Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > O să răsară soarele și pe strada mea!

O să răsară soarele și pe strada mea!

E o expresie pe care-am auzit-o de mică de la mama. De câte ori avea necazuri spunea, cu zâmbetul pe buze: „Lasă, o să răsară soarele și pe strada noastră…“.

Mă uitam un pic nedumirită pe geam. Afară era soare. Și era și pe strada noastră. Și-atunci? Abia în prima adolescență am priceput. Mama era o optimistă. Și niciodată nu rămânea fără speranță, oricât de complicate erau problemele pe care trebuia să le rezolve, oricât de fără ieșire păreau necazurile pe care le avea.

Nu trage e rău

Cam asta era filosofia expresiei, dar și a mamei. Nu e bine să îngropi speranța și nu e bine să te gândești că viața, universul au ceva personal cu tine. Că vor să te pună la pământ doar așa, că ești brunetă și-ți plac pisicile. De câte ori spunea chestia cu soarele aveam impresia că se scutură d etoate energiile rele și pornește să se ia la trântă cu răul. Și-i reușea! Am practicat și eu metoda, fără să vreau. Și chiar dacă perioadele „noroase“ au fost mai lungi decât mi-aș fi dorit, tot am răzbit.

În amor și nu numai

Funcționează cam în toate domeniile. Dacă, de pildă, relația ta are mai mici sau mai mari hopuri, gândirea asta te va motiva să afli, în primu rând, cum au apărut hopurile alea. Și odată aflată cauza, vei putea umbla și la efect: poate v-ați îndepărtat din pricina prea multor ore petrecute la și pentru serviciu, poate sdragostea voastră și-a epuizat energiile sau poate doar n-ați mai vorbit demult, unul cu altul, așa, ca prietenii. Dacă ai să tragi a rău, cum spuneam mai sus, să te gândești adică neapărat la divorț și cine mai știe ce, vei atrage cu siguranță rezolvarea negativă. Dacă vei fi sigură că soarele va răsări și pe strada ta, ai mari șanse să-l vezi răsărind. Păstrând proporțiile, la fel se întâmplă și cu cariera. Trebuie întotdeauna să vezi mai departe de obstacol, să nu te așezi plângând lângă el, ci să te străduiești să-l depășești. Cu cât ești mai convinsă că poți, cu atât vei reuși mai repede!

Gândirea pozitivă…

După mulți ani, am aflat că acest fel de a gândi se numește gândire pozitivă și că este un concept psihologic inventat de doi psihologi americani, Martin Seligman si Mihaly Csikszentmihalyi. Ei au demonstrat că există în mod evident o legătură între felul în care gândești și reușita în ceea ce vrei să întreprinzi. Cu alte cuvinte, dacă ești convinsă că poți face ceva, reușești să duci la capăt acel ceva. Pentru că ești pozitivă, pentru că împărtășești cu cei din jur, aceștia te vor ajuta întotdeauna cu plăcere.

… și falsa gândire pozitivă

Este clar! Pentru aceia care nu sunt bântuiți de energii negative obstacolele reprezintă provocări, nu piedici. Dar avem și aici o problemă. Nu e suficient să cumperi cărți și/sau să-i urmezi pe acei „guru“ într-ale vieții de succes. Important este să fii convinsă că soarele va răsări pe strada ta, nu să reciți fraze dintr-un limbaj devenit de mult limbaj de lemn. Important este să și faci ceva, nu numai să-ți promiți că va fi bine. Și încă ceva. Nu-ți propune niciodată țeluri de neatins. Lucrurile frumoase și importante se fac pas cu pas. Fericirea este formată din bucurii mici, simple, rotunde!

La asta mă voi gândi mâine

O altă expresie/teorie/filosofie care m-a ajutat să trec peste momente extrem de dificile. De asemenea explicabilă psihologic. Expresia îi aparține viforoasei Scarlett O Hara din Pe aripile vântului. Iar explicația este foarte simplă: când se adună prea multe, e bine să proritizezi. Dacă încerci să rezolvi toate problemele dintr-o dată, riști săî nu rezolvi niciuna, ba chiar să le încurci și mai rău!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/25.05.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns