Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Încarcă-te cu energie! E simplu!

Încarcă-te cu energie! E simplu!

Proastă dispoziţie, senzaţie de sfârşeală, lipsă de chef, tendinţa de a te izola de ceilalţi, toate sunt urmările deficitului de energie și forţă vitală. Pentru a-ţi schimba starea de spirit şi a fi din nou în formă, trebui să ştii cum să-ţi încarci bateriile.

E demonstrat ştiinţific că suntem mai mult decât carne, oase şi sânge. Organismul ca întreg, precum plantele şi celelalte vieţuitoare, are un câmp energetic specific, acea forţă vitală ce ne animă fiinţa şi guvernează procesele vitale, care ar trebui menţinut mereu în echilibru. Altfel, oricât de înzestrată ai fi, dacă ai prea puţină energie, cu greu reuşești să faci tot ce-ţi doreşti, să te simţi bine şi mulţumită. Cum procedezi dacă tocmai te afli într-un asemenea impas?

1. Culcă-te şi trezește-te devreme

Cel mai indicat ar fi să te culci la 10 seara şi să te trezești la 6 dimineaţa, nu mai târziu. S-ar părea că e perioada propice unui somn odihnitor pentru a putea fi în formă maximă în ziua următoare. E bine să respecţi orele de odihnă, întrucât refacerea energetică la nivel fiziologic se realizează în special în timpul somnului. Este foarte important să dormi între orele 10 şi 12 noaptea, când organismul se reface sub influenţa unor hormoni secretaţi doar în acest interval.

2. Fă mişcare

Activitatea fizică îmbunătăţeşte circulaţia venoasă, asigură buna oxigenare a creierului și a tuturor celulelor organismului, crescând considerabil nivelul energetic.

Nu ai chef, bani sau timp să mergi la sală? Pune o casetă sau un CD cu muzică ritmată şi dansează!

3. Acordă atenţie spaţiului în care lucrezi

Ai grijă ca încăperea în care îţi desfăşori activitatea să fie întotdeauna bine aerisită şi luminată și ţine în permanenţă ordine pe birou. Stai cât mai mult timp cu fereastra deschisă, nicidecum cu storurile trase. Doar aşa corpul şi creierul vor primi suficient oxigen, condiţie a bunei dispoziţii și a unui tonus mulţumitor.

4. Uită de tutun și alcool

Şi una, şi alta îţi dau doar impresia, pe moment, că te înviorează. La scurt timp, devin o povară pentru toate organele şi sistemele organismului, iar din cauza suprasolicitării acestora, corpul consumă o mare parte din rezervele energetice.

5. Ai grijă ce, cât şi când mănânci

Da, şi asta contează! Înainte de toate, nu sări peste micul dejun, care ar trebui să conțină proteine şi fibre din belșug, bea multe lichide pe parcursul zilei şi redu pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi. Apoi, ţine seama de faptul că nu doar cafeaua te-ar putea înviora, ci şi un ceai cu efect revigorant și că ar fi bine să nu mănânci pe săturate, întrucât, pentru a digera o mare cantitate de hrană, organismul consumă foarte multă energie.

6. Planifică-ţi timpul

Acţionând după un plan bine stabilit, la sfârşitul zilei nu-ţi vor da târcoale îndoiala şi nemulţumirea, mari consumatoare de energie.

7. Zâmbeşte şi râzi

Emoţiile pozitive ce însoţesc zâmbetele şi râsul au şi ele darul de a îmbunătăţi circulaţia venoasă şi de a alimenta corpul cu oxigen, ceea ce creşte potenţialul energetic al organismului.

8. Petrece mult timp în aer liber

Mersul pe jos, în pas de voie, are o influenţă benefică asupra corpului. În timpul plimbărilor, organismul se eliberează de energia negativă cumulată, încărcându-se cu alta benefică.

9. Nu-ţi pierde entuziasmul

Înconjoară-te de persoane ce gândesc pozitiv, întrucât compania lor te poate să te motiveze şi să te încarce cu energia atât de necesară organismului.

10. Renunță la băuturile energizante

Sunt o invenţie miraculoasă, doar îţi dau putere când ai senzaţia că pur şi simplu cazi din picioare. Doar că asta se produce pe seama rezervelor organismului, secătuindu-le. Și nu-ți va fi deloc uşor să le refaci. După o singură doză de băutură energizantă, vei avea nevoie de vreo 20 de ore pentru a reface rezervele energetice ale organismului.

11. Respiră profund

Respiraţia, acţiunea ritmică prin care se inspiră aerul ce conţine oxigenul necesar întreţinerii vieţii şi se expiră bioxidul de carbon şi vaporii de apă rezultaţi din arderi, este o modalitate excelentă de a te încărca optim cu energie. Pare simplu (doar respirăm în permanenţă!), însă nu e suficient. Este foarte important dacă respiri corect (cum anume pătrunde aerul în plămâni). Asta înseamnă ca la o respiraţie completă să participe şi abdomenul, şi toracele, şi umerii. Stresul, obişnuinţa de a menţine corpul într-o poziţie incorectă și alte obiceiuri dăunătoare împiedică aerul să ajungă în profunzimea plămânilor. Printr-o respiraţie corectă, profundă îţi oxigenezi plămânii şi te încarci cu energie.

12. Practică meditaţia

Meditează sau roagă-te! Sunt modalităţi excelente de deschidere a canalelor energetice prin care circulă energia subtilă, de unde senzaţia de relaxare profundă dobândită prin curăţarea şi echilibrarea câmpurilor energetice ce au loc pe durata unor asemenea practici.

Iată un mod simplu de a te încărca optim cu energie: aşază-te comod pe scaun, îndreaptă spatele, pune mâinile pe genunchi, cu palmele în sus. Concentrează-te pe ideea că prin ele primeşti energia de care ai nevoie. După un timp, vei simţi în palme căldură şi uşoare furnicături, dovadă că energia pătrunde în organism. Procedează aidoma în fiecare zi, dimineaţa şi seara, timp de un sfert de oră.

În ultimii ani, s-a constatat că tot mai mulţi adulţi, indiferent de vârstă, se plâng de oboseală şi senzaţie de slăbiciune. Cauzele sunt multiple, rezultatul e acelaşi: dezechilibru energetic. Fă tot posibilul să nu te numeri printre ei!

Citește și:

Cum faci faţă persoanelor încărcate negativ

Culorile și starea de spirit

Cum îţi alegi prietenii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/27.08.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns