Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Lectii de viata de la copii

Lectii de viata de la copii

Este surprinzator si regretabil cat de repede uitam sa fim copii in conditiile in care avem atatea de invatat, desi suntem adulti de la cei mici. Am cateva exemple de lectii de viata de la copii de care adultii trebie sa tinea cont.

Luate in amanunt nu este nici o diferenta intre disputa din parc intre doi copii si disputa de la serviciu pe un proiect. Vorbim tot de ambitii, de diferente de personalitate si tot despre lupta pentru suprematie. Emotiile din timpul unei expuneri in public sau din timpul unui examen au echivalent in emotiile copilului pentru a castiga un joc. Ce vreau sa spun? Ca nu trebuie minimalizate reactiile, atitudinile si logica celor mici, pentru ca au in spate reactiilor lor sunt tot atatea lectii de viata de la copii pentru adulti.

Bucuriile mici. Copiii sunt maestri in a intelege bucuria fiecarui moment. Nu astepta doar evenimentele majore, ca sa te bucuri. O sa-ti treaca viata asteptand! In fiecare clipa exista ceva care te poate face sa zambesti. Nu dispar problemele, nu se incarca de la sine cadrul, dar ai zambit, te-ai bucurat si ai trait!

Jocul. Studii foarte serioase au aratat ca un adult se declara mai bine dispus dupa 15 minute de miscare decat dupa ce a stat confortabil, cu ceva de rontait alaturi, 30 de minute in fata televizorului, urmarind o emisiune care ii place si care il intereseaza. Unul din motivele pentru care copilul este fericit in mod natural este pentruca cei mici sunt in permanenta miscare. Deci, bucuria inseamna miscare. Sari, topaie, danseaza in cel mai aiurit mod cu putinta, pe melodia foarte ritmata pe care o asculta micutul tau, joaca-te cu cainele, da o tura cu bicicleta.

Asculta-ti corpul. Adultii nu pot face intotdeauna ceea ce simt nevoia sa faca. Copiii plang cand sunt suparat, dorm cand le este somn, mananca cand le este foame. Reactiile lor sunt primare si raspund nevoilor pe care i le transmite organismul. Ia exemplu si primeste aceste sfaturi ca si lectii de viata de la copii.

Fii creativa. Uita orice reticente, pentru ca cei mici nu le au! Incurajeaza-ti si stimuleaza-ti imaginatia si este foarte posibil sa gasesti solutii inedite la situatii dificile. Creativitatea este asociata cu buna dispozitie, un om cu imaginatie va fi unul tonic, iar un om tonic este un om fericit!

Exploreaza, cauta, intreaba, invata. Amintirile din copilarie il includ pe „de ce?”. Intreba, cauta, afla, invata! Curiozitatea liber exprimata, fara restrictii, fara reticenta este o trasatura a spiritului uman, indiferent de varsta.

Pretuieste lectiile de viata pe care le primesti de la cei mici. Uneori reintoarcea la copilarie poate sa fie solutia pentru cele mai multe din problemele pe care le au adultii.

Comments

comments

Lasă un răspuns