Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Există prietenie între un bărbat și o femeie?

Există prietenie între un bărbat și o femeie?

Problema e dezbătută de ani și ani, pe toate fețele. Specialiștii (la fel subiecții) sunt împărțiți în trei tabere. Unii spun că există, alții că nu, nici vorbă, iar restul că… mda, e, dar nu prea.

Fac parte din tabăra celor care susțin că există. Nu numai că susțin, dar am prieteni bărbați foarte buni. Ca să mă lămuresc/să ne lămurim cu toatele, am întrebat trei bărbați și trei femei ce părere au despre subiect. Vârste diferite, profesii diferite. Iată răspunsurile:

Ele

Alina, arhitectă (26 ani): Sunt sigură că există, dar e greu să te împrietenești cu un bărbat la fel cum te împrietenești cu o femeie. Și e și dificil de păstrat o astfel de prietenie. Și tocmai de-aia e mai frumoasă dacă îți reușește. Din experiența mea, mai întâi trebuie depășite niște obstacole… biologice.

Anca, ingineră (55 ani): Absolut! Majoritatea celor mai buni prieteni ai mei sunt bărbați. Și… cu vechime. De 30 de ani și ceva. Sunt oameni care știu cam totul despre mine și cărora le pot cere un sfat la orice oră din zi sau din noapte. Au fost (și au rămas) psihoterapeuții mei.

Ioana, studentă (19 ani): Nu prea cred. Am prieteni băieți, colegii mei. Dar, cu siguranță se gândesc și la partea senzuală, îi simt, îi văd. Un prieten chiar mi-a spus odată că, dacă am face o dată sex, ne-am liniști și din punctul ăsta de vedere. I-am spus că nu mă interesează și n-a mai insistat. Dar de atunci a cam dispărut din peisaj. Nu știu, poate că doar eu credeam că suntem prieteni.

Scris de mână 1

Între bărbaţi şi femei prietenia nu este posibilă. Poate să existe pasiune, duşmănie, adoraţie, dragoste, dar în nici un caz prietenie. Oscar Wilde

Ei

Emil, programator (55 ani): Există, sigur. Poate că la tinerețe te mai bate un gând, așa, doar bărbați suntem. Dar, după ce lucrurile s-au așezat din punct de vedere hormonal, poți fi prieten foarte bun cu o femeie, poate chiar mai bun decât cu un bărbat, pentru că ei, femeii, îi poți dezvălui și partea ta mai sensibilă, aia pe care camarazilor nu te prea lasă inima s-o arăți.

Mihai, profesor (45 ani): Nu. Există doar amoruri în contratimp, care, până la urmă, se transformă pe nesimțite într-un fel de camaraderie în așteptarea unui… consens. Ce vreau să spun? Atracția sexuală dintre un bărbat și o femeie nu poate fi surmontată. Poate fi doar amânată.

Tiberiu, inginer (33 ani): Da, sigur, dar, după părerea mea, ai o problemă dacă te înțelegi bine cu o femeie și nu-ți trece prin cap, măcar așa, ca ipoteză, să faci amor cu ea. Unde s-a mai pomenit să te înțelegi bine cu o femeie și să nu te gândești cum te-ai înțelege cu ea în pat?!

Atracție sexuală sau camaraderie?

Ei bine, există studii care susțin în mod clar că prietenia între un bărbat și o femeie se bazează, în fapt, pe atracția sexuală nedeclarată. Mai cu seamă unul dintre ele, realizat de Universitatea din Alabama pe subiecți studenți, dovedește că tinerii au prieteni de sex opus, dar, de fapt, ei sunt atrași sexual în proporție de 63% de prietenul/prietena cu pricina, fără să aibă curajul s-o mărturisească. Există studii făcute pe adulți conform cărora un bărbat și o femeie pot fi prieteni, fără alte implicații. Pentru simplul motiv că nu se gândesc unul la celălalt ca la o persoană de sex opus, ci ca la o persoană cu care au pasiuni comune, interese comune, pe care se pot baza oricând.

Progresul sare în ajutor

În ajutorul nostru, al celor care cred în prietenia fără beneficii dintre un bărbat și o femeie. Femeile au luptat pentru dreptul la vot, pentru egalitatea de șanse, pentru tot felul de recunoașteri că nu sunt nici mai slabe, nici mai puțin dotate intelectual decât bărbații. Și-atunci de ce n-am fi egali și în prietenie? De ce i-ai spune secretele tale unei femei, iar unui bărbat nu? Unde mai pui că nici măcar bărbații nu și-au propus să facă amor chiar cu toate femeile de pe pământ?! Mă rog, până pe la 20 și un pic de ani, au acest deziderat, dar după aia le trece, au alte pretenții. Sincer, eu cred că aceia care nu cred într-o astfel de prietenie sunt mânați mai degrabă de prejudecăți decât de sentimentele lor adevărate.

Citește și:

Mic tratat de încredere în sine

TEST: Vrei neapărat să deții controlul?

Fericirea depinde de tine

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.13/31.03.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns