Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Obiceiuri mici pentru schimbări mari

Obiceiuri mici pentru schimbări mari

Începuturile sunt tentante și ne fac să ne dorim schimbări majore în viața noastră, de la cât cântărim la cât câștigăm, dar aceste transformări miraculoase nu se întâmplă niciodată peste noapte. Ele sunt rodul unor obiceiuri sănătoase cultivate zilnic, care ajung să ne definească ca persoane.

Poate vă sună familiar: anul acesta, voi slăbi 20 de kilograme, în 2018 o să învăț engleza, începând din martie, o să fac sport în fiecare zi. Din dorința de a fi mai organizate sau a arăta mai bine, întocmim adesea liste cu obiective ambițioase pe care le abandonăm după câteva săptămâni obositoare de exerciții dure de voință.

Leo Babauta, jurnalist și blogger american recomandă o altă abordare: „Fă lucrurile să fie într-atât de ușoare încât să nu poți spune nu“. În alte cuvinte, renunță la obiectivele care necesită resurse mari de autodisciplină și începe prin a include în rutina zilnică obiceiuri mici care nu te suprasolicită, dar care, pe termen lung, te ajută să ai o viață mai sănătoasă, mai fericită și mai productivă. 

Iată câteva idei de obiceiuri zilnice pe care le poți adopta pe rând începând cu luna acesta:

Transformă micul dejun într-o prioritate.
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei; fă din el un obicei zilnic și include nuci și semințe crude, fructe proaspete sau avocado pentru un plus de energie. Dacă simți că nu poți mânca un mic dejun complet, chiar și o felie de pâine prăjită este mai bună decât a-ți începe ziua sau a bea cafeaua pe stomacul gol.

Fă zilnic o listă cu lucrurile pe care vrei să le rezolvi.
Brian Tracy, autorul cărții Realizarea țelurilor, recomandă să îți pui următoarea întrebare: dacă aș avea timp să fac un singur lucru de pe listă înainte de a părăsi orașul pentru o lună, ce aș face? Încercuiește răspunsul, începe ziua cu acea activitate și nu încerca să rezolvi alte lucruri înainte de a finaliza ceea ce ai stabilit că este prioritatea ta.

Folosește o agendă. Deși tehnologia oferă numeroase metode pentru a ne organiza ziua și a fi mai productive, o agendă și un pix sunt uneori mult mai eficiente decât orice aplicație pe telefon. A scrie direct pe hârtie ce avem de făcut, ce întâlniri avem programate și care este lista de cumpărături ne ajută în crearea unui sistem propriu de organizare a informației, ne ordonează gândurile și funcționează asemenea unei meditații, eliminând din stres și focalizându-ne atenția pe ceea ce este cu adevărat important.

Citește o pagină dintr-o carte. Cititul este unul dintre obiceiurile zilnice pe care aproape toți oamenii de succes îl urmează fără greș. Bill Gates a declarat că citește în medie o carte pe săptămână, iar actrița Emma Watson iubește atât de mult cititul, încât a lansat un club de lectură și ascunde cărți prin toate orașele lumii pentru a fi găsite de trecători. Fie că este o pagină sau sunt zece, cititul zinic stimulează creativitatea, â imbogățește vocabularul și menține mintea alertă.

Petrece 30 de minute alături de familia ta fără telefoane sau televizor. Vorbind despre obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes, Brian Tracy recomandă să ne concentrăm asupra oamenilor din viața noastră, nu asupra acțiunilor. Petrece zilnic jumătate de oră alături de copiii tăi sau de partenerul tău în absența oricărui stimul tehnologic, vorbind, împărtășind ce vi s-a întâmplat pe parcursul zilei sau făcând planuri pentru weekend.

Fă exerciții de întindere a mușchilor înainte de culcare.
Îți aduci aminte exercițiile pe care le făceam la începutul orelor de sport din școala primară, rotirile de cap și mâini, genuflexiunile și fandările? Aceste mișcări relaxează mușchii, ajută corpul să se elibereze de stresul acumulat de-a lungul unei zile și îți oferă oportunitatea de a fi în liniște cu propriile gânduri. De aceea, seara, înainte de a te așeza în pat, petrece 5 minute efectuând câteva mișcări simple de întindere a mușchilor așa cum făceai când erai elevă.

Fii recunoscătoare.
În ultimii ani, mai multe studii au arătat că a scrie zilnic lucrurile pentru care suntem recunoscători ne afecteză pozitiv starea afectivă și sistemul imunitar prin creșterea serotoninei în corp. Înainte de culcare, scrie într-un jurnal sau fă o listă mentală cu 3 lucruri pentru care ai fost recunoscătoare în acea zi.

5 idei de obiceiuri pentru o viață mai fericită

Dacă simți că nu ai timp pentru a introduce un nou obicei în rutina ta zilnică, încearcă unul dintre obiceiurile săptămânale de mai jos:

Trece săptămâna în revistă și gândește-te care au fost lucrurile care ți-au adus fericire.

Fă o plimbare în parc alături de cei dragi.

Petrece 1 oră pe săptămână învățând ceva nou: participă la un curs online, ascultă un podcast, citește o carte pe teme de dezvoltare personală.

Creează spațiu și renunță la un lucru din casă pe care nu l-ai folosit în ultimii 3 ani.

Ajută un prieten sau trimite cuiva care are nevoie un mesaj de susținere.

 

Adoptă un obicei nou în 8 pași simpli

Concentrează-te asupra unui singur obicei; nu încerca din prima să introduci mai multe schimbări în rutina ta zilnică.

Exersează noul obicei timp de 30 de zile consecutive.

Începe cu pași mici și schimbări treptate: 5 minute de sport pe zi, să te trezești cu 10 minute mai devreme, 5 cuvinte noi învățate în limba engleză.

Leagă realizarea noii acțiuni de un obicei vechi folosind tehnica „după… voi ….“: După ce mă spăl pe dinți, voi face 5 flotări.

Aranjează spațiul în care locuiești pentru a încuraja formarea noii deprinderi: ține echipamentul de sport sau cărțile pe care vrei să le citești la îndemână, umple frigiderul cu legume dacă ți-ai propus să mănânci mai sănătos.

Povestește-le celor dragi ce schimbări vrei să faci și roagă-i să te ajute sau, de ce nu, să ți se alăture în adoptarea noului obicei.

Oferă-ți mici recompense pentru a marca reușitele.

Nu renunța dacă ai întâmpinat obstacole pe parcurs. Fii îngăduitoare cu tine însăți și reia procesul de la capăt.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns