Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Numai mie mi se putea intampla

Numai mie mi se putea intampla

Toţi avem zile în care parcă toată lumea are ceva cu noi, când tot universul pare a complota împotriva noastră. Important e să nu fie prea dese. Altfel, după părerea psihologilor, cauza tuturor nereuşitelor o constituie aşa-numitul sindrom al ghinionistului.

Plouă doar atunci când n-ai umbrela la tine, te-a părăsit iubitul în ciuda impresiei că formaţi un cuplu puternic, te-ai împiedicat pe drum drept şi n-ai putut ajunge la o întâlnire importantă. E clar, ghinionul e mereu la pândă și toate îţi ies pe dos. Psihologii au însă o altă explicaţie: aşa apare sindromul ghinionistului. Un necaz, fie el şi dintr-o cauză majoră, poate întrista pe oricine, de doborât însă reuşeşte doar pe cel ce-i dă prea multă importanţă. Se întâmplă astfel atunci când eşecurile se ţin lanţ, de ai impresia că te însoţesc ca o umbră, din care se va înfiripa convingerea că eşti cel mai mare ghinionist din lume, că niciodată nu-ţi va reuşi ceva. Şi atragi ca un magnet alte şi alte neplăceri. Aşa că la ce bun să mai încerci ceva, de vreme ce ştii că „oricum nu-mi va reuşi“, că „sigur nu va funcţiona“?

Punem diagnosticul

Ecouri din trecut. Se poate întâmpla ca sentimentul de inferioritate şi ideea că eşti predispus eşecului să fi apărut încă din anii fragedei copilării, când auzeai spunându-ţi-se în mod repetat că „nu eşti bun de nimic“, „nimic nu-ţi iese“, „oricum, n-ai să reuşeşti“. Sigur, părinţii n-o făceau din răutate, ci din dorinţa, cuibărită în străfundurile subconştientului, ca odrasla să depindă de ei cât mai mult timp posibil. Aşa i se formează copilului complexul de inferioritate, neîncrederea în propriile forţe, urmarea fiind că se va ţine mereu de fusta mamei, iar la vârsta adultă va fi incapabil să facă ceva din proprie iniţiativă.

Frica de eşec. Ai convingerea, ce se manifestă ca o obsesie excesivă şi nejustificată, că nimic nu-ţi reuşeşte şi nu-ţi va reuşi vreodată. Dar oare nu cumva eşti marcat de o frică inconştientă de a-ţi asuma responsabilitatea pentru eventualele rezultate, fie ele şi nemulţumitoare, motiv pentru care dai dovadă de neîndemânare şi nepricepere chiar şi în activităţile simple, de rutină? Nu cumva ţi-e frică să-ţi asumi riscuri, orice alegere părând a fi mult prea dificilă pentru a te hotărî s-o faci?

Nevoia de compasiune. De obicei, pe ghinionist îl ajută mereu câte cineva în tot ce face, fapt ce-i conferă un oarecare confort psihic. La fel când este compătimit, ceea ce a cam început să-i placă, aşa că se plânge mai mereu de nereuşitele ce se ţin lanţ, pentru a stârni compasiunea şi simpatia celor din jur. Negândindu-se că, în timp, e foarte posibil să i se evite compania.

Cum „te lecuiești“

Nu-ţi fie teamă să greşeşti! Ghinioanele îi urmăresc doar pe cei cărora le e teamă să aibă iniţiativă. Acţionează cu fermitate în orice situaţie, chiar şi atunci când ţi-e teamă de nereuşită. Toată lumea greşeşte, mai puţin cei care nu fac şi nu întreprind nimic. Cu cât vei fi mai activ, cu atât îţi sporești şansele de a dobândi ceea ce vrei.

Nu uita să te bucuri! Nu trece cu vederea micile ocazii de a te bucura, chiar şi atunci când le consideri minore. Şi, invers, nu da prea multă importanţă nereuşitelor, chiar dacă sunt legate de probleme importante din viaţă.

Învaţă din propria experienţă! Obişnuieşte-te să tragi învăţăminte din propriile greşeli. Ţi s-a furat portofelul în timp ce călătoreai cu autobuzul? Asta nu înseamnă că aşa ţi se va întâmpla mereu, ci doar că va trebui să nu mai ţii geanta deschisă când te afli în mijloacele de transport sau în orice alt loc aglomerat.

Stabileşte obiective realiste! E ştiut că, pentru a realiza ceva, trebuie să-ţi stabileşti un scop. Conducându-te după o anumită strategie, vei ajunge mai uşor la rezultatul dorit. Dar ai grijă ca obiectivele să fie realiste, ca să nu zici din nou sau să gândeşti că ai avut ghinion!

Cum atragi norocul

Cercetări recente sugerează că nu doar ghinionul, ci şi norocul nu este înnăscut, ci dobândit prin antrenament. Aşadar, o simplă problemă de atitudine şi mod de a gândi. Schimbându-ţi atitudinea faţă de „ghinion“ şi „noroc“, îl atragi pe cel din urmă în favoarea ta. Cum anume?

Profită de şansele care se ivesc! Norocoşii au o atitudine relaxată şi destinsă faţă de viaţă, sunt atenţi la oportunităţile apărute, deschişi la experienţe noi.

Ascultă-ţi intuiţia! Dă ascultare glasului interior, te va ajuta să iei hotărârile potrivite. Pentru aceasta, n-ar fi rău să-ţi dezvolţi capacităţile intuitive prin meditaţie şi alte metode ce facilitează concentrarea pe anumite gânduri şi eliminarea altora.

Învaţă din greşeli! E omeneşte să greşeşti, dar esenţial este să tragi învăţăminte de pe urma greşelilor comise.

Cultivă optimismul! O atitudine pozitivă menţine moralul ridicat, iar încrederea în propriile forţe te ajută să depăşeşti orice situaţie.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/14.08.2014

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns