Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Fiecare are insula sa. O lectie de viata, altfel

Fiecare are insula sa. O lectie de viata, altfel

Fiecare are insula sa – Mereu m-am întrebat: cum este să trăiești ca localnic pe o insulă scăldată de soare, înconjurată de ape albastre-verzui și colorată de vegetație și de căsuțe vesele?

Pentru că, ori de câte ori am ajuns în vacanță pe o insulă, m-au izbit în primul rând calmul, buna dispoziție și zâmbetul permanent al oamenilor de acolo. Ca și când timpul și ritmul vieții se distribuie după alte reguli pe la ei. Acolo totul e sănătos, fiecare clipă are farmec, fiecare privire se umple de culoare, fiecare loc îți cântă o muzică și te primește cu brațele deschise. Mai îmbrățișată de viață cum mă simt pe o insulă din Grecia nu mă simt niciunde. Dacă am nevoie de un loc de refugiu în care să îmi odihnesc mintea și să îmi liniștesc sufletul, închid ochii și mă imaginez pe un șezlong așezat la umbra unui copac, pe o plajă dintr-o insulă grecească, ascultând valurile mării și foșnetul vântului printre frunze.

Îi invidiez tare pe acești localnici. Cu acea invidie ce se apropie ca simțire de fascinația și bucuria cu care îl privești pe omul de care urmează te îndrăgostești. Și pe care o trăiești laolaltă cu convingerea că ai descoperit ceva important pentru tine.

M-am gândit multă vreme la ei și la cât de binecuvântată le este experiența vieții. Și m-a izbit la un moment dat faptul că, dincolo de a trăi zilnic înconjurați de atât frumos, ei au privilegiul de a experimenta constant acea stare de bine și de calm, până când o depozitează în profunzime și devine una cu ființa lor.

„repetiția este mama învățăturii“ se știe de multă vreme. Doar că nu prea ne stă la îndemână considerăm că acest principiu ne poate fi de ajutor și în perioadele gri ale vieții.

Oamenii aceștia m-au ajutat să înțeleg cât de util este să îți creezi o insulă a ta și să exersezi cu regularitate ceva ce te poate scoate către lumină când mohoreala domnește de jur împrejur.

Pentru că, atâta vreme cât trăiești suficient de des o stare-reper de bine și cunoști mecanismul prin care o poți activa, e ca și când poți rosti o formulă magică la nevoie. Rămâne să identifici un obicei-ancoră pe care ți-ar prinde bine să îl introduci în propria viață, apoi să apelezi la disciplina necesară pentru a-l păstra activ timp îndelungat.

Variantele din care poți alege un obicei-ancoră sunt diversificate: practicarea unui sport, îngrijirea unui animal de companie sau a plantelor, meditația zilnică, plimbări în aer liber, hobby-uri… orice îți este la îndemână și te motivează suficient pentru a investi cu consecvență timp și energie. Orice te ajută îți îmbunătățești calitatea stării interioare. Doar să adaugi ingredientul secret: practica perseverentă.

Beneficiile unei practici constante depășesc câștigurile unei activități ocazionale: statornicește ca trăire acea stare-reper și bătătorește calea către ea, astfel că o poți regăsi rapid când te rătăcești pe cărările întunecate ale vieții. Un obicei-ancoră îți poate regla echilibrul vieții.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Anca Pavel
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns