Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Lasă-ți mintea și sufletul libere. Ce înseamnă conceptul flow

Lasă-ți mintea și sufletul libere. Ce înseamnă conceptul flow

Lasă-ți minte și sufletul libere. Ce înseamnă conceptul flow – În ultima vreme, în psihologie a intrat conceptul de flow, flux sau curgere. Se pune mare accent acum pe această stare de spirit care-i permite minții și sufletului să se simtă libere și nelegate. Dar ce înseamnă de fapt flow?

Te-ai simțit vreodată scufundată complet și deplin într-o activitate? Ai uitat atunci de lumea din jur, concentrându-te doar pe ce se întâmplă aici și acum? Poate făceai ceva ce-ți place, de exemplu cântat sau sport, și nu ți-ai dat seama cum trece timpul? Dacă ai răspuns cu da la aceste întrebări înseamnă că ai trăit o stare de flow.

Flow sau flux este una dintre cele mai plăcute stări de fapt: este o stare în care suntem prezenți 100% în momentul acum și putem fi creativi, productivi și fericiți.

Mihaly Csikszentmihalyi, psihologul creditat cu introducerea și popularizarea acestui concept, oferă poate cea mai bună definiție a stării de a fi în flux: „A fi complet implicat într-o activitate, de dragul ei. Egoul dispare. Timpul zboară. Fiecare acțiune, mișcare și gând urmează inevitabil din cel precedent și îți folosești optim abilitățile“. Idei similare se regăsesc, în ce privește descrierea acestei stări de grație, în literatura budistă, taoistă și hindu. Mai simplu spus, fluxul este „senzația holistică pe care o simt oamenii când acționează cu o implicare totală“.

Teoria și psihologia fluxului

Csikszentmihalyi și Jacob Getzels studiau procesele creative, în anii ’60, atunci când au dat peste teoria fluxului. Csikszentmihalyi urmărea un artist la lucru și a observat cât este de concentrat și de ce mare persistență dădea dovadă, uitând de orice altceva, în ciuda disconfortului, oboselii și foamei. Dar, după ce a terminat tabloul, pictorul și-a pierdut orice interes față de opera terminată.

Csikszentmihalyi a studiat și a observat natura subiectivă a acestui fenomen și la dansatori și jucători de șah. A devenit evident pentru el că starea de flux era adusă în scenă de două elemente-cheie: scopurile și feedbackul. O stare optimă de flow se crea când oamenii rezolvau probleme care îi solicitau, dar nu extrem. Adică nici prea grele, nici prea ușoare. În plus, aveau scopuri pe termen scurt foarte clare și primeau un feedback imediat. Astfel, deveneau conștienți de progres.

Toți oamenii care au trăit starea de flux și au vorbit despre ea au descris-o ca fiind foarte plăcută. Se aflau în control și primeau mereu feedback.

Inducerea stării de flux

Următorul pas, pentru psihologi, a fost să afle cum s-ar putea crea, controla și înțelege starea de flux, astfel încât oamenii s-o experimenteze mai des. Psihologii au privit astfel cu mai multă atenție performanța în diferite domenii, orientarea spre scop, creativitatea, atenția și emoțiile. Conceptul a căpătat și mai multă vizibilitate datorită cercetătorilor Deci și Ryan, pe care îi interesa fluxul creat datorită motivației intrinseci.

De asemenea, starea de flux a devenit o parte esențială datorită rolului ei de a duce la o viață cu sens. O viață în care ne folosim abilitățile și punctele tari pentru ceva mai mare decât noi, pentru un scop, astfel încât nu ne mai preocupă grijile banale de zi cu zi, iată spre ce trebuie să tindem.

A înțelege cum să obții o stare de flow și cum să o menții a devenit modalitatea de a te bucura de activitățile în care te implici.

O experiență autotelică

Csikszentmihalyi spune că fluxul este o stare autotelică, adică este plăcută, provoacă bucurie și este motivantă intrinsec. Când știi că ce ai de făcut este posibil, deși dificil, iar senzația de timp dispare, atunci intri în stare de flux. Uiți de tine și te simți o parte a ceva mai mare, mai important. Scopul intrării în această stare este de a ne îmbogăți experiența, de a face lucruri pe care le iubim.

Cum să obții starea de flow

  • Există mai multe activități fizice care te ajută să atingi această stare și să o menții.
  • Yoga: respirația controlată și un loc liniștit sunt condiții excelente pentru a te concentra pe aici și acum.
  • Înotul: este un tip de mișcare care, iarăși, te ajută să-ți urmărești respirația. În plus, nu prea are ce să-ți distragă atenția când ești în apă.
  • Alergatul te ajută să-ți găsești echilibrul între efort și plăcere și astfel ajungi rapid în flow.
  • Cățăratul pe stânci este o altă activitate care te ancorează complet în momentul prezent. Însă acestea sunt doar câteva exemple și fiecare om își poate găsi activitatea care îl aduce rapid în flux.

Există, desigur, și declanșatori psihologici. Concentrația intensă asupra unei sarcini, de pildă, ne împiedică să facem altceva și induce fluxul. Claritatea scopului propus este un alt factor important.

Sarcina trebuie să fie clară, astfel ca mintea să rămână concentrată pe momentul prezent. Feedbackul imediat este esențial, deoarece ne spune cum putem îmbunătăți ceea ce facem. De asemenea, el ne aliniază atenția și conștiința momentului.

Provocarea trebuie să fie pe măsura abilităților. Sarcinile prea dificile ne fac să ne simțim copleșiți, iar cele prea simple ne plictisesc. Un scop bun trebuie să fie între aceste două extreme.

O viață mai împlinită

Dacă reușești să aduci în viața ta această stare, dacă o vei cultiva și menține cât mai mult timp, acasă, la serviciu și în viața socială, vei observa că sentimentul subiectiv al împlinirii și bunăstării, dar și stima de sine vor crește. Găsește activitatea în care te poți implica cu plăcere, la nivelul abilităților tale, și practică din ce în ce mai des orientarea atenției pe momentul prezent. Doar de atât este nevoie pentru a fi în flux și pentru a fi fericit.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns