristică în care guști un pic din toate și apoi stabilești unde vrei să zăbovești mai mult și de ce. Sau, din contră, echilibrul poate însemna să te oprești la primul preparat care-ți atrage atenția și abia apoi, după ce ești îndestulat, să te uiți la restul. Eu una, recunosc, mă încadrez în această a doua categorie.
Tot ceea ce sunt acum este produsul unui echilibru înțeles mai mult ca o alternanță decât ca o sumă de egalități bine cântărite. Cele mai importante lucruri din viață le-am reușit în perioade în care am zăbovit mai mult undeva, adesea în defavoarea tuturor celorlalte locuri sau destinații. Mulți ani, cariera a mers la cote maxime, iar viața personală a fost ca și inexistentă. Totuși, fără acei ani, nu cred că aș fi ajuns unde sunt acum și mi-am asumat-o.
Acele perioade de travaliu profesional s-au echilibrat ulterior cu perioade în care am pus cariera pe pilot automat, dând pauză ambițiilor și planurilor grandioase, fiindcă îmi doream mai mult timp pentru mine și pentru sufletul meu: să umblu, să gândesc, să iubesc, să-mi reorganizez prioritățile. Și a fost perfect și așa. Per total, am trăit cu voluptate și una, și cealaltă perioadă. Je ne regrette rien, vorba lui Edith Piaf.
Elementul comun al ambelor perioade a fost o „coloană vertebrală” de mici discipline care m-au ajutat să rămân pe linia trasată de mine. Nu sunt lucruri mari, ci mici obișnuințe care contează pentru sănătatea fizică și mentală, precum mâncat sănătos (în accepțiunea mea, fiindcă definițiile sunt și aici diferite!), sport, citit, mers pe jos, meditație. Lucruri cărora, în total, le alocam cam trei ore din zi, indiferent cât de ocupată aș fi fost cu una sau cu alta.
Dincolo de această structură care rămâne neschimbată, am învățat în timp că fiecare perioadă are forma ei și că e inutil și absolut neproductiv să încerci s-o faci să încapă în ceva ce ți-ai setat tu în minte. Când în viața ta se întâmplă o schimbare la 180 de grade, soluția e să te adaptezi din mers, s-o îmbrățișezi și să-ți asumi faptul că talerele și-au schimbat poziția pentru moment. Nu să încerci să bagi un pătrat într-un cerc fiindcă ai decis tu cândva că viața ta trebuie să fie ca un cerc.
Pare simplu, dar e un lucru pe care l-am învățat cu greu, din momentul în care am decis să mă ascult și să mă adaptez vieții înseși, nu tiparelor din cărți sau din imaginația mea. Viața chiar nu stă în a executa cât mai drept săritura în echer între carieră și familie sau între „femeia de succes” și „mama ideală”. Uneori e puțin din toate, uneori mult din ceva, apoi iar puțin din fiecare. Se schimbă în funcție de viziunea și alegerile tale, dar cel mai rău lucru pe care-l poți face, mai ales la început de an, este să te stresezi în legătură cu faptul că viața ta nu este egală pe toate sertărașele și capitolele ei.
Când echilibrul devine o sursă de stres înseamnă că facem ceva greșit și că ar fi cazul să ne dăm un pas înapoi, să respirăm adânc și să acceptăm că viața noastră e bună exact așa cum este, atipică. Și apoi să ne construim acea formă de echilibru (sau de echilibristică) în care să încapă lumea noastră fără s-o forțăm și s-o „pedepsim”. E început de an, așa că viața ta poate fi un cerc, un pătrat sau orice alegi tu să fie.
Citește și:
- Menține hormonii în echilibru
- Care este aroma echilibrului tău?
- Echilibru cu ai tăi, dar și cu ai lui
Articol preluat din ediția de ianuarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Diana-Florina Cosmin
Foto: pixabay.com