Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Greșeli în căutarea fericirii

Greșeli în căutarea fericirii

Depui eforturi şi aloci mare parte din timp pentru a obţine ceea ce consideri la un moment dat a fi o prioritate, fiind convinsă că în urma reuşitei te vei simţi împlinită, fericită. Aşa va fi oare?

„Aş face orice ca să fiu fericită“, îşi spun adesea nu puţine dintre noi. Dar oare de ce doar unele reuşesc să atingă această stare, iar altele nu? Iată câteva posibile proiecţii amăgitoare.

Vreau să mă mărit

Multe fete tinere consideră că viaţa nu are sens fără un soţ alături şi copii. Aşa că se grăbesc să se mărite şi să devină mame. Şi cam atât. Împovărate de rutina şi evenimentele de zi cu zi, peste ani,  încep învinuirile: soţul nu le mai iubeşte „ca la început“, existenţa copiilor le-a împiedicat să aibă o carieră de succes, să se dedice vreunei pasiuni anume. O eroare, fireşte, căci niciunul dintre membrii familiei nu poartă vreo vină. Şi-atunci unde-i greşeala? Nu s-a ţinut seama de faptul că nici partenerul de cuplu, nici copiii nu-ţi pot garanta satisfacerea tuturor necesităţilor personale. Dimpotrivă, în unele situaţii, chiar le complică. Iar dacă nu eşti pregătită să le soluţionezi, te vei simţi frustrată, nemulţumită, neîmplinită. Aşadar, atenţie la stabilirea priorităţilor!

Cât mai departe de casă

Ni se întâmplă uneori să gândim că, îndepărtându-ne de „locul cu probleme“, adică mutându-ne într-o altă localitate sau chiar într-o altă ţară, acestea se vor rezolva de la sine. Oare? Oriunde te-ai duce, nu peste mult timp vor apărea şi greutăţile. Va trebui să-ţi cauţi un loc de muncă, o locuinţă, să-ţi faci prieteni noi. Ceea ce s-ar putea să nu fie deloc uşor.

Spiritul creator, salvator

Nu reuşeşti să te implici într-o relaţie stabilă, nu-ţi găseşti un loc de muncă unde să-ţi pui capacităţile în valoare, ai probleme financiare sau întâmpini greutăţi în relaţionarea cu ceilalţi. Soluţia? Te dedici creaţiei: scrii o carte, compui melodii, pictezi. Nu puţine sunt reprezentantele sexului frumos care din cauza singurătăţii sau a lipsei de consideraţie din partea celor din jur se lansează în asemenea domenii de activitate.

Că oricare din astfel de îndeletniciri te face să te simţi bine o dovedeşte aşa-zisa terapie prin artă. Dar faptul că ai scris o carte, ai compus o melodie sau ai pictat un tablou nu înlocuieşte existența unui partener de viaţă, a unui loc de muncă stabil, a banilor necesari traiului, iar cei apropiaţi nu ajung să te iubească mai mult. Într-o asemenea situaţie, a te dedica unui domeniu al artei poate fi mai degrabă o fugă de realitate, de probleme, nicidecum un mijloc de soluţionare a acestora.

Stil de viaţă sănătos

Sigur, e lăudabil să adopţi un stil de viaţă sănătos: alimentaţie raţională, exerciţii fizice, să practici yoga sau vreo tehnică de relaxare. Doar că a considera că prin aceasta nemulţumirile vor dispărea, iar starea de fericire se va instala negreşit este o iluzie. Da, e posibil să te ajute să te simţi în formă, dar nu-ţi vor schimba modul de a gândi, aşa că nu vor contribui nicicum la îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi sau la soluţionarea problemelor financiare, de pildă.

Calea cea bună

Aşadar, se poate întâmpla ca nici după împlinirea unei dorinţe, oricât de arzătoare, starea de mulţumire să nu apară. De ce oare? Unde greşeşti şi cum remediezi erorile? Iată câteva secrete.

Acceptă-te aşa cum eşti. Sigur, nu ai doar calităţi, greşelile pe care le-ai făcut poate nu sunt puţine. Cu cât acumulezi însă mai multe nemulţumiri şi autoînvinuiri, cu atât îţi pui singură mai multe piedici în atingerea armoniei interioare. Aşadar, analizează-te, acceptă-te aşa cum eşti şi respectă-te. Dacă tu n-o faci, alţii de ce-ar face asta?

Bucură-te de ceea ce ai. Dacă tot timpul cauţi altceva, vrei mai mult decât ai, când să te mai bucuri de sentimentul de împlinire? Bucură-te de ceea ce ai şi poţi face în prezent, sursa mulţumirii de sine este în interiorul propriei fiinţe, nu în afara ei.

Nu te compara cu alţii. Sigur, e posibil ca alţii să aibă sau să ştie mai multe decât tine, a te compara însă cu ei nu ţi-e de niciun folos. Compară-te doar cu propriul potenţial. Alege-i cu grijă pe cei a căror părere chiar contează pentru tine, iar pe ceilalţi ignoră-i.

Învaţă să ierţi. Iertarea şi acceptarea, atât a propriei persoane, cât şi a celor din jur, cu calităţile şi neajunsurile lor, aduc cu sine un echilibru interior ce nu poate fi atins altfel.

Trăieşte în prezent. Gândurile îndreptate spre trecut sunt bune doar dacă tragi învăţăminte din ele, cele îndreptate spre viitor te ajută să te concentrezi pe realizarea unui ţel, dar doar trăirea în prezent este cea reală. Doar când vei înceta să te mai gândeşti la ce a fost, să te laşi preocupată excesiv de ceea ce va fi te vei putea bucura de prezent, de viaţă!

Te-ai întrebat vreodată care e secretul fericirii de care doar unii se bucură? O caută în interior, nu în exterior. Ia-i drept exemplu şi învaţă să te accepţi aşa cum eşti, să ierţi – şi pe tine, şi pe ceilalţi –, să te bucuri de viaţă trăind în prezent, nu într-o proiecţie a propriei persoane într-un viitor iluzoriu!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr9/09.03.2017
Autor:  Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Greșeli în căutarea fericirii

Lasă un răspuns