
Adesea ne simţim prinse într-o capcană pe care tot noi am creat-o, dar, pentru că nimeni nu ne-a explicat cum am făcut acest lucru, CREDEM, în mod eronat, că ceilalţi, Universul, statul, guvernul, şeful, partenerul de cuplu, copiii şi cine mai găsim noi pe post de ţapi ispăşitori sunt vinovaţi de nefericirea noastră.
Aceasta este o mare eroare, deoarece ne face să ne simţim ca o victimă neputincioasă, care stă zilnic cu mâna întinsă să cerşească (da, da ai citit corect!) câteva firimituri de fericire şi stare de bine de la ceilalţi. În cazul în care ceilalţi sunt disponibili, lucrurile par în regulă, însă, dacă ceilalţi se ocupă de ei înşişi şi nu au ochi şi disponibilitate emoţională pentru noi, lucrurile par scăpate de sub control şi devenim instantaneu furioase: „Adică, după tot ce am făcut pentru tine, doar atât merit eu?” este adesea primul gând care ne trece prin minte. După care apare gândul care ne face nefericite: „Nu este corect!”
Dacă stăm să ne gândim puţin, chiar avem dreptate! Însă cui foloseşte să ai dreptate dacă nu ai o stare de bine emoţional sau de confort psihologic?
Ceea ce vă propun este să ne „împuternicim” , adică să ne luăm puterea personală înapoi şi să devenim responsabile de propria noastră viaţă și mai ales de calitatea ei. Pentru că, aşa cum bine ne spune psihologul William James încă de un secol şi mai bine, „cea mai mare descoperire a generaţiei mele este aceea că o fiinţă umană îşi poate schimba viaţa prin schimbarea propriei atitudini”, adică a gândurilor.
Dacă acum suntem într-un moment al vieţii în care ne simţim pierdute, dezamăgite sau nefericite, toate aceste lucruri se întâmplă pentru că la un moment dat am luat nişte decizii care ne-au dus în acest punct, pentru că am crezut că ceilalţi sunt responsabili să ne facă fericite. Multe dintre noi cred că aici totul se opreşte şi încep să caute vinovaţi – evident, uitându-se în ograda celorlalţi.
Neuroștiințele şi psihologia aplicată ne ajută să înţelegem că fiecare dintre noi, femeile, este responsabilă de buna dispoziţie personală. În viaţă se întâmplă tot felul de evenimente care sunt absolut neutre. Tu eşti cea care le dă o amprentă pozitivă sau negativă prin felul în care gândeşti despre ele. Orice om este creatorul propriei realităţi: prima dată o creează în minte, apoi în realitatea în care trăieşte.
Atunci când îţi doreşti o viaţă de calitate, cu bună dispoziţie, este suficient să îţi muţi focusul de la ceea ce te deranjează la ceea ce îţi face plăcere. Este relativ uşor, iar după o perioadă vei observa că „a vedea pozitivul din viaţa ta” devine o a doua natură.
Puterea pe care am externalizat-o, pe care am dat-o altora este de fapt în interiorul nostru şi ne stă la dispoziţie non-stop. O putem folosi ori de câte ori avem nevoie, chiar şi atunci când ne este mai dificil. De exemplu, dacă avem de-a face cu o provocare, în loc să mă întreb „de ce mie, de ce acum, de ce…?”, îmi schimb gândul care pune întrebarea în „ce am de învăţat eu de aici, pentru a deveni mai puternică?”
Este important să reţinem: starea de bine este în mintea noastră şi o putem accesa ori de câte ori avem nevoie de binele nostru psihologic. Nimeni nu are responsabilitatea de a ne face fericite, cu o singură excepţie: noi însene!
Spor la o viaţă frumoasă, doar de noi depinde să gândim în beneficiul nostru emoţional! Începe cu o listă de 5 aspecte bune din viața ta, apoi adaugă 5 în fiecare zi!
Citește și:
Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mirela Horumbă
Foto: pixabay