
Se spune că mersul, gesturile, preferinţa pentru anumite culori sau mâncăruri şi modul de a vorbi ne trădează caracterul. S-ar părea că şi poziţia în timpul somnului este un indiciu, cel puţin de moment, al stării psihice, ba chiar al implicării în relaţia cu partenerul de cuplu.
Dacă e posibil să ne schimbăm mersul, felul de a ne exprima sau a gesticula, poziţia corpului în timpul somnului n-o putem influenţa nicicum. Iar poziția în care obişnuim să dormim, după cum susţin psihologii, dezvăluie multe despre felul de a fi.
Ghemuit
Genunchii îndoiţi şi ridicaţi spre piept. De obicei, se preferă marginea patului, cu faţa la perete. Uneori, între picioare se pune o pernă sau marginea plăpumii. O asemenea poziţie în timpul somnului trădează o persoană nesigură şi nehotărâtă, care simte nevoia să fie ocrotită de cineva cu o personalitate puternică. Deşi dură în aparenţă, este foarte sensibilă, receptivă la stimulii din jur şi prudentă la detalii, timidă la primul contact cu persoane necunoscute, dar foarte relaxată la scurt timp după aceea.
Citește și: Cele mai bune alimente cu efect de somnifer
Semighemuit
Cea mai frecventă poziţie în timpul somnului: pe o parte, cu picioarele uşor îndoite spre trunchi, mâinile şi picioarele relaxate. De obicei, se preferă o jumătate a patului sau cât mai aproape de marginea acestuia. Asemenea indivizi sunt echilibraţi, cu mult bun-simţ, raţionali. Încrederea în sine îi face puternici în faţa loviturilor sorţii. Nu caută protecţia celor din jur, dar sunt mai mereu dispuşi, în caz de nevoie, să-i ajute pe alţii.
Pe burtă
Mâinile deasupra capului, picioarele întinse, uşor depărtate. De cele mai multe ori, se preferă mijlocul patului. Sunt persoane foarte sensibile, punctuale, atente la impresia pe care o fac celor din jur. Nu suportă prea bine criticile, evită conflictele, preferând situaţiile paşnice. Sunt responsabile, tipicare, atente la detalii. Dacă sunt perturbate, reuşesc cu greu să-şi recapete echilibrul. Sunt prieteni de nădejde, apreciind la rândul lor loialitatea celorlalţi.
Citește și: Trucuri pentru somn sanatos
Pe spate
Cei care dorm cu faţa în sus, cu picioarele şi mâinile întinse şi uşor depărtate, de obicei preferând să stea pe mijlocul patului ori pe diagonală, sunt firi puternice, realiste, indivizi încrezători în propriile forţe, cu calităţi de lider. Nu vorbesc foarte mult, dar atunci când o fac, îşi expun clar ideile, iar cine vrea să-i contrazică trebuie să prezinte argumente bine întemeiate. Sunt cam suspicioşi, de unde dorinţa de control şi testarea celor din jur în ce priveşte loialitatea.
El şi ea în acelaşi pat
La fel de relevantă este poziţia partenerilor de cuplu în timpul somnului.
Faţă în faţă, îmbrăţişaţi. Cea mai emoţionantă poziţie, indicând un puternic ataşament al partenerilor unul faţă de celălalt. Picioarele pot fi întinse sau împletite. Cel mai adesea, așa dorm cei necăsătoriţi sau aflaţi în luna de miere. Dacă o asemenea poziţie în timpul somnului se menţine mult timp, relaţia este puternică, bazată pe încredere reciprocă. Fiind îmbrăţişaţi, faţă în faţă, capul unuia poate fi mai sus sau mai jos. Cel al cărui cap este mai sus deţine rolul conducătorului în cuplu, e capul familiei.
Îmbrăţişaţi, unul în spatele celuilalt. Cea mai senzuală poziţie pentru partenerii de cuplu. Ambii parteneri sunt aşezaţi pe o parte, lipiţi unul de celălalt, cu picioarele întinse sau uşor îndoite din genunchi. De obicei, cel aflat în spatele celuilalt îl îmbrăţişează cu mâinile pe cel din faţa lui. Gradul de ataşament emoţional poate fi determinat după distanţa dintre parteneri în timpul somnului – cu cât este mai mică, cu atât relaţia este mai puternică. Rolul conducătorului îl deţine cel care acoperă în timpul somnului spatele partenerului. De regulă, este bărbatul, care prin poziţia corpului trădează dorinţa de a-şi ocroti partenera. Dacă în timpul somnului unul dintre parteneri îl îmbrăţişează strâns pe celălalt înseamnă că acesta din urmă este foarte gelos şi posesiv.
Citește și: Solutii pentru un somn odihnitor
Unul în spatele celuilalt, la distanţă. O asemenea poziţie, mai bine zis distanţa dintre parteneri în timpul somnului, indică faptul că între ei există probleme nerezolvate. De obicei, așa dorm cei care s-au certat în ajun sau au pierdut de mult timp interesul faţă de celălalt. Cu faţa la partener doarme cel care este dispus să accepte împăcarea ori să facă concesii. Cu spatele întors e cel care se simte ofensat.
Spate în spate, la distanţă. Această postură indică o stare conflictuală de durată, mai ales dacă în timpul somnului corpurile partenerilor nu se ating. O asemenea poziţie adoptată timp îndelungat indică absenţa dorinţei ambilor parteneri de a căuta o cale de înţelegere. Şi unul, şi celălalt şi-au pierdut interesul faţă de partener.
Spate în spate, apropiaţi. Dacă partenerii dorm spate în spate, dar se ating, de cele mai multe ori la nivelul feselor, se spune că sunt personalităţi foarte puternice, care se respectă, apreciind relaţia dintre ei, doar că fiecare tinde să fie independent.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/04.12.2014
Autor: Olga Sveduceac
Sursa foto: Thinkstock