
Ce înseamnă să gândești pozitiv și cum să transformi această atitudine într-un obicei de rutină?
Totul sau aproape totul în viață se învață. Și, oricât de sceptică sau temătoare ai fi în acest moment cu privire la eventuale schimbări pe care să le faci în tiparul de gândire, află că vei reuși. Trebuie doar să aplici câteva principii! Mai ține cont de ceva: dacă gândești negativ, nu poți avea o viață plină de împliniri și îți va fi imposibil să vezi dincolo de oportunități!
Ce înseamnă
Expresia «gândire pozitivă» este atât de frecvent folosită în ultima perioadă, că aproape trece neobservată. Sau, în cel mai bun caz, se limitează la îndemnul de a zâmbi cât mai des. Gândirea pozitivă reprezintă mult mai mult decât o soluție la neîncrederea în forțele proprii. Mintea controlează corpul, susțin psihologii. Și stă în puterea ta să-ți programezi gândurile pentru a obține ceea ce dorești. Învățând cum să gândești, îți poți schimba felul în care te comporți și te vei raporta altfel, de o manieră superioară, la încercările vieții. De asemenea, vei prinde aripi și curaj în situații care până nu demult ți se păreau de netrecut. Mai presus de toate, îți vei umple viața de bucurie și fericire. Reține că gândirea pozitivă e o abilitate pe care o poți cultiva. Totul e să vrei! Dar, înainte de a începe, convinge-te de beneficiile pe care le are pentru sănătate.
- Reduce nivelul de stres și depresia;
- Îmbunătățește sistemul imunitar;
- Te ajută să înfrunți mai ușor problemele;
- Crește longevitatea;
- Dezvoltă puterea interioară și motivația;
- Scade riscul de boli cardiovasculare.
Pasul 1: Ascultă-te cu atenție!
Introspecția este un pas important în orice demers ce implică dezvoltarea personală. Ca să faci o schimbare, trebuie să înțelegi ce anume ai de schimbat. Ia-ți timp și analizează ce gânduri sunt predominante, întocmai ca un observator de pe margine. Fii atentă la stările negative care te împiedică să duci la bun sfârșit anumite activități, dă-ți seama care sunt sentimentele care pun stăpânire pe tine în anumite situații și vezi ce cuvinte sau expresii folosești frecvent pe parcursul zilei. Observarea propriilor stări este un pas important înainte de orice acțiune cu efect reparator.
Pasul 2: Nu mai da vina pe alții!
Aruncarea pisicii în grădina celuilalt e cea mai întâlnită formă de gândire negativă. Asumarea responsabilității pentru greșelile pe care le faci înseamnă, însă, un pas important dacă vrei ca viața ta ia o turnură pozitivă. Specialiștii susțin că atunci când dăm vina pe alții, credem că deținem puterea, dar, de fapt, ne distragem atenția de la noi și păstrăm, fără să ne dăm seama, energia negativă în interiorul nostru cel mai profund. Prin recunoașterea și asumarea emoțiilor, slăbiciunilor, acțiunilor și gândurilor, vei reuși să le controlezi mai bine și să le schimbi.
Pasul 3: Vezi doar partea bună!
Uneori trebuie să te străduiești să găsești aspectele pozitive în persoane, situații sau chiar în propria viață. Dar, doar pentru că acestea nu sunt evidente nu înseamnă că nu există. Pornește de la ideea că există ceva bun în orice. Dacă faci asta, îți va fi mult mai ușor să faci față împrejurărilor dificile ori să accepți ceea ce cândva ți se părea de neconceput. E valabil și pentru anumite stări de fapt care par provocatoare. Gândește-te, de exemplu, să extragi ceea ce este bun din ele, oricât de nesemnificativ. Astfel, pe măsură ce astfel de situații vor apărea în viața ta, vei programa mintea să le transforme din experiențe negative în lecții din care ai învățat și ai rămas cu ceva.
Pasul 4: Preia controlul!
Gândurile au o putere extraordinară. Atât de multă forță au, încât îți pot modela viața! Fenomenul se produce la nivel subconștient, dar pentru a le schimba sau îmbunătăți, va fi nevoie de gesturi conștiente. Cum anume să schimbi felul în care gândești? Nu este complicat, dar nici simplu, fiindcă trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și să fii recunoscătoare pentru orice mic progres. Când sesizezi că un gând negativ s-a strecurat în mintea ta, nu-l lăsa să te acapareze cu totul, ci analizează-l și înlocuiește-l cu unul pozitiv. Dacă se întoarce (și o va face, deoarece tot procesul cere timp!), procedează la fel – găsește un gând pozitiv ca înlocuitor! Așteaptă-te ca lucruri bune să ți se întâmple și circumstanțele se vor schimba în favoarea ta. Mintea se educă prin obiceiuri. Când vrei ca acestea să fie pozitive, acționează în mod constructiv. Încearcă! Ai doar de câștigat!
Ce să faci zi de zi
Potrivit cercetărilor, simpla înlocuire a unor expresii negative pe care le rostești des se dovedește un start excelent către adoptarea gândirii pozitive. Așadar, aplică gândirea pozitivă în afirmații cotidiene. Iată câteva exemple:
- Nu am făcut asta niciodată, înlocuiește cu E un prilej să învăț ceva nou!
- Mi se pare prea dificil, înlocuiește cu Încerc să mai cântăresc situația.
- Nu prea am bani pentru cutare lucru, înlocuiește cu Voi găsi eu o soluție.
- Sunt prea leneșă să termin proiectul, înlocuiește cu Fac tot ce pot să mă organizez și să mă încadrez în termen.
- Nu o să meargă/funcționeze, înlocuiește cu Mă străduiesc să fac lucrurile să meargă.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 38/22.09.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com