Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Lasa garda jos, nu-ti ascunde vulnerabilitatea!

Lasa garda jos, nu-ti ascunde vulnerabilitatea!

masti

Timpul este limitat. Nu ți-l pierde trăind viața altcuiva!
(Steve Jobs)

În viața personală sau profesională, te temi adesea să-ți arăți vulnerabilitatea, însă sinceritatea nu este un risc, ci ține de curaj și îi determină pe ceilalți să-ți urmeze exemplul. Nu construi ziduri înalte în jurul tău, fiindcă vei pierde din frumusețea vieții!

Ne străduim prea mult să ne demonstrăm nouă înșine și celor din jur că suntem altceva decât ființe instinctuale. Conștiința ne determină să facem multe lucruri bune – ne îmbrăcăm frumos, avem maniere elegante, creăm melodii încântătoare și, din când în când, ne simțim inundate de altruism. Vrem să fie totul perfect și să avem situația sub control. Inevitabil însă, această viață perfectă ne va obosi, ne va transforma în persoane cinice, suspicioase, incapabile să-și audă bătăile inimii, pentru că ne va fi prea teamă de ce ne va șopti. Care-i soluția? Cum să lași garda jos și să fii tu cu adevărat?

Identifică resortul fricii

Până la urmă, ce anume vrem să ascundem când construim adevărate fortărețe ale sufletului? Psihologii au identificat următoarele tipuri principale de frică: de respingere, ridiculizare, eșec, greșeală, de responsabilitate. Sunt frici normale cu care ne-am obișnuit atât de mult, încât pot interfera zilnic cu felul în care gândim și acționăm. Din cauza lor, luăm uneori decizii greșite și ratăm oportunitățile pe care viața ni le oferă. Nesiguranța duce ușor la irascibilitate – ne închidem în noi și ne limităm posibilitățile. Nu ne obosim să mergem la întâlnire pentru că oricum nu vom avea ce să discutăm cu potențialul pretendent. Nu-i spunem cuiva că ne pasă de teamă că ne va respinge iubirea. Nu mergem la interviul de angajare pentru un post tentant fiindcă ne gândim că nu vom face față cerințelor. Cel mai bine e să-ți lași instinctele să te ghideze în viață. Nu trebuie să te expui în fața unor persoane care nu merită încrederea ta, dar nici nu trebuie să te raportezi permanent la experiențele negative din trecut.

Conectează-te la propriile emoții

Am fost crescute de mici să ne ascundem sentimentele, să nu plângem în public, să nu gesticulăm sau să fim prea sonore. Îți place sau nu, aceste manifestări reprimate nu dispar, rămân în tine și, la un moment dat, vor exploda la o intensitate mai mare decât dacă le-ai fi exprimat la momentul potrivit. Când te conectezi la propriile emoții, devii ușor, dar sigur stabilă emoțional, nu invers.
Emoțiile reținute te îmbolnăvesc. Este adevărat, suprimarea emoțiilor ne afectează nu doar psihic, ci și fizic. Consumăm o cantitate imensă de energie încercând să ascundem ce simțim sau gândim. E ca o minge pe care ai ținut-o sub apă, iar când îi dai drumul, sare cu putere. Mai mult, faptul că îți reții emoțiile îi afectează pe cei din jur. Cei pe care îi iubești cu adevărat nu vor afla niciodată asta dacă ești mereu cu garda sus. Cineva trebuie să-și ia inima în dinți și să facă primul pas spre împăcare. De ce n-ai fi chiar tu? Lasă orgoliul deoparte, fiindcă nu face casă bună cu iubirea. Vei vedea cum scutul celorlalți se topește și face loc autenticității și bucuriei de a trăi așa cum le place.

Dă-ți voie să fii subiectivă

Când îți impui să te distanțezi de oameni, să nu te implici, să ai o poziție neutră, sentimentele tale amorțesc și dispar. Pe moment, lipsa oricărui fel de atașament s-ar putea să-ți ofere o senzație de eliberare, dar pe termen lung riști să nu mai știi să te bucuri de lucrurile mărunte. Când nu mai pui pasiune în ce faci, intervin anxietatea și, într-un final, depresia.

Pledoarie pentru vulnerabilitate

Află șapte motive ca să lași garda jos și să te simți bine:
1. Descoperi lucruri despre tine când îi lași pe alții să te cunoască.
2. Când greșești, nu te judeci prea aspru.
3. Te desparți de sentimentele false, care nu-ți aparțin.
4. Te conectezi cu ceilalți și apare fenomenul de empatie.
5. Inteligența emoțională are de câștigat.
6. Faci haz de necaz.
7. Ești tu însăți – fără măști!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/2014
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: © Foxy_A – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns