Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > De ce ai nevoie de incredere in tine? Strategie de perfectionare

De ce ai nevoie de incredere in tine? Strategie de perfectionare

Increderea in tine este o notiune care descrie senzatia de bine in propria ta piele, de confort si securitate interioara, de recunoastere a rolului si locului tau printre oameni. Increderea in sine este un semntiment care apare la varsta de cateva luni, se dezvolta si se contureaza in copilarie si adolescenta si se foloseste la maturitate.

In viata de zi cu zi sunt zeci de situati, in care diferenta o face capacitatea ta de a avea incredere in fortele tale, de a avea incredere in tine. Partea buna este ca increderea in sine se poate invata, se poate antrena.

Un om care are incredere in el, are un avantaj in plus, are curaj, isi poate controla si infrange timiditatea, se poate angaja in actiuni care aparent depasesc capacitatile lui, isi poate depasi momentele rele, depresiile. Un om cu incredere in sine lupta si in final, reuseste.

Iata o strategie utila care poate amplifica nivelul de incredere in tine si te poate ajuta mult mai mult decat crezi.

Rupe-te de obiceiurile proaste

Esti victima unor ritualuri de genul: nu mergi la cinema decat cu iubitul, mergi la cumparaturi doar daca esti insotita de cineva pe a carui parere te bazezi, ai nevoie de confirmara celor apropiati pentru a decide intr-o problema care te priveste exclusiv? In principiu este normal, dar ar trebui sa te intrebi daca nu ar fi mai bine sa decizi singura.

Ca sa devii capabila sa ai incredere in hotararile pe care le adopti, ar trebui sa incepi prin a decide asupra unor detalii nesemnificative, iar apoi sa-ti faci singura demonstatii de curaj, cum ar fi sa mergi singura, seara la un film, sau la o piesa de teatru.

Lauda-te!

Increderea si respectul tau fata de tine are nevoie sa fie stimulata constant iar pentru asta trebuie sa-ti rememorezi mereu calitatile. Nu este nevoie ca cei din jur sa-ti spuna ca esti simpatica si inteligenta, trebuie sa-ti repeti tu, tie insati, chestia asta. Fa o lista cu 20 dintre calitatile tale – este o cifra normala, nu este deloc mare, care sa cuprinda calitati intelectuale, fizice, emotionale si interpersonale. Adauga in dreptul fiecarei calitati o dovada concreta a faptului ca exista. De exemplu – sunt muncitoare, pentru ca avut sase luni un job part-time, doar ca sa fac bani pentru excursia in Spania! Lauda-te, tu pe tine, dimineata in fata oglinzii, cu toate calitatile de pe lista. Studiaza lista, pentru ca vei avea o alta imagine despre tine insati!

Stabileste-ti singura obiectivele

Nu lasa pe cei din jurul tau sa-ti stabileasca obiectivele. Este posibil sa fie prea mici sau prea mari fata de ceea ce poti face cu adevarat. Asa ca ai curaj si decide tu care sunt obiectivele pe care vrei sa le atingi. Ia in calcul lista calitatilor tale, si vei descoperi ca lucruri pe care le credeai greu de facut, iti sunt accesibile!

Respira!

Fara apa si fara mancare ai sanse de a gasi solutii, pentru ca desi vitale, apa si mancarea nu sunt ca aerul. Aerul este o necesitate continua, imediata si absoluta. In consecinta, a te concentra asupra felului in care respiri, pret de cateva minute, este o cale instinctuala de a creste increderea in tine. De ce? Respiratia este un factor automat, concentrarea asupra mecanismului, te calmeaza, te ajuta sa te focalizezi.

Ia o pauza de “respirat” un minut-doua in orice moment tensionat al zilei, inainte de care a lua o decizie, inainte de a face ceva important. Dimineata in fata oglinzii, in lift, inainte de a intra in biroul sefului, in trafic, la stop, dupa ce un smecher ti-a taiat calea.

Asculta si invata ce iti spune eul tau interior. Intreaba-te “Hei tu, ce faci? Cum te simti?”. Daca reusesti sa atingi un moment de tihna, de liniste, de incredere, tine-l minte!

Spune NU!

Invata sa spui „nu”. “Cei care nu au incredere in fortele proprii nu spun nu. Am ajuns la concluzia aceasta dupa multele dialoguri cu pacientii mei la sedintele de psihoterapie. Invata sa spui nu, sa refuzi, sa te opui, fie la opiniile partenerului, fie ale sefilor, fie ale parintilor. Nu trebuie sa cazi in extrema cealalta. Filtreaza cererile care isi sunt adresate si selecteaza-le pe cele pe care le poti indeplini, care iti plac sau care te avantajeaza.

Fii sincera!

Recunoaste ce iti place, chiar daca amicii si iubitul tau nu agreaza ceea ce iti place tie. Te uiti la telenovele, nu este nici o rusine – sunt un mod de defulare, de relaxare, de ce nu ai recunoaste asta. Nu ai luat permisul de conducere, nu spune ca nu te intereseaza sa-l obtii, recunoaste ca nu ai abilitatile necesare.

A nu recunoaste neputintele sau pasiunea pentru lucruri care nu sunt agreate de grupul tau este consecinta faptului ca ti-e teama sa nu fii exclusa, respinsa. Dar nu muzica pe care o asculti, filmele pe care le vezi, sau a avea sau nu permis auto fac din tine omul care esti!

Increderea in sine trebuie privita ca un sport, dar nu unul oarecare, ci unul de performanta, pentru care este nevoie de un atrenament sustinut si continuu. Increderea in tine este o deprindere care se invata, care se construieste, mai mult ca oricare alta trasatura de personalitate.

Citeste si:

 

Comments

comments

Lasă un răspuns