Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Obiceiuri-vampir care te epuizează

Obiceiuri-vampir care te epuizează

Ai întâlnit, cu siguranță, persoane care-ți consumă toată energia și te lasă vlăguită după fiecare întâlnire cu ele. Dar știai că există obiceiuri zilnice care au același efect epuizant asupra ta?

Nu e cazul să dai vina tot timpul pe stres sau pe oameni care-ți fac și-ți dreg și te extenuează de fiecare dată. Poate că mingea e în terenul tău și trebuie să schimbi ceva, dacă vrei să nu te mai simți atât de obosită tot timpul. Exceptând, desigur, o afecțiune care-ți poate slăbi organismul și-ți dă senzația constantă de oboseală, există numeroase greșeli pe care le faci zi de zi și care te secătuiesc de energie.

Consumi prea mult zahăr și cofeină

Da, ambele își dau energie, dar numai pentru scurt timp, iar după ce efectul lor trece, păzea! N-ai încotro: vei mânca și mai mult dulce sau îți vei face repede încă o cafea. Încearcă să înlocuiești deserturile cu niște gustări dulci, dar sănătoase precum batoanele cu cereale, fructele proaspete, stafidele, care conțin și proteină (ne menține stabil pentru câteva ore nivelul zahărului din sânge), dar și carbohidrați (generatori de energie). În ce privește cafeaua, nu trebuie niciodată să intervină în ciclul tău de somn, iar atunci când consumi cofeină (sub formă de cafea, cola, ceai sau ciocolată) ca să reziști somnului, ei bine, nu trebuie să te mire că abia te mai ții pe picioare de obosită ce ești.

Faci prea mult sau prea puțin sport

Mișcarea ne energizează fizic, psihic și emoțional, spun specialiștii. Exercițiile fizice ajută organismul la eliberarea de endorfine, care ne dau o stare de bine. Însă, atunci când facem prea mult sau prea puțin sport, apar problemele. Știm cu toții ce ravagii provoacă sedentarismul (obezitate, afecțiuni cardiace, diabet etc.), însă nici antrenamentele excesive nu sunt benefice – epuizează mușchii și ne golesc resursele de energie, ceea ce ne face mai slabi, nicidecum mai puternici. Un program sportiv prea aglomerat afectează optima funcționare a sistemului imunitar, iar asta atrage numai belele, făcându-ne astfel mai vulnerabili la boli și virusuri.         

Ești deshidratată

Cei mai mulți nu beau destulă apă și de-aici durerile de cap inexplicabile și senzația de sfârșeală resimțită adesea. Avem nevoie de apă pentru a elimina toxinele, a hidrata țesuturile și a ne simți plini de energie. Așadar, hidratarea nu este deloc un obicei costisitor, ci doar unul care te menține sănătoasă și cu chef de viață!

Nu dormi suficient

Nu e o surpriză pentru nimeni că, dacă nu beneficiem de opt ore de somn în fiecare noapte, abia ne dăm jos din pat dimineața. Caută, așadar, cauzele insomniilor tale și încearcă să le înlături, astfel încât să te bucuri de odihna pe care o meriți și care-ți este indispensabilă.

Ai o atitudine negativistă

Nu e nevoie să ai împrejur acei „vampiri energetici“ despre care pomeneam pentru a te simți epuizată, poți să atragi tu singură „relele“ printr-o simplă și constantă atitudine negativistă. Schimbă-ți felul de a gândi și de a percepe viața dacă îți dorești să ți se schimbe „norocul“. O perspectivă optimistă asupra lucrurilor generează un plus de oportunitate, speranță, oameni benefici în viața ta, iar toate acestea nu pot decât să te facă să te simți plină de energie. 

N-ai destulă încredere în tine

Încerci de fiecare dată să le faci pe plac altora și să le rezolvi problemele celor din jur, iar pe tine te lași tot timpul pe ultimul loc. Ei bine, nu ai cum să procedezi astfel la nesfârșit. Primul semn că trebuie să încetezi să fii tot timpul la dispoziția celorlalți va fi oboseala cruntă pe care o vei simți, după care e posibil să-ți cedeze treptat organismul, iar sănătatea să-ți fie afectată. Așadar, totul cu măsură, pentru a nu te stoarce de energia absolut necesară unei vieți echilibrate, împlinite.   

Ai casa dezordonată și plină de lucruri de prisos

Când ești aproape copleșită de toate obiectele din propria casă, abia mai poți respira. De avânt, de energie pentru a te mobiliza să faci ceva aproape că nu mai poate fi vorba când totul în jur apasă greu pe umerii tăi. Așadar, încearcă să scapi de lucrurile nefolosite sau măcar de cele în dublu exemplar, pentru a face curățenie în casa și viața ta. Vei vedea lucrurile mai clar apoi și vei fi motivată să bifezi tot ceea ce ți-ai propus.   

Nu mănânci destul

Săritul peste mese nu face decât să epuizeze organismul. În plus, când primește alimente, corpul se va concentra în mare parte pe digestie, ceea ce provoacă o moleșeală, o intrare în standby a întregului organism. Chiar dacă ții regim de slăbire, încearcă să găsești alimente sănătoase pe care să le consumi (la fiecare 2-3 ore), fără a afecta regulile generale ale dietei, pentru a evita să mănânci o singură dată pe zi sau cantități prea mici de mâncare. 

Ești (prea) stresată

Fie că ești în conflict cu cineva, fie că ai prea mult de lucru la serviciu și încerci neîntrerupt să le faci pe plac șefilor, ceva te epuizează în mod cert. Încearcă să-i spui și tu cuiva păsul, să comunici cu cei dragi, să accepți compromisurile și să găsești soluții la problemele cu care te confrunți. Nu spune NU nici meditației, dacă ți se potrivește așa ceva, plimbărilor relaxante, băilor fierbinți și aromate, muzicii ambientale. Ține un jurnal dacă poți, fă tot ceea ce-ți stă în putință să reduci stresul din viața ta și te vei simți din nou capabilă să muți munții din loc, vei uita complet de sfârșeala care te încerca până de curând! 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns