Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Lasă-te în voia vieții

Lasă-te în voia vieții

În ultima vreme, auzim tot mai des expresia „go with the flow“. Ce se ascunde în spatele ei, care este filosofia practică ce ne îndeamnă să urmăm cursul și fluxul pe care-l simțim în jur?

Pentru a înțelege mai bine conceptul din titlu, iată un mic citat din filosoful chinez Lao Tsu: „Viața este o serie de schimbări naturale și spontane. Nu le rezista; altfel, vei avea parte de tristețe. Lasă realitatea să fie realitate. Lasă lucrurile să curgă natural, oricum doresc ele“.

Schimbarea e singurul lucru sigur

Indiferent că ne place să ne creăm vieți structurate, planificate, bine puse la punct, indiferent cât de multe obiceiuri bune și sănătoase cultivăm, vor exista mereu lucruri pe care nu le putem controla. De fapt, marii înțelepți au știut dintotdeauna că singurul lucru sigur pe lume este schimbarea. Când ne rigidizăm în comportamente și scheme fixe, când ne înțepenim în concepte cunoscute și verificate, când vrem ca viața să se desfășoare conform voinței noastre, deschidem poarta frustrărilor, nemulțumirilor, anxietății și stresului. Haosul, la fel ca ordinea, face parte din viața pe pământ. Nu putem alege doar o singură jumătate a realității, ignorând-o pe cealaltă. Și atunci ce înseamnă „go with the flow“? Înseamnă să accepți viața așa cum vine peste tine și să-ți păstrezi flexibilitatea și mobilitatea psihice necesare pentru a face față neașteptatului. Există însă metode care ne ajută să avem mereu atitudinea corectă? Specialiștii în neuroștiințe și psihologii, alături de filosofiile orientale, răspund afirmativ la această întrebare.

Exerciții simple pentru a slăbi frâiele:

1. Conștientizează faptul că nu poți controla totul

Cu toții știm, de fapt, acest lucru, dar îl uităm când este convenabil. Știm că nu putem controla ploaia, dar ne enervăm când simțim primii stropi pe piele. Nu putem ști niciodată dacă nu vom primi un telefon la ore târzii în noapte sau dacă nu se va sparge o țeavă din baie când ne este lumea mai dragă. Ideea însă nu e de a ne aranja viețile astfel încât să preîntâmpinăm accidentele, ci de a ne organiza mintea astfel încât aceste lucruri să nu ne tulbure liniștea.

2. Devino conștientă de tine însăți

Mulți oameni habar nu au cum funcționează propria minte, care sunt mecanismele ce declanșează anumite emoții, de ce apare uneori senzația de frustrare, care sunt punctele tari și cele slabe. Dar nu putem schimba nimic în capul nostru până când nu devenim conștienți de aceste lucruri. Așa că trebuie să devii un observator al propriilor gânduri și emoții. Conștientizează când te superi, când ești furioasă, când ești tristă. Pentru început, ai putea ține un jurnal în care să notezi aceste lucruri. De exemplu, trasează o liniuță ori de câte ori te superi. În felul acesta, vei conștientiza mai ușor furia și frustrarea.

3. Respiră

Sigur că toți respirăm; altfel, nici nu am mai sta de vorbă. Dar puțini dintre noi sunt conștienți de respirație. Ia-ți liber zece minute pe zi și nu face altceva decât să observi cum respiri. Vei băga de seamă după câteva minute că ești mult mai liniștită. Iar o minte liniștită este mult mai capabilă să rezolve orice problemă decât una agitată.

4. Privește totul din perspectivă

Un exercițiu practic la orele de psihologie aplicată este să faci un pas înapoi când simți că te înfurii și să privești situația ca și cum ai fi un observator îndepărtat. Ieși puțin din pielea ta și privește din perspectiva vecinilor, apoi a întregului cartier, a orașului în care trăiești, a țării, a continentului și chiar a globului. Îndepărtează-te până când evenimentul care te-a supărat nu ți se mai pare deloc important. Peste o săptămână, abia dacă te vei mai enerva ușor, iar peste un an abia îți vei aminti ce s-a întâmplat. Nimănui nu-i va mai păsa, nici măcar ție. Și atunci de ce să-ți pese acum? Nu înseamnă că trebuie să devii indiferentă și rece, ci doar să nu mai lași lucrurile mărunte să te supere.

5. Pași mici

Toate acestea sună minunat și vrei probabil să îți asumi totul deodată, să devii peste noapte un maestru zen care nu este tulburat de nimic. Iată altă cale ce duce la frustrare. Fă pași mici și vei fi mult mai mulțumită. A te lăsa în voia lucrurilor înseamnă și să accepți că uneori te enervezi, te stresezi, te înfurii. Nu te pedepsi prea tare și ia mereu totul de la început, exact ca un copil. Fă pași mici și siguri, păstrează mintea deschisă, acceptă lumea și pe tine însăți.

6. Râzi cât mai des

Ei bine, da, viața e mai degrabă amuzantă. De ce să te înfurii când poți râde? Sigur că este nevoie de o oarecare detașare pentru a râde când îți vine să plângi, dar, dacă aplici metodele de mai sus, râsul va veni la un moment dat în mod natural. Lasă-te în voia lui și ia viața așa cum e, cu bune și rele, cu haos și ordine, cu oameni buni și oameni răi. Și nu uita vorbele simple, dar profunde ale marelui cântăreț Bob Dylan: „Accept haosul. Dar nu știu dacă haosul mă acceptă pe mine“.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/16.11.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns