Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Exuberantă sau reținută?

Exuberantă sau reținută?

Te simți bine în mijlocul oamenilor, în aglomerație, sau acasă, în apropierea lucruilor demult știute? Nu, nu este un test, este doar o încercare de a descoperi ce fel de energie psihologică ai…

Și, mai ales, care sunt avantajele și dezavantejele fiecărei tipologii în parte. În urmă cu aproape 100 de ani, Carl Gustav Jung, psihiatru, psiholog, filosof și medic elvețian, a dezvoltat o teorie prin care a determinat două tipuri principale umane de gestionare a energiei zilnice: introvertitul și extravertitul. Primul acumulează energie când este singur, în interior și o consumă afară, când este în contact cu mulți oameni, cel de-al doilea, invers, acumulează în aglomerație și cheltuie energie când e în singurătate. Bineînțeles că nimeni nu are caracteristici exclusive. Practic, marea majoritate a oamenilor este formată din ambiveri (adică și introvertit, și extravertit), dar cu una din tipologii dominantă.

Se simte bine cu sine

Acesta este introvertitul. Care se simte revigorat, plin de energie, atunci este singur. Introvertitului îi place abstractul, îi place să studieze pe îndelete situația înainte să acționeze, are răbdare să asculte, să observe. Se simte bine cu el însuși și are puțini prieteni.

Dezavantaj:

√ cei din jur îl caracterizează ca fiind timd, retras, “ciudat”.

Avantaje:

√ este de încredere și își respectă promisiunile făcute;

√ ia decizii bune, pentru că este atent la detalii, are răbdare să analizeze toate aspectele unei situații/probleme;

√ are puțini prieteni, dar foarte buni, pentru că el, introvertitul, este loial, pentru că ei, prietenii, știu că este de încredere.

Se simte bine cu alții

Este extrovertitul. Exuberant, mereu în centrul atenției cunoștințelor și prietenilor, este ceea ce se numește “sufletul petrecerii”. Este tot timpul în mișcare, tot timpul pe picior de plecare. Este spăontan, uneori prea spontan, acționând fără să gândească. Pe de altă parte, este genul de om care poate mișca lucrurile, aparent fără prea mare efort. Are prieteni de nu le mai știe numărul, vorbește mult și pare că nu prea-și ia în seamă trăirile.

Dezavantaje:

√ pare superficial și neserios, este, câteodată, obositor;

√ poate lua cu ușurință decizii greșite, din pricina stilului “aruncat cu capul înainte”;

√ se supără repede.

Avantaje:

√ este convingător;

√ interacționează cu ușurință cu cei din jur;

√ poți fi sigur că se va da peste cap să te ajute;

√ îi trece repede supărarea, pare un monument viu al optimismului.

Se pot schimba

Înainte de a continua, trebuie să-și fie clar un lucru: nici un om nu este exclusiv introvertit sau extravertit. Toți avem o trăsătură dominantă e adevărat, în nici un caz uhn singur tip de caracteristici. Mai mult, dacă de pildă ești extravertită și constați că prea multă socializare a început să strice, cu un pic de exercițiu ai să vezi că te poți descurca măcar câteva ore pe zi ca introvertit. Ideal, spun psihologii, este să fii undeva la mijlocul drumului. Să fii exuberantă adică, dar să ai și ceva timp de solitudine, să iei hotărâri rapid, dar să și gândești un pic înainte, să ai prieteni buni, nu foarte mulți, dar buni!

Etichetă greșită

Îndeobște, etichetăm extravertitul ca fiind sociabil, iar pe introvertit ca fiind timid. Este greșit! Sociabilitatea nu are a face cu felul de a-ți încărca bateriile. Și unii, și ceilalți pot fi sau nu la fel de sociabili. Și unii, și ceilalți pot fi la fel de timizi.

Sistemul de personalitate Myers Briggs® si Keirsey

  • extravertit introvertit
  • energia psihică este direcţionată extern, spre lumea din afară persoanei energia psihică este direcţionată intern
  • obiectiv – spre exterior
  • subiectiv – spre interior

 

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/14.09.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns