
Să gândești pozitiv! Este îndemnul cu care așa-numiții „antrenori de viață“, life-coach, câștigă bani frumoși prezentându-ți-l sub tot felul de forme și vorbe.
Nu am ceva cu meseria cu pricina, dar îndemnul există în înțelepciunea populară de multă, foarte multă vreme. Să încerci ca în orice întreprinzi să vezi partea plină a paharului. Dar cum să faci asta, mai ales când ești predispusă (boala momentului, deh) să vezi numai semne apocaliptice, numai răul și foarte răul? Un pic de antrenament…
Stabilitate, nu plictiseală
Ai putea crede că o dragoste fără năbădăi e o dragoste cuprinsă de plictis, chiar o dragoste pe sfârșite. Ei bine, nu-i tocmai astfel. După mai mulți ani petrecuți împreună, vă cunoașteți mai bine, vă ghiciți mai repede gândurile, deja e mai greu să fiți luați prin surprindere. Dar cu atât mai frumos când unul din voi reușește s-o facă. În fine, ceea ce resimți tu ca pericol pentru relația voastră, rutina, este mai degrabă stabilitate, siguranţă. Faptul că poţi tăcea alături de iubitul tău înseamnă că te simţi în largul tău când sunteţi împreună. Faptul că ştie dinainte ce vrei să spui sau să faci nu înseamnă că de acum încolo vă veţi plictisi împreună, ci mai degrabă că sunteţi două jumătăţi ale aceluiaşi întreg. Că vă puteţi bizui unul pe altul. Nu mai faceţi dragoste la fel de des și pătimaş ca înainte? E adevărat, dar nu-i așa că satisfacția, plăcerea sunt mai mari, mai adânci, mai pline?
Mamă pentru totdeauna
Copiii cresc și, așa e în firea lucrurilor, devin din ce în ce mai independenți. Iar independența asta presupune și o îndepărtare față de tine. Iar tu, în loc să te bucuri că sunt pe cale să-și înceapă o viață a lor, începi să-ți frămânți mintea cu tot felul de gânduri negre: nu le-ai oferit ce-și doreau, n-ai făcut mai mult pentru ei – și tot așa. De fapt, ei doar cresc și deja vor să facă singuri ce făceau până mai ieri doar cu tine. Ia gândește-te: când au probleme, vin la tine să-ți ceară sfatul, când sunt triști, vin la tine să-i alini, când sunt foarte bucuroși, vin la tine să împărtășească cu tine bucuria? Dacă ai răspuns afirmativ la toate întrebările, ești mamă pentru totdeauna. Și nu uita: copiii vor o mamă optimistă, care să rezolve problemele cu zâmbetul pe buze, nu o femeie tristă și plângăcioasă, cerșind dovezi de dragoste.
Orice șut…
Știi vorba aceea, orice șut în spate e un pas înainte. Cam asta ar fi, pe scurt, definiția părții pline a paharului în ce privește slujba ta. Nu eşti mulţumită nici de ce faci la serviciu, nici de salariu şi parcă nici de tine acolo. Nu te apuca să-ți plângi de milă, să te consideri o ratată. Mai degrabă încearcă să vezi ce-ți aduce bun slujba de-acum: poate mai mult timp liber în care să te gândești la ce-ai putea face mai interesant, poate niște colegi cu care ai legat prietenii trainice, poate pur și simplu o oportunitate de a învăța lucruri noi. Iar dacă ești cu adevărat încrezătoare în forțele tale, ideile (mai) bune vor veni. Și ocaziile de a face ceva mai interesant se vor ivi pe neașteptate. Până atunci, gândește-te cât de importanţi sunt simplii soldați într-o luptă și că, așa cum spunea Napoleon, în raniţa oricărui soldat se află un baston de mareşal. Prin urmare, ce motiv ai avea să vezi partea goală a paharului?
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr30/28.07.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com