Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Femeia la 40 de ani

Femeia la 40 de ani

O cumpănă, o trecere clară spre bătrâneţe sau o încununare a frumuseţii şi înţelepciunii unei femei? Ce este până la urmă pragul 40, care le înspăimântă pe cele mai multe din femeile trecute de 35 de ani?

Ca să fim în clar de la bun început, orice vârstă are avantaje şi dezavantaje. Mai ales în cazul femeilor. Până la 20 de ani, toată lumea stă cu ochii pe tine să nu porneşti greşit în viaţă, de-ţi vine să-ţi iei lumea în cap şi să-ţi schimbi numele. La 30 de ani, cariera e în acel punct din care ori ajungi cea mai cea, ori te mulţumeşti cu o viaţă frumoasă de familie şi o carieră fără prea mare spectaculozitate. La 40, în fine, lucrurile devin mai simple. Şi, da, mult mai… avantajoase. Pentru că viaţa nu se termină la 40 de ani. Uneori, tocmai atunci începe.

Bine cu corpul tău

Se spune că la vârsta asta începe să scârţâie sănătatea. Şi că apar ridurile. Şi că se lasă pielea pe ici, pe colo. Şi câte şi mai câte alte nenorociri! De fapt, la 40 de ani ştii exact cum stai. Ştii ce boli ai putea avea şi, mai ales, cum să le ții sub control. Eşti mai conştientă de nevoile corpului tău şi, ştiindu-le de atâta vreme, eşti deja avertizată de mici semnale când să iei măsuri, când să te duci la medic, când să… eviţi carbohidraţii. Nu-ţi mai trebuie o zguduială ca la 20 de ani, când te simţeai cea mai puternică. Sunt suficiente un ghiont uşor, cum ar fi o durere de cap persistentă, care să te trimită la analize, o lumină ceva mai puternică îndreptată către faţă, care să te trimită la cosmetică, rochiţa de astă-vară, care să-ţi atrage atenţia, discret, pe la cusături, că ai avea nevoie de o dietă.

Bine cu dragostea ta

Până acum, ai experimentat, mai mult ca sigur, dragostea înflăcărată, dar şi decepţiile. Eşti mai atentă la stabilitate decât la deja clişeizaţii fluturaşi în stomac. Partenerul te cunoaşte aşa cum şi tu îl cunoşti. Vă cunoaşteţi dorinţele şi plăcerile, dar vă şi respectaţi libertăţile. Ba, lucrurile fiind atât de limpezi, aveţi şi puterea să spargeţi monotonia: călătorii în locuri în afara modei, plăceri noi în dormitor. Şi mai mult, că tot veni vorba de amor. Odată cu vârsta, se atenuează şi complexele, dispar prejudecăţile, aşa că lucrurile se desfăşoară mult mai natural, mai fără fereală, cu mai multă pasiune. Şi nici pericolul de a nu fi perfectă nu mai există, pentru că, la 40 de ani, cine se mai gândeşte la perfecţiune?!

Bine cu copiii tăi

În mod normal, la vârsta asta, copiii sunt deja mari, nu mai ai tu responsabilitatea viitorului lor. Poate o vorbă bună, poate un pic de ajutor… S-ar zice că de-acum ai mult mai mult timp pentru tine, pentru povestea ta de dragoste care, cum spuneam, poate avea parte de o împrospătare binemeritată. Dacă, aşa cum se tot întâmplă în ultima vreme, copiii sunt abia de şcoală, ai alte avantaje: te bucuri mai aşezat şi mai temeinic de toate realizările lor, te enervezi mai greu şi, evident, eşti mult mai înţeleaptă. Ba chiar asta te face să gândeşti mai liber, să fii destinsă, mai puţin închistată.

Ce e rău

Sincer, în afară de trecerea anilor şi apropierea de celălalt capăt, eu nu cred că e ceva rău la 40 de ani. Este ca un final de vară, când toate sunt pârguite, împlinite, soarele e blând şi ploile răcoritoare, când lumina filtrată face femeile mai frumoase şi bărbaţii – uşor de cucerit. E ca și când aştepţi să culegi roadele grele, dulci, zemoase şi parfumate ale muncii depuse de la tinereţe până la vârsta de 40 de ani. Una peste alta, la 40 de ani ori eşti pe cale de a scăpa de sindromul cuibului gol (când copiii pleacă de-acasă), ori eşti mămică înţeleaptă, mai haioasă chiar decât mămicile tinere. Asta însă cu o condiţie: să fii împăcată cu vârsta ta, să nu stai să te văicăreşti la apariţia fie-cărui rid sau fir de păr alb, să rămâi tot timpul conectată la nou, la ce se întâmplă în jurul tău, să ştii să te bucuri de ce-ţi oferă prezentul şi viitorul şi să nu te jeleşti după trecut.

Citește și:

Varsta e doar o cifra

Tinerete la orice varsta

Ce varsta biologica ai?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.2/15.01.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns