
Noaptea de Anul Nou e momentul în care formulezi cele mai arzătoare planuri și dorințe, la care te-ai gândit bine aproape tot anul trecut, iar capitolul frumusețe nu face (niciodată) excepție. Dar oare de ce nu se îndeplinesc?
„De la anul… de pe întâi… de mâine…”, cam așa încep propozițiile prin care ne exprimăm atunci când ne propunem să ținem o dietă, să facem sport sau chiar să ne ținem de un anumit ritual de îngrijire. Dar de la vorbe la fapte e cale lungă, motiv pentru care în fiecare an, de Revelion, repetăm aceleași lucruri (alături de „gata, acum chiar că fac asta, orice-ar fi!”). O spun din proprie experiență. De fapt, se pare că avem multe în comun în ceea ce privește aceste planuri „mărețe”. Care sunt „rezoluțiile” care ne unesc și mai ales, de ce dau greș, vei afla acum…
Ce ne propunem: Să ținem dietă (evident!)
De ce eșuăm: Fie că vrem să slăbim sau, să devenim vegane, sau ne propunem să adoptăm un stil de viață considerat sănătos, schimbarea bruscă a obiceiurilor alimentare nu se poate face de pe-o zi pe alta. Acesta este și motivul pentru care abandonăm cursa în scurt timp de la debut: dacă nu reușim să ne atingem obiectivul foarte rapid, considerăm că am dat greș și nu are rost să continuăm. De aceea, planul nostru ar trebui să aibă obiective clare și termene limită realiste, iar punerea sa în practică să fie treptată, eliminând pe rând acele alimente care contravin principiilor planului alimentar. Dar cel mai important lucru, spune psihologul Sasha Heinz, este anticiparea posibilității de eșec; „Mai întâi trebuie să gândim optimist, apoi să gândim pesimist”, este ceea ce în psihologie poartă numele de „contrast mental” și reprezintă o alternativă inteligentă pentru gândirea (mult prea) pozitivă. Și odată ce identifici ce anume ar putea merge prost în planul tău, poți găsi în avans, la rece – nu cu un pachet de frustrări -, soluții care să te ajute să-ți urmezi drumul fără piedici. Este foarte important ca demersul să fie privit ca o alegere și nu ca o pedeapsă, iar aceasta poate fi mantra ta. De pe întâi…
Ce ne propunem: Să ne ținem de ritualul de frumusețe
De ce eșuăm: Cumpărăm produse pe care nu ajungem să le și folosim. Decidem mereu că o formulă este mai bună decât cea care funcționează bine. Ne plângem de anumite probleme ale pielii dar întârziem să luăm măsuri. Găsim tot timpul scuze pentru a nu ne duce ritualul de îngrijire a pielii la bun sfârșit, în fiecare zi, pe termen lung. Și atunci, e firesc să ne propunem „altceva” pentru anul următor. Primul pas e deja făcut – faptul că recunoaștem că greșim undeva e un lucru bun. Apoi, cu siguranță ai motivele tale, pentru care nu ai reușit să te ții de acest plan și până acum. Iar soluția e mai simplă decât îți închipui: Simplifică! Degeaba ți-ai umplut raftul de cosmetice dacă nu (ai timp să) le folosești ( posibil să fi făcut-o chiar din cauza sentimentului de vină din subconștient). În schimb, optând pentru un număr limitat de produse, ideal multifuncționale, pe care să le ții la vedere – în vreme ce „proviziile” sunt păstrate altundeva, în condiții corespunzătoare de depozitare și respectând termenul de valabilitate specificat, rutina de frumusețe nu mai pare atât de complicată și consumatoare de timp.
Ce ne propunem: Să folosim produse „clean”
De ce eșuăm: Zi de zi putem citi despre „chimicale” periculoase, regăsite atât în hrană, produse de îngrijire, dar și în aerul pe care îl respirăm. Sunt informații care ne presează, mai degrabă decât să ne convingă, prin urmare ne propunem să minimizăm cumva această amenințare adoptând măcar un ritual de îngrijire „curat” (și un plan alimentar pe măsură). Dar dacă ești genul care ar putea sta o săptămână încuiată într-un magazin de cosmetice și nu i-ar fi suficient, asemenea plan pare cel puțin nerealist. Chiar dacă produsele naturale, organice, Bio, vegane, fără parabeni, conservanți, fără X și Y… ș.a.m.d. acoperă cam orice exigență în materie de frumusețe, ponderea celorlalte e încă prea mare. Totuși, mare parte a acestora din urmă se încadrează în categoria produselor „curate”, odată cu interzicerea la nivel global/european a anumitor ingrediente considerate periculoase pentru sănătate, chiar dacă nu sunt 100% naturale, eco, etc., deci le poți considera o tranziție către obiectivul tău. Iar după cum arată lucrurile în industrie, tot mai mulți producători tind către acest țel, ceea ce ar putea să rezolve problema în locul tău. Până atunci, limitează-te la surse/branduri de încredere atunci când cumperi și elimină din ritualul tău cele produse care conțin ingrediente cu reputație proastă (dacă ai dubii asupra unui ingredient sau pur și simplu vrei să știi ce se ascunde în spatele numelui imposibil de pronunțat, caută-l pe safecosmetics.org).
FOTO: 123rf