Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Învață să fii fericită

Învață să fii fericită

Prietenele tale s-au căsătorit cu bărbați fermecători, câștigă foarte bine și au copii cuminți, veseli, inteligenți sau nebunatici, dar oricum minunați. Numai ție, ca de obicei, toate îți merg anapoda. A sosit timpul să te descotorosești de „ștampila“ ghinionistei!

Fiecare a trecut măcar o dată în viață printr-o perioadă proastă, care parcă nu se mai termină: neîn țele geri în familie, la serviciu toatel merg pe dos, iar micile neplăceri zilnice se țin lanț. Dar, mai devreme sau mai târziu, problemele trec și continuăm să ne bucurăm de viață. Există destul de mulți oameni care parcă atrag tot felul de ghinioane. Nu te învinui de lipsă de noroc, oamenii nu se nasc ghinioniști cronici, ci devin astfel.

De cele mai multe ori, sindromul supărării pe toată lumea apare la persoanele care nu au încredere în forțele proprii, sunt ipohondre și impresionabile. Fiecare neplăcere de care au parte le lasă în suflet depozite de amărăciune. Temându-se să nu treacă încă o dată printr-o situație similară,  persoanele în cauză nu se mai apucă de treburi importante sau complicate. Iar cu timpul, deviza „Eu în general nu am noroc“ li se fixează ferm în subconștient. Și, din păcate, chiar în momentele când destinul le oferă posibilitatea reală să-și schimbe viața și să cunoască succesul, acești oameni care se simt ghini oniști incurabili nici măcar nu-și dau seama de șansă.

Drept consecință, convinsă de ghinionul său total și iremediabil, „victima împrejurărilor“ se dă la o parte și se dezice din start de șansele de reușită.

Renunță la obiceiurile proaste!

Pierderile pe care le aduce sindromul ghinionului sunt imense. Nu totul e pierdut, se poate ieși din acest cerc vicios. În primul rând, trebuie să recunoști că tu singură te „programezi“ să pierzi.

Ești predispusă la acest sindrom periculos dacă…

  • la fiecare eșec reacționezi spunând:„Puteam să jur că așa o să se întâmple!“
  • orice critică la adresa ta, cât de măruntă, te afectează foarte tare;
  • consideri că alți oameni se bucură de fericire fără s-o merite;
  • accepți destul de greu și cu suspiciune orice schimbare;
  • când te întâlnești cu o cunoștință, te grăbești să-i povestești despre toate nenorocirile tale;
  • îți amintești deseori de șansele pierdute.

Ai măcar unul din aceste obiceiuri? Atunci, fă tot posibilul să scapi de el cât mai repede.

Cum devii o răsfățată a sorții

Dacă nu vrei să te lași mereu dusă de curent, să te supui împrejurărilor, ar fi foarte util să începi să respecți câteva reguli destul de simple.

Soarta îi favorizează doar pe cei care se apreciază, care sunt mulțumiți de ei și își iubesc propria persoană. Întocmește o listă cu punctele tale forte, pentru care te apreciază cei dragi și colegii. Seara, amintește-ți toate micile succese ale zilei care a trecut – de la sarcinile îndeplinite cu conștiinciozitate până la replicile spirituale pe care le-ai rostit. Fă mai des lucruri plăcute pentru tine, fă-ți mici cadouri.

Se știe că oamenii evaluează foarte multe lucruri prin comparație. Totuși, nu merită să fa ci mereu comparație între soarta ta și cea a miliardarilor ori a divelor hollywoodiene. Bineînțeles că, într-o asemenea comparație, nu vei arăta prea strălucit. Trebuie să apreciezi însă la adevărata valoare ceea ce ai. Oamenii care te iubesc, apartamentul frumos decorat, chiar și peisajul atrăgător pe care îl admiri zilnic de la fereastră. În mod cert, în jurul tău există destui oameni care nu posedă asemenea comori.

Comunică, nu te afunda în tăcere. Cei cu mulți prieteni sau cunoștințe apropiate nu au cum să mai fie ghinioniști, pentru că sunt deja norocoși. Încearcă să te comporți în așa fel, încât oamenii să fie atrași de tine. Termină cu văicărelile, învață să-i asculți pe ceilalți, zâmbește mai des!

Fă tot posibilul să nu petreci prea mult timp liber acasă, singură, retrasă – găsește-ți o ocupație, ceva pentru sufletul tău. În felul acesta, viața va deveni mai interesantă și luminoasă. Mergi la filme, la spectacole de teatru, la concerte, înscrie-te la niște cursuri și învață ceva nou – poți descoperi, de exemplu, că ai talent la limbi străine sau calități de designer. Fiind atât de ocupată, nu vei mai avea nicio clipă liberă pentru a te lăsa pradă gândurilor negre.

Obișnuiește-te să afișezi o ati tudine constructivă, pozitivă, nu lăsa emoțiile să-ți subjuge rațiunea. Dacă ai făcut o greșeală, nu are niciun rost să te bombardezi cu reproșuri − mai bine analizează cauzele eșecului și trage concluzii utile pentru viitor. Data viitoare când te vei afla într-o situație similară, vei ști să reacționezi corect și la timp. Acor dă mai multă atenție sfaturilor celor din jur, pentru că, privite din afară, lucrurile se văd mai clar.

Greșeli de educație

Deseori, atitudinea pesimistă față de propria persoană și față de viață își are rădăcinile în trecutul foarte îndepărtat, chiar în primii ani de viață. Părinții care îi repetă tot timpul copilului cât este de stângaci și de nepriceput nu-i fac acestuia niciun bine. Maturizându-se, el nu va fa ce de cât să confirme temerile rudelor sale. Dacă nu vrei să-l transformi într-un ghinionist, evită criticile aspre și repetate la adresa copilului. Dimpotrivă, laudă-l cât mai des.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr5/09.02.2017
Autor: Burda Romania
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns