Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > O poveste despre fericire si intelepciunea celor care stiu sa fie fericiti…

O poveste despre fericire si intelepciunea celor care stiu sa fie fericiti…

Fericirea, doamnelor si domnisoarelor, fericirea nu tine de ghinioanele si ceasurile rele decat intr-o mica masura. Omul are nevoile lui de baza. Cam aceleasi pentru toti. Hrana, sanatate, conditii decente de locuit pentru el si cei dragi. Tot cercetatorii starii de fericire au constatat ca daca aceste necesitati sunt implinite, bunurile material suplimentare au un efect foarte mic sau deloc asupra fericirii personale. De altfel, exista statistici care spun ca 37% dintre cei mai bogati americani din topul Forbes sunt mai putini fericiti decat americanii de rand. De ce?

Din nou, pentru ca fericirea nu e in afara noastra, nu e in frumusetea peisajului din tabloul de pe perete. Nu faptul ca-l privim ne umple de incantare, ci ceea ce vedem noi in el. Daca nu esti multumit, daca ai vrea altul in culori mai lucioase, gandeste-te ca nu e tablou, gandeste-te ca, de fapt, e o oglinda in rama aurie, in care te privesti. Si ca, de fapt, nu esti multumit de tine, nu te accepti pe tine.

Exista o poveste japoneza, cu taietorul de pietre care ravnea mereu la alta fericire decat a lui. De exemplu, a vazut un om bogat si a vrut sa fie ca el. Spiritul muntilor l-a facut bogat cu palate multe. Dar cand a vazut ca soarele e si mai puternic, a vrut sa fie soarele. Si a fost, dar norii l-au acoperit intr-o zi si atunci a vrut sa fie nor. Nor a fost, dar oricate lucruri a distrus cu ploile lui, stanca muntelui a ramas neclintita. A cerut atunci sa se faca stanca. Si s-a facut, dar singurul care a putut clinti bucati din el a fost un biet taietor de pietre. Iar stanca a implorat spiritual muntilor sa-l faca la loc taietor de pietre.

In jurul tau sunt mii de oglinzi, accepta ce vezi, bucura-te de ce faci si viata va fi cu mult, mult mai frumoasa.

Intr-o alta poveste se spune ca tablourile au fost insirate pe peret si oamenilor li s-a cerut sa-si aleaga fiecare cate unul pe care sa-l ia acasa gratis. Jumatate dintre ei puteau sa se razgandeasca si sa revina a doua zi sa-l schimbe cu un altul. Pentru jumatatea cealalta, alegerea era musai finala. Care credeti ca au fost cei mai fericiti? Cei caroar li s-a dat de ales? Nu! Cei mai fericiti au fost aceia care au stiut de la bun inceput ca alegerea lor va fi definitiva.

Dan Gilbert e un baiat destept de la Harvard care si-a dedicat viata studiului fericirii. Cu procente, diagrame, chestionare, grafice, el a ajuns la concluzia ca, de multe ori, daca n-avem de ales suntem mult mai fericiti decat atunci cand avem mai multe variante. De ce? Probabil pentru ca atunci cand solutiile stau dinaintea noastra numeroase si insirate ca tablourile lui Gilbert pe pereti, tindem sa credem ca fericirea noastra depinde de alegerea pe care o vom face, nu de noi. Ne cautam satisfactia aiurea in loc s-o cautam inauntrul nostru.

In realitate, se pare ca fericirea depinde de doua lucruri pe care trebuie sa le implinim in ordinea in care am sa le spun: mai intai accepta cine esti, apoi bucura-te de ceea ce faci. Dar asta nu inainte de a te accepta pe tine, cu bunele si cu relele tale. Inclusiv cu idea ca s-ar putea ca tabloul ales sa nu fie cel perfect….

Citeste si:

Obiceiuri care aduc fericirea
Frica de fericire
6 pasi spre fericire si succes

Comments

comments

Lasă un răspuns