Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Obsedată de control

Obsedată de control

Am avut o amică, pe vremuri, care nu putea gândi dacă nu știa clar, la secundă ce are de făcut mâine, poimâine și alte două luni mai târziu. Dacă ar fi derapat cineva (oricine) măcar cu un milimetru de la calea stabilită, era vai și amar!

Femeile și bărbații de genul acesta, care vor să aibă sub control absolut orice, mă sperie. Dar ele există și nu-i exclus ca tu să fii printre ele/ei. Și, crede-mă, chiar dacă ți se pare că astfel e cel mai bine pentru tine, într-un final, se va dovedi că pentru cei din jur ești, în cel mai fericit caz, o… ciudată.

Ești sigură că nu ești la fel? Poate te-ai suspectat vreodată, dar nu, nu ești obsedată de control, în mod sigur! Ei bine, ce-ar fi să verificăm împreună „simptomele“. Îndeobște, astfel de oameni, obsedații, au – ca orice obsedat – câteva idei fixe: susțin (și chiar așa este!) că nu pot avea încredere în oameni, sunt convinși că doar așa cum fac ei una sau alta e cel mai bine, își programează la minut viața (a lor și pe a celor din jur), nu lasă din mână telecomanda nici la teleshopping, nu dau cu împrumut nimic, sunt punctuali și nu acceptă ca restul să fie altfel. Dacă-ți dau un sfat și nu-l iei în seamă, se simt insultați. Sunt convinși că au dreptate și încearcă să organizeze viețile tuturor persoanelor cu care intră în contact. Pe scurt, vor să fie deasupra vieții lor și a celorlalți.

Cum au ajuns aici? Ca mai toate tarele, și asta vine din copilărie. Când părinții au promis și nu și-au respectat promisiunile, când tata ori mama a acordat mai multă atenție celui de-al doilea născut, când copilul a simțit că unul din părinți a fost trădat, mințit de celălalt. Ca atare, copilul începe să-și modifice comportamentul ca să nu mai simtă durerea trădării, indiferenței, lipsei de afecțiune a celorlalți, pe care el o percepe ca pe un rezultat al comportamentului propriu. Și, încet-încet, începe să-și construiască un nou fel de a fi, care să-i permită să controleze sentimentele celor din jur. Își respectă întotdeauna promisiunile, ca să nu semene cu aceia care le încalcă, face tot ce poate (de la persuasiune la manipulare) pentru a-i modela pe cei din jur după chipul și asemănarea sa. Iar asta, doar ca să se simtă iubiți, ca să nu se mai simtă trădați.

Interior și exterior

Controlul interior ai când ești capabilă să-ţi înţelegi reacţiile, dar și stimulii exteriori care le-au provocat. Când ești capabilă să judeci obiectiv exteriorul și să-l împaci cu gândurile și nevoile tale.

Controlul exterior îl ai când vrei să modelezi exteriorul, oameni și lucruri deopotrivă, ca să se potrivească preconcepției tale despre cum ar trebui să fie viața. Pe scurt, toată lumea trebuie să facă așa cum spui tu!

Dacă nu-ți place. În general, dacă ești obsedată de control, nu prea vrei să faci nimic, deși ți-ai pierdut prietene, iubiți, deși ai rupt (de fapt, e invers) legătura cu rude/persoane apropiate. Printre agest gen de oameni însă există și persoane care vor să se salveze, să iasă din obsesie. Cu un pic de efort, ar avea șanse.

Încearcă să lași trecutul în spate și să programezi mai puțin viitorul. Trăiește cât mai intens prezentul. Să vezi ce bine e; chiar dacă inițial îți va fi greu, pofta vine… mâncând, nu?!

Străduiește-te să-ți găsești măcar un om de încredere: cea mai bună prietenă (dacă nu ai, e momentul să-ți faci una), iubitul, poate chiar un psihoterapeut.

Încearcă să ai mai multă încredere în tine. Dacă ți-e dificil, te pot ajuta cei de mai sus, adică oamenii în care ai încredere.

Cunoaște-te mai bine. Fii sinceră cu tine și cu defectele tale. Când știi cum stai, nu mai simți nevoia să fii altcineva. În plus, e mult mai ușor să fii tu însăți decât să joci tot felul de roluri.

√ Fii mai iertătoare, nimeni nu-i perfect pe lumea asta (și nici n-ar fi interesant astfel). Așadar, gândește-te că, de pildă, timbrele cu defecte sunt cele mai valoroase. Ar putea fi așa și cu tine.

√ Lumea te crede puternică, dominatoare. Asta, pentru că lumea nu pricepe de ce încerci să controlezi totul, că, de fapt, dorința asta pleacă dintr-o mare și veche suferință. „Dezbracă-te!“ de forța asta, măcar în fața celor de încredere. Arată-te, încetul cu încetul, așa cum ești.

√ Și, nu în ultimul rând, încearcă exerciții de relaxare (respirație, yoga, meditație) în momentele când îți dai seama că din nou vrei să controlezi viețile tuturor.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr26/30.06.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns