Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Internetul, o cauză a depresiei

Internetul, o cauză a depresiei

Mare parte din adolescenţii care petrec mult timp navigând în universul virtual se confruntă cu tulburări psihice, depresia fiind prima dintre ele. Predispuși la asemenea neplăceri s-ar părea că sunt şi cei care n-o fac. Paradoxal, tot din cauza internetului.

În urma unui sondaj efectuat la scară largă printre adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 20 de ani cu privire la problemele de sănătate cu care se confruntă aceştia, specialiştii din cadrul grupului de cercetare de la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveţia, au ajuns la concluzia că tinerii fascinaţi de internet, fie ei fete sau băieţi, trec adesea prin stări depresive sau prezintă simptome ale acestei neplăceri. Şi, de parcă asta n-ar fi de ajuns, s-a constatat că mulți băieţi din grupul de utilizatori activi ai internetului suferă din cauza excesului de greutate, iar fetele sunt afectate de lipsa somnului.

Surprinzător, cercetătorii din Lausanne au emis şi altă ipoteză: adolescenţii care pur şi simplu nu utilizează internetul sunt la fel de expuşi depresiei precum colegii lor care navighează chiar şi mai mult de două ore pe zi. Atunci care este cauza depresiei: navigarea excesivă într-un spaţiu virtual sau imposibilitatea de a o face?

„Predispoziţia crescută spre depresie este explicată de faptul că adolescenţii care nu au acces la internet se simt marginalizaţi“, e de părere doctorul elveţian Pierre-André Michaud, inițiatorul cercetărilor. Cum internetul este parte din viaţa intelectuală şi socială a tinerilor de azi, navigarea într-un spaţiu virtual nu-i poate fi interzisă niciunuia dintre ei, dar nu e recomandată nici în doze prea mari, nici foarte mici, aceasta este concluzia la care s-a ajuns.

De ce şi cum

De fapt, nu fac rău internetul, timpul și frecvența de navigare într-un univers virtual, ci felul în care este utilizat şi pentru ce anume. Asta, întrucât nu doar internetul duce la depresie, ci şi deprimarea, odată instalată, face ca spaţiul virtual să constituie o atracţie de nestăvilit, iar timpul petrecut în faţa calculatorului, în singurătate, izolează şi mai mult adolescentul, contribuind în felul acesta la agravarea afecțiunii. Important este ca un asemenea obicei să nu ducă în cele din urmă la dificultăţi în relaţionarea cu ceilalţi. Internetul devine un refugiu pentru persoanele deprimate, de unde această preocupare pentru un spaţiu virtual, al libertăţii, neîngrădit de convenţii sociale pentru cei care au un cerc restrâns de prieteni şi care se confruntă cu dificultăţi în stabilirea relaţiilor interumane.

Dependent de internet?

Depresia nu este singura urmare negativă a statului îndelungat în faţa calculatorului, ci şi îngrăşarea sau pierderea în greutate, durerile de spate şi de cap, jena persistentă la încheietura mâinilor din cauza utilizării frenetice a tastaturii sunt efecte nedorite. Iar acestea sunt doar urmările imediate – în timp, ele pot deveni grave: afecţiuni ale sistemelor nervos şi cardiovascular, diabet zaharat, gastrită, ulcer peptic, impotenţă. Sunt suficiente motive pentru a face tot posibilul ca tânărul tău internaut să nu se confrunte cu niciuna dintre ele. Aşadar, supraveghează-l nu doar pentru a urmări dacă adoptă poziţia corectă în faţa calculatorului, ci şi pentru a lua măsuri care să preîntâmpine nevoia de a-l duce nu peste mult timp la psiholog!

Cum îţi dai seama este dependent

  • Stă ore în şir în faţa calculatorului, angrenându-se în tot felul de jocuri ori navigând pe internet. Din această cauză, nu doarme suficient și, implicit, neglijează şcoala.
  • Nu reuşeşti să-l iei din faţa monitorului nici când îl chemi la masă, deşi ești sigură că îi este foame.
  • Ignoră pe oricine încearcă să-i distragă atenţia de la fascinantul spaţiu virtual.
  • Din când în când, are un comportament agresiv.
  • Nu mai este atent la ce se întâmplă în jurul lui şi i-a scăzut capacitatea de concentrare.
  • E cuprins de o stare euforică atunci când este implicat în activităţi pe internet.
  • I-a scăzut semnificativ interesul pentru activitățile care nu au legătură cu internetul.
  • Devine agitat şi neliniştit când nu se poate conecta la reţea.

Ce să faci

  • Când îi cumperi copilului calculator, nu-l instala în camera lui, pentru a observa cât şi cum îl foloseşte.
  • Stabiliţi de la bun început, de comun acord, un orar fix de utilizare a computerului (întotdeauna după ce şi-a făcut temele) şi respectaţi cu stricteţe regula.
  • Fă-l să priceapă că rolul inteligentei maşinării este de a te servi de ea ca de un instrument, nu de a deveni robul ei.
  • Dă-i ocazia (când e mic) sau insistă (când e deja mare) să iasă mai des din casă, impulsionează-l să facă mişcare şi înscrie-l în funcţie de înclinaţiile lui, la un club sportiv.
  • Trezeşte-i interesul pentru natură şi oameni şi încurajează-l să-şi facă prieteni cu care să petreacă timpul altfel.
  • Jocurile pe calculator nu ajută copilul să se dezvolte. Dacă adolescentul este fascinat de ele și nu-i mai plac activitățile fireşti pentru vârsta lui, pericolul instalării dependenţei de spaţiul virtual cu greu va putea fi înlăturat.

Citește și:

Siguranta copiilor pe internet

70% dintre femei folosesc internetul pentru a-si cauta iubiti

Hobby-uri mici pentru oameni mari

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/01.10.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns