Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Idei pentru multă energie

Idei pentru multă energie

Asceză sau savoare? Ordine sau haos? Retragere sau contacte cu oamenii? Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora afli care sunt sursele tale de putere și cum să te ferești de cei care-ți fură energia!

Obișnuințele te energizează

Cel mai bine este să ignori tendințele care se schimbă mereu și moda capricioasă. Chiar dacă auzi că mâncarea vietnameză e ultimul răcnet sau că yoga este mai bună decât alergarea. Dacă îți place să mănânci friptură cu salată de varză și joci cu plăcere tenis de masă, nu are rost să-ți schimbi obiceiurile. Cel mai bine este să faci ce îți place.

Ritualuri în cuplu

Unul dintre ritualurile cele mai plăcute ale cuplurilor este să se sărute când pleacă de acasă sau să bea cafeaua în pat duminica. Astfel de obiceiuri și ritualuri de cuplu întăresc relația dintre parteneri și iubirea întrucât creează un spațiu personal și obiceiuri comune.

Bilanț trimestrial

Dacă vrei să schimbi totuși ceva în viața ta, mai întâi trebuie să știi foarte clar în ce situație te afli. Mulți consilieri recomandă în acest sens realizarea unui bilanț o dată la trei luni. Notează pe o foaie de hârtie situația în care te afli: ce este bine, ce merge prost, ce vrei să schimbi, ce scopuri ți-ai propus. Când scrii toate aceste lucruri, ele capătă o formă ordonată și sunt mai ușor de vizualizat și de înțeles. De asemenea, ar fi bine să scrii care sunt abilitățile tale, ce avantaje speciale ai și ce poți sau vrei să faci cu viața ta în următoarea perioadă. După o astfel de analiză, vei vedea cu claritate de unde vii și încotro te îndrepți.

Învață și apreciază stai singură

Golirea minții de idei și senzații inutile și împovărătoare este un adevărat balsam pentru oricine. Există o formă simplă de meditație, care se realizează în felul următor: stai așezată, întinsă sau în picioare, cu spatele drept și observă respirația, fără s-o modifici. Închide ușor ochii, cât să intre o geană de lumină, și relaxează-ți corpul cât mai profund. Inspiră și expiră pe nas. Ori de câte ori observi că apar gânduri, revino cu atenția asupra respirației. Continuă 10-15 minute. Dar, chiar dacă nu meditezi, o perioadă de singurătate pe zi te ajută să-ți limpezești gândurile și să te odihnești.

Cuvântul de ordine: relaxarea

Între timp, au apărut foarte multe cursuri de yoga sau de gimnastică unde poți învăța și exersa câteva mișcări simple, dar eficiente, care contribuie enorm la relaxare. Dacă nu te atrage acest gen de cursuri, adu-ți aminte de copilărie și permite-ți măcar o dată la câteva zile să nu faci nimic. Plimbă-te agale pe stradă, privește oamenii și vitrinele, fără un program și fără a fi presată de timp. Vei vedea cum, după 2-3 ore petrecute astfel, te vei simți revigorată și plină de energie. Nu te învinovăți că pierzi timpul: în felul acesta, de fapt îl câștigi.

mișcare

Practici deja un sport? Foarte bine, continuă în sensul acesta. Dacă nu, fă-ți un obicei din a te plimba măcar 30 de minute pe jos zilnic, cu un pas mai degrabă alert. Nu trebuie să practici sportul la modă, cel mai bine este să-ți dai seama ce ți se potrivește și ce anume îți place: preferi un sport de grup sau de echipă? Atunci, alege o artă marțială, eventual de contact, pentru a spori solicitările. Ești mai degrabă singuratică și retrasă? Alergarea în parc face minuni pentru tine. Îți place să încerci ceva nou, poate puțin riscant? Există multe cursuri de cățărare. Trebuie doar să te mobilizezi, să cauți clubul potrivit și să te înscrii. Restul vine de la sine.

O zi de asceză

Asceza poate îmbrăca multe forme. Una dintre ele este postul. Este greu să ții post negru, dar poți încerca, de exemplu, să mănânci doar o dată pe zi într-o zi din săptămână. Dacă ți se face foame, bea un pahar cu apă sau mănâncă un morcov crud. Vei vedea cum dispoziția ta se îmbunătățește. De asemenea, poți renunța complet sau parțial la alcool și țigări. În afară de faptul că te vei simți mai bine, vei constata după trei luni o îmbunătățire a situației bugetare. O altă formă de asceză este tăcerea: nu vorbi timp de zece minute, în mod intenționat și conștient, în fiecare zi. Întoarcerea la valorile simple și de bază stimulează enorm starea de bine.

Micile plăceri nevinovate

Este bine ca în fiecare zi să-ți oferi ceva care-ți place: că este vorba de o jumătate de oră de reverii diurne sau de un ceai aromat ori vreo carte care-ți place. Dacă te concentrezi exclusiv asupra muncii și îndatoririlor de acasă, îți vei consuma rapid rezervele de energie, iar dispoziția ta nu va fi una foarte veselă. Nu uita de tine și acordă-ți timpul și lucrurile care îți produc bucurie. Aceste mici trăiri zilnice ne încarcă de energie și ne aduc aminte cine suntem.

Ar fi bine să știi că, pentru a-ți păstra și amplifica energia, nu este suficient să-ți cultivi anumite obiceiuri și ritualuri sănătoase, ci și să le eviți pe cele care-ți fac rău. De multe ori, acestea din urmă ne scad buna dispoziția și optimismul, deseori fără a ne da seama! Pentru a te bucura din plin de viață, educă-te astfel încât să excluzi din viața ta următoarele obișnuințe care îți dăunează mai mult decât crezi:

Nu te mai plânge!

Dacă vei fi puțin atentă la tine, vei vedea că te plângi mereu de aceleași lucruri. În felul acesta, te transpui într-o stare proastă și intri într-un cerc vicios. Ca să-l spargi, ține minte următoarea deviză: durerea este inevitabilă, dar suferința e opțională. Un set mental puternic și vesel te va face să vezi cu alți ochi ce ți se întâmplă.

Trezește-te puțin mai devreme!

Nu pune alarma să sune cu 30 de minute înainte să pleci. Trezește-te măcar cu un sfert de oră mai devreme, pentru a avea timp să iei micul dejun, să bei o cafea sau pur și simplu pentru a-ți face un mic ritual în care să-ți exprimi recunoștința că ești vie și sănătoasă. Vei vedea că, după 2-3 săptămâni, starea ta de spirit va fi mult mai bună.

Alege-ți cu grijă prietenii și oamenii cu care te întâlnești!

Poate că ai o fire bună și caldă, dar ține minte că, dacă te întâlnești doar cu oameni care se plâng tot timpul sau vor să-i consolezi sau să le faci servicii, te vei simți epuizată pe termen lung – și pe bună dreptate. Astfel de oameni sunt obișnuiți doar să ia, fără dea nimic în schimb. Evită pe cât posibil astfel de contacte și întâlnește-te cu persoane care știu ce înseamnă reciprocitatea.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/22.06.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns