Esti aici
Femeia.ro > Familie > Fă rai din ce ai

Fă rai din ce ai

Fă rai din ce ai – În fiecare zi alergăm după ceva. Bani, lucruri, faimă, iubire. Ne culcăm obosiţi şi ne trezim la fel, dar cu aceeaşi dorinţă de a avea şi mai mult. În ciuda tuturor eforturilor, fericirea pare tot mai greu de atins.

Oricât am avea, niciodată nu va fi destul. Într-un fel nu-i rău, pentru că a dori mai mult înseamnă progres, însă pentru a construi ai nevoie de o bază solidă, iar primul pas este să înveţi să fii fericit cu ceea ce ai  ̶  şi astfel îţi va fi mai uşor să urmăreşti ce-ţi doreşti. Banii, casele, maşinile, bijuterii şi hainele scumpe nu te fac mai fericit. Am auzit câteva persoane spunând că au de toate, şi nu erau bogate material, ci sufleteşte. Sunt oameni care emană bucurie, care te fac să te simţi bine în preajma lor şi datorită lor începi să vezi viaţa cu alţi ochi şi să preţuieşti micile bucurii din fiecare zi.

Artizanii fericirii

De noi ţine să învăţăm o limbă străină, să alegem hainele potrivite, să avem o carieră care să ne satisfacă. Întotdeauna, în orice lucru există ceva bun şi ceva rău, contează cum ne raportăm la acea situaţie şi prin ce lentilă dorim să privim lucrurile. Partea plină a paharului ne dă încredere şi ne face să luptăm, pe când cea goală ne aduce dezamăgire, neîncredere, suferinţă şi depresie. Maeştrii spirituali spun că în fiecare dintre noi există doi lupi, unul bun şi altul rău, și de noi depinde pe care dorim să-l hrănim. Noi suntem făuritorii propriei noastre fericiri şi nimeni altcineva.

Trăieşte clipa!

Un scriitor american pentru copii, Dr. Seuss, spunea că uneori nu ne dăm seama de valoarea unui moment decât după ce el devine amintire. Nu-i păcat să nu-l trăim? Psihologii ne sfătuiesc să trăim clipa, să fim conştienţi de prezent şi să ne bucurăm de ce avem. Se întâmplă nu preţuim oamenii care ne înconjoară, să nu le acordăm atenţie, să nu petrecem timp cu ei, iar când nu mai sunt, ne copleşesc regretele, dar este tardiv. La fel este cu sănătatea: o prețuim când suntem cât pe ce so pierdem sau deja s-a întâmplat. Uită-te în jur şi vei vedea că ai de ce să fii fericită: părinţii sunt lângă tine, copiii sunt bine, ai un cerc de prieteni și tu ești sănătoasă. Sunt lucruri de bază, care te hrănesc emoţional şi te încarcă, îţi dau forţa mergi mai departe, să construiești sau să o iei de la capăt.

Fericirea îţi dă sănătate

Există studii şi dovezi că cei care sunt fericiţi, mulţumiţi şi optimişti sunt şi mai sănătoşi. Cum ajungem la fericire? Sunt multe căi, dar cea mai scurtă este recunoştinţa! A fi recunoscător pentru ce e bun în viaţa ta te ajută conştientizezi ce ai, să prețuiești şi să te bucuri de acele lucruri şi persoane de lângă tine. Ba chiar ne face mai rezistenți la stres și vom găsi soluții și mecanisme de adaptare în situații dificile. Recunoștința poate fi și o terapie de cuplu. Să fii recunoscător partenerului pentru lucrurile bune înseamnă te concentrezi pe ceea ce face bine și nu pe ce nu funcționează în cuplu. Și zi după zi te vei simți mai bine în relație. Studiile au arătat că acele cupluri în care partenerii își exprimă recunoștința sunt mai fericite și au o relație durabilă. Recunoștința ne ajută să observăm ceea ce avem în loc să jelim după ceea ce ne lipsește.

Puterea recunoștinței

Cine crede că e vorba de autosugestie se înșală. Cercetările au arătat că exprimându-ne recunoștința se secretă o cantitate mai mare de neurotransmițători în creier și devenim mai fericiți. Atunci când învățăm un copil să fie recunoscător pentru ce are, el devine mai sănătos, pentru că sistemul imunitar este mai puternic și va avea mai puține emoții negative decât în mod obișnuit. Prin recunoștință, învățăm să recunoaștem binele; asta nu înseamnă nu vom mai avea probleme sau greutăți, însă le vom face față mai ușor.

Pune preț pe sănătate

Suntem obișnuiți să ne plângem. Din orice. Și singuri ne facem rău, ne creăm o stare tensionată (în corp se secretă cortizol, hormonul stresului, care ne scade sistemul imunitar). Abia când întâlnim în jur situații cu adevărat grele ne dăm seama cât de norocoși suntem și cât de ușoară este viața noastă, deși avem impresia că e îngrozitoare.

Legea atracției

Faci rău, atragi situații negative, faci bine, atragi lucruri bune. Dăruiești, primești! Este o lege care funcționează, chiar dacă nu imediat uneori. Când îți dorești multe lucruri și din ce în ce mai multe, nevoia de a avea ascunde de fapt o nevoie emoțională nesatisfăcută. Ai nevoie de iubire. Ca să fii iubit, trebuie să începi să te iubești tu pe tine și apoi să aștepți asta de la ceilalți. Ca să fii fericit, nu ai nevoie de multe lucruri și nici de lux, ci de oameni dragi care să fie lângă tine. Iubește, dăruiește și fii recunoscător! Și Universul îți va trimite toate acestea și chiar mult mai mult! Urmărește starea de bine și starea materială și viața ta vor fi ca-n rai.

Cea mai mare comoară este să ştii să fii fericit cu puţin, fiindcă puţinul nu-ţi va lipsi niciodată. – Seneca

3 lucruri care-ți schimbă viața

aceste lucruri timp de o lună și vezi cum ți se schimbă viața. Dacă ești mulțumită, continuă:

♥ scrie în fiecare zi într-un jurnal trei lucruri bune care ți s-au întâmplat în acea zi. La început, va fi greu, dar cu timpul le vei găsi foarte repede. Lucruri mici, dar bune;

♥ scrie în jurnal și trei lucruri pentru care ești recunoscător;

♥ uită-te în oglindă seara și amintește-ți ce lucru bun ai făcut în acea zi.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pexels.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns