Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Graba strică treaba

Graba strică treaba

Într-o lume în care totul se derulează rapid și fiecare secundă contează și costă (!), ți-a intrat în obișnuință să faci cât mai multe într-un timp cât mai scurt.

Această cursă contra cronometru are un preț, nefiind tocmai de bun augur, nici pentru dezvoltarea ta spirituală, nici pentru sănătate ori relațiile interpersonale, susțin psihologii. Pentru a reduce viteza, ar trebui ca mai întâi să-ți dai seama că ai apăsat prea tare pedala de accelerație.

Pierderi colaterale

„Mereu grăbită. Astfel poate fi descrisă starea mea din ultimii mulți ani. Până în urmă cu câteva luni, când mi-am dat seama că, dacă nu încetinesc, voi pierde cele mai importante momente din viața copilului meu. Eram constant pe fugă, dintr-un loc într-altul, de la programarea la doctor la lecțiile de dans, apoi la coafor, gătit, serviciu, joaca în parc, spălat − și lista pare nesfârșită. Am învățat-o să adoarmă cu povești. Dar poveștile sunt lungi, iar copiii − dornici să afle finalul.

După ceva timp, m-am gândit că am găsit ideea salvatoare. Tot căutând pe internet, am descoperit într-o librărie povești care se pot spune într-un minut. Era perfect. Împăcam și capra, și varza! Copilul adormea, iar eu aveam timp să mai scriu la raportul pentru serviciu. Într-una dintre seri, m-a cuprins un sentiment cumplit de vinovăție. Mi-am dat seama că, de fapt, sunt prea ocupată pentru a trăi. Nu mai aveam timp să exist, pentru mine, pentru copil, pentru soț, pentru activitățile relaxante. Eram captivă într-un carusel. La asta să se reducă totul, la o alergătură nebună? Așa  am decis să spun stop!“, ne povestește Dana.

Ia-o încet

Pentru ea, semnalul de alarmă a fost tras. Dar, în cazul multor femei, acesta nici măcar nu poate fi întrezărit din pricina îndatoririlor zilnice. E greu să încetinești când sunt atâtea de făcut, nu? Când să-ți faci timp să-ți dai seama că te grăbești? „Viteza e atractivă. E vorba de adrenalină, la care e greu să renunțăm.

Cred că există și o dimensiune metafizică. Viteza devine o modalitate prin care ne izolăm de întrebările profunde. Ne umplem mințile cu ceea ce ne distrage atenția, ne ține ocupați ca să nu fim nevoiți să ne întrebăm: sunt bine? sunt fericit? îmi cresc copiii așa cum trebuie? Un alt motiv pentru care ne vine greu să o luăm mai încet este tabuul cultural pe care l-am ridicat în jurul încetinirii. Încet a devenit sinonim cu leneș, indolent, un om care renunță ușor“, spune într-un discurs jurnalistul canadian Carl Honoré, autorul bestsellerului Elogiul lentorii, în care pune sub semnul îndoielii cultul vitezei.

Filozofia lentorii nu înseamnă să faci totul în pas de melc, ci că toate lucrurile trebuie făcute în ritmul lor. „Savuraţi orele şi minutele în loc să le număraţi! Faceţi totul cât se poate de bine, nu cât se poate de repede! Este vorba de calitate, nu de cantitate, în tot ceea ce ne priveşte, de la slujbă la hrană ori la creşterea copiilor. Trebuie să existe o cale mai bună, pentru că traiul într-un ritm exagerat de rapid nu înseamnă trai cu adevărat“, mai spune autorul.

Exercițiu practic

Fă-ți timp să schimbi câteva lucruri, pentru ca viața ta să reintre într-un firesc la care tânjești. Începe prin a trece pe un caiet întrebări la care să răspunzi cu sinceritate:

Ce anume ar trebui să schimb pentru a încetini ritmul?

Care sunt ritualurile familiei (masa împreună în fiecare zi, de exemplu) pe care le vreau la fel cum erau cândva?

Cum să mă organizez mai bine pentru a avea clipe de răgaz?

Iată un exercițiu practic: Din cele șapte zile ale săptămânii, îți faci timp doar duminica pentru deconectare alături de familie. Aștepți așa mult această zi, dar îți dai seama că ți-e greu să ieși din starea de încordare, fiindcă vechile obiceiuri se lasă greu duse. Corpul tău nu este obișnuit să stea! Dar, dacă în fiecare zi, îți iei un moment în care te oprești din ceea ce faci și respiri adânc, vei observa că totul în jurul tău este la fel, că te grăbești sau nu. Pe urmă, propune-ți să te deplasezi și să faci totul într-un ritm cât mai lent. Chiar și gândurile se vor liniști, nu doar corpul!

Cum îl afectează graba ta pe copil

Lista ta cu activități pare fără sfârșit. Dar prețul alergăturii zilnice nu-l plătești doar tu, prin stresul care se acumulează, ci și cel mic, pe care, fără să-ți dai seama, îl forțezi să se grăbească. Copiii sunt mai receptivi decât credem la emoțiile părinților. Potrivit specialiștilor, starea de încordare a celor mari se transferă asupra lor, sporindu-le anxietatea și crescând nivelul hormonilor de stres, cu urmări asupra sistemului imunitar și a calității somnului.

Totodată, puterea de concentrare a copilului scade, iar asta afectează procesul de învățare. Mai mult, el se obișnuiește așa de mult cu ritmul alert, încât ajunge să se plictisească repede de anumite activități. Nu în ultimul rând, graba face ca timpul de calitate presărat cu momente neprețuite de bucurie și alint împreună să fie aproape inexistent.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr11/23.03.2017
Autor:  Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns