
De ce, după o zi dificilă, simți nevoia să te destinzi ascultând una dintre melodiile preferate? Pentru că, spun terapeuții, muzica e calmantul naturii.
Muzica e folosită din Antichitate ca mijloc de vindecare. Încă de atunci oamenii au observat că sunetele melodioase liniștesc, sunt de ajutor pentru a depăși momentele triste, alungă îngrijorările. Într-adevăr, efectele benefice ale anumitor ritmuri și melodii asupra stării psihice sunt prea evidente pentru a fi contestate. Știai însă că această artă sonoră are darul de a vindeca trupul?
O chestiune de gust
Ce trebuie să faci ca să profiți de tot ce are să-ți ofere bun meloterapia? Să alegi muzica potrivită ție. Se spune că gusturile nu se discută, lucru valabil și în terapia cu muzică. Însă nu există o rețetă universal valabilă, de genul „ascultă cutare piesă ca să obții efectul dorit“. O melodie liniștitoare pentru o persoană s-ar putea ca ție să nu-ți spună nimic sau chiar să te irite.
Cheia este să începi cu melodiile tale preferate, ca să testezi cât de eficiente sunt în a-ți schimba dispoziția sufletească.
Remediu armonios
Sunetele melodioase produc schimbări în corpul uman: reduc ritmul cardiac și al respirației, tensiunea arterială și nivelul cortizolului (hormonul de stres). Deși nu se cunosc toate mecanismele prin care muzica acționează asupra noastră, nu mai e un mister faptul că ea are multe efecte pozitive:
* Te ajută să dormi. Efectul de somnifer al cântecelor este testat de aproape toate mămicile și bebelușii din lume. Așadar, dacă Moș Ene se lasă prea mult așteptat, vâră-te în pat și pune în fundal o muzică blândă, liniștitoare, care să-ți încetinească bătăile inimii.
* Diminuează stresul. Ai avut o zi grea la serviciu? Te-au supărat copiii? Stimulând secreția unor substanțe chimice care reduc stresul, muzica relaxează și calmează. Ascultă melodiile preferate ca să te eliberezi de povara grea pe care o porți pe umeri!
* Alină durerea. Studii recente arată că muzica acționează ca un analgezic. Concentrându-te asupra unor sunete calde și armonioase, vei reuși să diminuezi intensitatea cu care percepi o durere acută, precum cea postoperatorie, una cauzată de o injecție ori de extracția unei măsele. Alege melodiile care îți plac!
* Întărește imunitatea. Muzica scade secreția hormonului de stres și stimulează producerea celui de creștere, iar asta stimulează sistemul imunitar. Aceste modificări biochimice ajută organismul să facă față mai bine bolilor și să-și recapete repede forțele după o maladie. Se pare că muzica disco și cea dansantă ajută cel mai bine în acest sens, dar e benefic și să cânți la un instrument de percuție (tobă, castaniete, tamburine, xilofon – poți folosi pe post de instrument orice obiect din casă care produce un sunet când e lovit sau scuturat).
* Calmează spiritul. Sunetele melodioase au același efect asupra minții precum un masaj binefăcător asupra corpului: calmează, relaxează, alungă gândurile negative. Ca să învingi depresia și anxietatea, optează pentru muzica liniștită, de meditație sau clasică, dar alege doar piese care îți plac.
* Stimulează activitatea fizică. Ritmurile rapide și vesele ajută la reglarea respirației și bătăilor inimii. În timp ce alergi, mergi cu bicicleta sau te antrenezi la sala de fitness, ascultă câteva piese pop sau rock preferate, ca să-ți ridici nivelul de energie, să pregătești corpul pentru activitatea ritmică și să-ți sporești rezistența la efort.
Citește și:
Oblojind sufletul, vindecăm corpul
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/12.11.2015
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com