Esti aici
Femeia.ro > Familie > Feminină și feministă? Care-i diferenta?

Feminină și feministă? Care-i diferenta?

Feminină și feministă? – Discuțiile despre feminism sunt încă dificil de purtat în țara noastră. Societatea patriarhală nu lasă mult loc pentru dezbateri deschise și lipsite de prejudecăți, deși, de 70 ani încoace, femeile au avut dreptul să muncească cot la cot cu bărbații. Cum arată feminismul în România?

A fi femeie nu este doar o chestiune de natură și biologie, ci și de cultură. Pe măsură ce cresc, fetele adoptă roluri specifice, definite de tradiție, și acceptă definiția feminității așa cum este ea acceptată și încurajată în societatea în care trăiesc. De la părul lung, rochiile cu volane și pantofii mereu curați până la aspectul bine îngrijit de la maturitate, hainele „feminine“ și comportamentul supus, toate învățăm de mici că o femeie adevărată se definește prin atribute specifice, iar depășirea anumitor granițe atrage după sine etichetarea drept nefeminină. Cu toate acestea, femeile au dreptul la muncă, la fel ca bărbații, nefiind scutite de munca de acasă: îngrijitul copiilor, gătitul, curățenia etc. Chiar dacă feminismul a început să schimbe mentalitățile nu doar ale femeilor, ci și ale bărbaților, există încă impresia că o feministă a renunțat la feminitate și a devenit mai „masculină“.

Ce este feminismul

Cu acest termen-umbrelă se definesc mai multe mișcări care au avut loc în istorie începând de la 1848. Primele feministe erau sufragete și militau pentru dreptul femeilor de a vota. Treptat, femeile au obținut acest drept aproape în toată lumea. Elveția, una dintre ultimele țări care le-au acordat femeilor dreptul de vot, a legiferat acest lucru abia în 1971. În anii ’60, în Marea Britanie, iar mai apoi, în Statele Unite ale Americii, femeile au început să militeze pentru eliberare sexuală, inclusiv pentru dreptul de a face ce vrea cu corpul lor. Mișcarea a fost denumită revoluția sexuală și a făcut valuri în toată lumea.

Relațiile sexuale în afara căsătoriei au început să fie acceptate pe scară largă și de asemenea s-a pus problema pilulei contraceptive și a dreptului femeii de a decide dacă vrea copii sau nu. Revoluția sexuală, combinată cu mișcarea pentru drepturile civile, a schimbat complet societatea americană și apoi întreaga lume occidentală. Femeile au căpătat dreptul de a fi plătite la fel ca bărbații, de a avea relații sexuale în afara căsătoriei și de a decide dacă și când vor avea copii.

♥ Feminismul a fost teoretizat de Simone de Beauvoir în volumul Al doilea sex (Le Deuxième sexe, 1949). Feminismul a fost inițial o mișcare, o doctrină care promova „afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale“.

Schimbări societale majore

Accesul femeilor pe piața muncii a arătat puțin altfel în România. În regimul comunist, femeile nu doar că aveau dreptul de a munci, dar nu aveau posibilitatea alegerii. Foarte puține femei erau casnice, astfel că rolurile sociale s-au schimbat automat. Astăzi, multe femei din mediul urban au salarii egale sau chiar mai mari decât ale bărbaților și acced mult mai ușor la funcții de conducere. Ceea ce nu le face însă feministe, deoarece acasă adoptă aceleași roluri din societatea de tip patriarhal. Feminismul a adus cu sine nu neapărat o masculinizare a femeilor, ci mai degrabă posibilitatea ca ele să aleagă imaginea pe care vor s-o adopte în lume. Pantalonii și pantofii sport nu sunt neapărat un semn al lipsei de feminitate, ci mai degrabă o alegere inteligentă pentru femeile ocupate.

Ce mă face feminină

În afară de biologie, care determină forma corpului și atribute neurofiziologie specifice, ce diferențiază o femeie feminină de alta care nu este astfel? Machiajul, rochiile, tocurile înalte sunt oare definitorii pentru feminitate? Votul, părul tuns scurt, atitudinea asertivă fac ca o femeie să fie „masculină“? Ideologii și cercetătorii feminismului duc dezbateri aprinse pe această temă, dar probabil răspunsul îl dă fiecare femeie pentru ea însăși. Disprețul pentru feminitate însă nu este un semn al feminismului, ci mai degrabă un sexism inversat, la fel de nociv ca acela clasic. O femeie poate fi deopotrivă feminină și feministă, fără ca prin asta să abdice de la propria integritate și identitate. Feminismul nu ar trebui să însemne o împuținare a femeii, ci o îmbogățire a ei. Calea corectă este îmbrățișarea propriei naturi, iar feminitatea nu ține de aspecte și accesorii exterioare, ci de exprimarea propriei identități.

♥ Femeile raționează, comunică și acționează ca femeile, iar bărbații, ca bărbații. Și este foarte bine așa, deoarece găsesc că o femeie bărbată poate fi tot atât de dezagreabilă ca un bărbat efeminat. Golda Meir

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.06/2018
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns