Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Meditația sau repausul de la gânduri

Meditația sau repausul de la gânduri

În ciuda popularității pe care o cunoaște, puțini oameni știu cu adevărat ce înseamnă meditația. Ce se ascunde în spatele acestui cuvânt care a căpătat astăzi atât de multe sensuri?

Unii privesc meditația ca pe o concentrare mentală asupra unei anumite idei sau asupra unui obiect, alții cred că, atunci când meditează, își imaginează ceva ce le oferă pace sau împlinire. Multe metode de antrenare a minții sunt adunate laolaltă sub umbrela generoasă a cuvântului meditație și vizează scopul de a încetini sau chiar de a opri activitatea necontenită a minții noastre, dar aceste exerciții NU sunt echivalente cu meditația.

Ce este

Specialiștii orientali și occidentali definesc meditația ca pe o stare de conștiință fără gânduri. Nu este o activitate, ci o stare mentală de conștientizare a prezentului fără a fi tulburați de gânduri. Fie ne aflăm în această stare, fie nu, indiferent ce facem în acel moment. O persoană poate fi în stare de meditație în timp ce-și îndeplinește activitățile zilnice, în timp ce altul poate sta în vârful unui munte ore în șir așezat și cu picioarele încrucișate fără a atinge starea meditativă nicio clipă. Multă lume confundă meditația cu starea de relaxare fizică, în tăcere. Însă meditația autentică este mai mult decât atât. Este o stare de pace profundă care se instalează când mintea este calmă și tăcută, dar foarte alertă și atentă. Abia după atingerea acestei stări începe cu adevărat transformarea profundă care ne poartă spre un nivel crescut de conștiință. Problema este însă cum ajungem aici.

O tehnică veche cu procedee noi

În culturile și civilizațiile orientale, meditația este documentată și practicată de câteva mii de ani. Au apărut și s-au perfecționat mai multe tehnici, verificate de-a lungul a sute de generații, cu intenția de a elabora o metodă cu ajutorul căreia orice om poate obține o stare de pace și liniște. Strategia orientală poate fi adaptată foarte ușor la nevoile și stilul de viață al omului occidental modern, cu scopul explicit de a reduce stresul zilnic.

Există mai multe metode de a practica meditația. Toate încep cu așezarea sau pregătirea adecvată a corpului. Postura trebuie să fie relaxată, dar dreaptă: de obicei, persoanele care meditează se așază pe o pernă, cu picioarele încrucișate. Cine nu poate sta așa, îngenunchează sau stă așezat pe un scaun. Ochii sunt închiși sau aproape închiși și se urmărește relaxarea tuturor mușchilor. Mulți profesori recomandă orientarea atenției asupra respirației, însă fără să se opereze modificări asupra acesteia. Se inspiră și se expiră pe nas și, de fiecare dată când gândurile încep să hoinărească, atenția este readusă, cu blândețe, asupra respirației. Postura trebuie menținută măcar 15 minute și se recomandă exersarea acestui tip de meditație de câteva ori pe săptămână, până când corpul și mintea practicantului se obișnuiesc cu starea de relaxare atentă.

Beneficii

Orice formă sau tehnică de meditație se caracterizează prin câteva aspecte esențiale. Este făcută fără efort și duce la o stare de „conștientizare fără gânduri“, în care activitatea excesivă a minții este neutralizată fără a se reduce starea de atenție și alertă. Meditația urmărește să ne facă capabili să ne concentrăm pe momentul prezent, nu să regretăm trecutul sau să ne temem de viitor. Medicii occidentali care au făcut cercetări asupra persoanelor care au meditat o perioadă lungă au constatat că, în timpul meditației  nivelul catecolaminei și al altor hormoni de stres scade și se intensifică activitatea sistemului nervos parasimpatic, responsabil pentru relaxare, reparare și odihnă. Studii efectuate în Statele Unite ale Americii arată că, la persoanele care meditează, calitatea vieții crește (este vorba și despre opinia subiectivă, dar și despre diferiți indicatori obiectivi, cum sunt somnul, greutatea), iar nivelul de activare și nivelul de stres scade.

Indiferent ce formă de meditație doriți să practicați, cel mai bine este să găsiți un instructor sau un profesor care să vă învețe tehnica de bază. El vă va corecta postura, vă va spune cam la ce trebuie să fiți atenți și vă va îndruma spre o practică eficientă, corectă.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Dna Verescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns