
De câte ori, scuzându-te pentru întârziere, n-ai promis celor din jur şi ție însăți că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată? Și chiar în ziua următoare ai întârziat din nou…
Acest obicei neplăcut îți afectează şi relaţiile cu cei dragi, şi reputaţia profesională. Deși nu o faci intenţionat, pur şi simplu aşa se întâmplă… Cum să schimbi situaţia? Nu e prea greu, iar ca să reușești este important să-ți stabilești foarte clar ţelul şi să nu-ți permiţi nicio abatere din drum. Şi fii sigură că peste câteva luni vei fi de nerecunoscut!
Întrebări de baraj
Pentru început trebuie să răspunzi la două întrebări. Prima: de ce nu trebuie să mai întârzii? Ce vei obţine dacă vei ajunge peste tot și vei face totul la timp? Găsește cât mai multe plusuri, de exemplu: vei deveni mai liniştită, vei reuşi să faci mai multe, o să primești laude la serviciu etc. Inventează și „premii“ pentru fiecare dată când vei reuşi să faci ceva la timp sau chiar înainte de termen – lucruri mici: o eşarfă, o ciocolată, un bilet la concert, un CD cu muzica favorită – alegerea depinde de preferințele şi posibilităţile tale.
Cea de-a doua întrebare vă ajută să stabiliţi direcţia de lucru asupra propriei persoane: de ce întârziaţi? Dar fiţi foarte onestă, căci tot ce facem are un sens.
Mecanismul ceasului
În copilărie, părinţii îți spuneau tot timpul: „În viaţă nu poţi face numai ce-ţi place. Mai există şi lucruri pe care trebuie să le faci!“ Ce-i drept, așa e, dar nu ai niciun chef de ele. Și nici să renunţi la acele obligaţii care nu-ți aduc nici bucurie, nici satisfacţie nu poți. De aceea, faci totul pentru ca cei din jur să-şi dea seama singuri că n-are niciun sens să se bazeze pe tine şi, în consecință, să nu-ți mai dea sarcini de acest gen. Iar una dintre principalele tale metode de „eschivare“ este… întârzierea, împingerea cât mai departe a momentului neplăcut. De exemplu, aşa întârzie unii „întâmplător“ la stomatolog…
Conştientizând acest protest lăuntric, vei face un pas uriaş în direcţia corectării situaţiei. Apropo, ce-ar fi ca data viitoare când ți se va încredinţa o sarcină plicticoasă să încerci să ceri ceva mai interesant de făcut? Sunt şanse ca unul din colegi să facă schimb cu tine cu mare plăcere – s-ar putea ca lui sarcinile pe care le aveai tu de făcut să-i placă mai mult.
Doar cinci minute!
Când te aşezi să iei micul dejun, deschizi televizorul și chiar atunci dai o emisiune pe care nu se poate să n-o vezi! Dai drumul la computer şi… intri pe Facebook – doar un pic, să afli cum le mai merge fetelor. Te pregătești pentru o întâlnire, dar filmul de la TV nu s-a terminat. Doar n-o să-l închizi tocmai acum, când urmează deznodământul! Şi parcă toate astea nu ți-au luat decât cinci minute. Cum se face totuși că de întârziat ai întârziat o oră întreagă?!
λ Planifică-ţi timpul pentru muncă şi relaxare. Dar nu trebuie să-ți impui nişte limite drastice: la fiecare oră lasă și 5-10 minute pe care să le poți dedica, cu conştiinţa împăcată, lucrurilor deconectante. În schimb, după aceea, te ocupi de treburi fără să mai pierzi vremea. De fapt, acest gen de pauze chiar ajută la îmbunătăţirea puterii de muncă.
Ești foarte impulsivă, starea ta de spirit se schimbă de zece ori pe zi, te apuci de mai multe treburi deodată şi în cele din urmă nu reuşești să faci mai nimic. E drept că ai încercat să te ocupi și numai de un singur lucru, dar e atât de plictisitor…
λ Învață să-ți stabilești corect priorităţile. Fă-ți o listă a sarcinilor pe care le ai de rezolvat în funcţie de importanţa lor, de urgenţă, de volum. Împarte fiecare dintre ele în mai multe segmente: aşa vei putea trece de la una la alta, finalizând câte o etapă din fiecare. De fapt, o să faci exact aşa cum te-ai obişnuit – te vei ocupa de mai multe treburi în același timp, însă fără să te mai încurci în ele și, astfel, te încadrezi în termene.
În funcție de persoană
Ești convinsă că întârzie practic toată lumea și fraierul e cel care ajunge la timp: pentru că cele 15 minute care pot fi utilizate cu folos el le pierde. Tu nu vrei să te agiţi de colo-colo aşteptându-i pe alţii și de aceea vii mai târziu. Poate fi și asta o soluţie în cazul în care ai de-a face cu o persoană care întârzie mereu. Dar mulți oameni sunt punctuali, de ce să te porți aşa cu ei?
λ Dacă ești nevoită să aştepţi pe cineva, cel mai bine e să-ți găsești o ocupaţie – citește ceva, suni-o pe mama, fă o listă de cumpărături pentru cină.
λ Dacă o persoană nu este punctuală, poți stabili întâlnirea cu ea cu un sfert de oră mai devreme, ca să fii convinsă că va veni la ora pe care o dorești tu.
Of, ce plictiseală!
Viaţa după un program dinainte stabilit pare cenuşie şi plictisitoare, iar tu o mai… „colorezi“: dimineaţa te enervezi din cauza fustei mototolite și te apuci să o calci, deși nu mai ai timp, apoi îți faci probleme pentru că ai pierdut autobuzul, apoi că ai întârziat la serviciu, iar seara te plângi de soartă soţului.
λ Încearcă să-ți diversifici viaţa prin alte mijloace. Înscrie-te la un curs de dans, stabilește cu o prietenă să mergeţi în fiecare sâmbătă la teatru, fă sport… Sunt atâtea lucruri interesante de făcut! Mai mult, vei fi stimulată să faci totul la timp şi să nu întârzii, căci e un hobby și pentru el trebuie să aloci timp – doar faci ceea ce-ți place!
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr50/15.12.2016
Autor: Burda Romania
Sursa foto: 123RF