Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Nevoia de a fi singură

Nevoia de a fi singură

Când nu este confundată cu izolarea, singurătatea temporară este mai mult decât bine-venită. Sunt acele momente în care petreci timp doar cu tine, pentru a-ți analiza gândurile și a încerca să înțelegi încotro te îndrepți.

Ritmul alert în care, vrei-nu vrei, îți desfășori viața în prezent, presată de normele societății, s-ar putea să facă din momentele de liniște un adevărat lux. Peste tot ești înconjurată de vacarm, fie că mergi la cumpărături, fie că lucrezi într-un spațiu deschis, cu alte câteva zeci de persoane în jurul tău, fie că ești prinsă în trafic sau că ajungi acasă, unde copiii și (uneori) animăluțul de companie te întâmpină cu o larmă plină de veselie, dar și obositoare. Simți și tu nevoia să te oprești din mers, să respiri adânc și să se facă liniște în jurul tău câteva minute sau poate mai mult? Nu e nimic în neregulă – singurătatea nu e pentru oamenii pesimiști sau fără familie, ci pentru toți aceia dintre noi care țin doar la sănătatea fizică, dar și la cea mentală. Iată șase dintre principalele beneficii pe care ți le aduce o clipă de răgaz.

Singurătatea te ajută să-ți pui gândurile în ordine, să te liniștești. Când ești mereu „în priză“, creierul nu reușește să se odihnească. Dacă elimini orice ar putea să-ți distragă atenția, celulele creierului se refac și reușești să gândești limpede.

Singurătatea te ajută să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare și astfel să crești eficiența cu care iei decizii. Cu alte cuvinte, vei reuși să-ți organizezi timpul mult mai bine și vei fi capabilă să rezolvi mai multe probleme într-un timp mult mai scurt. Timp câștigat de două ori: pentru tine și pentru familie.

Singurătatea te ajută să te descoperi și să asculți de vocea interioară, cea a intuiției, care nu prea dă greș. Atunci când ești mereu înconjurată de alte persoane, poți avea tendința de a îmbrățișa ideile lor și felul în care rezolvă problemele sau chiar cum se comportă, fără să ai răgazul de a te întreba în ce măsură aceste idei sunt ale tale sau le-ai luat de-a gata. Adesea, ideile tale sunt mult mai potrivite pentru a rezolva ceea ce te privește în mod direct, pentru că nimeni nu te cunoaște mai bine ca tine.

Singurătatea te ajută să gândești în profunzime, nu superficial și, astfel, să cântărești între mai multe planuri de acțiune, pentru a-l alege pe cel mai potrivit. Responsabilitățile și sarcinile pe care le ai de îndeplinit zilnic te pot determina să amâni la nesfârșit lucrurile care contează cu adevărat. Dacă ai petrece câteva ore singură, ai putea să-ți dai seama care este lista de priorități.

Singurătatea îți dă posibilitatea de a te concentra asupra problemelor și de a găsi rezolvări unor situații aparent fără ieșire. E dificil să identifici metoda de soluționare a unor probleme atunci când ai în mod constant altceva de rezolvat.

Singurătatea poate duce la îmbunătățirea calității relațiilor cu cei din jurul tău. Atunci când petreci timp doar cu tine însăți și afli ce-ți dorești și încotro te îndrepți, vei fi capabilă să selectezi cu mai multă grijă persoanele cu care merită să-ți petreci timpul. Mai mult, vei aprecia la adevărata valoare prieteniile nedisimulate și îți va face și mai mare plăcere să stai în compania persoanelor dragi, cărora le pasă cu adevărat de tine.

În ciuda faptului că acum știi care sunt beneficiile faptului de a sta singură din când în când, s-ar putea să fie o provocare să găsești timpul necesar introspecției. Totuși, câteva idei sunt bine-venite:

Deconectează-te. Rezervă-ți timp zilnic, măcar pentru un sfert de oră, să lași totul în urmă și să te desprinzi de tot ceea ce faci. Închide telefonul, internetul, televizorul. Dacă folosești computerul pentru a-ți scrie gândurile, oprește sonorul, pentru a nu fi distrasă de toate acele sunete care te alertează când primești mesaje și notificări! Vei fi uimită câte lucruri vei putea rezolva dacă nu-ți risipești atenția în zeci de locuri.

Trezește-te mai devreme. Pune alarma de dimineață să sune cu o jumătate de oră sau chiar o oră mai devreme și trezește-te înaintea tuturor! Folosește acest răstimp doar pentru tine, rezolvă problemele pe care le-ai tot amânat, creează, plimbă-te, meditează sau fă orice te bucură și îți schimbă starea de spirit. Poți face acest lucru și dacă ajungi înaintea tuturor la serviciu, până când telefonul începe să sune și nu se mai oprește până spre seară.

Închide ușa în urma ta. E simplu, cu doar un clic, ești singură în camera ta, cu gândurile tale. Dacă vezi că ușa închisă nu impresionează pe nimeni, asigură-te că toți ai casei au înțeles mesajul și agață un carton de ușă cu următorul anunț, deloc ofensator și nicidecum tăios, ci doar haios: „Acum sunt într-o binemeritată pauză. Dacă mă caută Poliția, ia foc casa sau trece din întâmplare George Clooney prin fața blocului, vă dau voie să mă deranjați. Altfel, sub nicio formă“. Vei observa că, în scurt timp, membrii familiei vor conștientiza că sunt în stare să-și toarne apă în pahar ori să-și facă patul singuri, fără ajutorul tău. Iar tu vei câștiga timp doar pentru tine. Doar așa le poți purta de grijă cum se cuvine și celor dragi.

Folosește-te de pauza de prânz. Nu o risipi pentru a mânca la birou, cu ochii în monitor sau în vraful de documente de pe masa ta. Nu e nici igienic, nici productiv. Iar dacă te decizi să iei masa de prânz dincolo de zidurile incintei unde lucrezi, nu trebuie să o faci întotdeauna acompaniată de colegii de serviciu. O dată pe săptămână sau măcar de două ori pe lună, ia prânzul doar cu tine însăți. Fă câțiva pași pe jos, lasă-te mângâiată de razele soarelui, mănâncă pe bancă, într-un parc. Bucură-te de timpul petrecut în propria ta companie! Nu-i așa că ai atât de multe să-ți spui?

Programează-ți momentul de solitudine. Pur și simplu, trece-l în agendă. Fă-ți timp să bei singură o cafea în oraș, caută o bluză nouă prin magazine, urcă-te în mașină și condu până când simți că ți s-au limpezit gândurile.

Citește și:

Cele şapte păcate capitale şi sănătatea

Cum te ghidează vocea interioară

Batranetea, o stare de spirit

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.8/26.02.2015
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns