Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Prejudecățile îți afectează viața

Prejudecățile îți afectează viața

Ideile preconcepute au o puternică influență asupra felului în care iei decizii în carieră, te raportezi la partener sau îți educi copiii.

Nu voi fi niciodată bogată atât timp cât nu am afacerea mea, o femeie de carieră nu se poate ocupa de copii așa cum trebuie, bărbații după o anumită vârstă se uită doar după tinerele, el m-ar iubi mai mult dacă aș fi mai slabă, fetele sunt sensibile, iar băieții-s puternici, deci trebuie crescuți altfel… Șirul gândurilor ar putea continua. Acestea însă intră la categoria prejudecăți, care, așa cum le spune numele, sunt păreri formate prematur, fără o cercetare sau o reflecție prealabile. Cu cât te ții mai departe de ele, cu atât ai o existență mai relaxată, vezi lucrurile clar, iei măsuri în avantajul tău și ai numai de câștigat în relațiile de suflet sau profesionale.

Păreri și păreri…

Încerc cu disperare să nu mă pronunț cu privire la unele persoane pe care nu le cunosc, dar nu mă pot abține și gândurile vin de-a valma – acesta este răspunsul pe care mulți dintre noi îl dau când trebuie să-și expună punctul de vedere. Potrivit psihologilor, avem tendința instinctivă, indiferent de statutul social sau de instruire, să judecăm oamenii, dar și situațiile înainte de a cunoaște contextul în profunzime. Nu de puține ori, ne dăm seama că realitatea ne contrazice.

Cu toate astea, ne e greu să recunoaștem că propriile gânduri preconcepute ne-au împiedicat să avem o relație cu persoanele puse la zid de tirul ideilor pe care nu le-am analizat îndeaproape. Acordă-le celor din jur șansa de a-i cunoaște înainte să-ți dai cu presupusul despre ei! Fiecare idee preconcepută te împiedică să ai un stil de viață firesc. De ce ți-e așa de ușor să-ți formezi o părere și atât de greu să cugeți înainte s-o rostești?

Origini mixte

Fiecare dintre noi preia informațiile și evenimentele din mediul înconjurător în baza unor concepte prestabilite și a unor tipare deja învățate. Multe dintre părerile pe care ni le formăm ca adulți își au originea în copilărie, când am fost puternic influențați auzindu-i pe părinți, persoanele dragi ori profesorii pentru care am nutrit respect exprimându-se asupra unui anumit subiect. Potrivit psihologilor, punctele lor de vedere s-au cuibărit în mintea copilului și ulterior s-au transformat în răspunsul lui standard la anumite întrebări.

Adesea, părintele de același sex are un impact important asupra celui mic, iar concepțiile și credințele lui sunt ca un arc peste timp, influențând existența copilului – de la ce va crede el despre persoanele de sex opus până la atitudinea la serviciu sau în orice alt tip de relație cu cei din jur. Dar, după cum știm, copilul nu e izolat alături de părintele de același sex, întrucât celălalt are, de asemenea, o influență deloc de neglijat asupra procesului de gândire al copilului.

Astfel, unele opinii pot fi radical opuse și se întrepătrund, ceea ce face ca ideile să fie mai complicate, fiindcă mintea nu știe ce să filtreze mai întâi. Și gândirea prietenilor are impact asupra copilului, iar părerea grupului de amici cântărește în formarea părerilor individuale. Toate aceste opinii cu care copilul vine în contact îl însoțesc până la vârsta adultă, când sunt completate de propriile experiențe. Se pare că preferințele politice sau chiar înscrierea în organizații sociale sunt rezultatul acestor idei preconcepute auzite în copilărie și înrădăcinate în mintea aflată în formare.

Cu timpul, acestea se pot modifica. Deși schimbă deseori cursul vieții unui individ, cele auzite în casă pot avea efect contrar, cred psihologii, determinând adultul să aibă păreri radical opuse. La formarea acestora contribuie decisiv propriile trăiri – au fost cazuri când anumite evenimente au produs schimbări uluitoare în modul de gândire și au lăsat loc unor noi interpretări.

Situații și persoane

Există situații care te pun pe gânduri și te fac să-ți reconsideri ideile preconcepute. De exemplu, o prietenă cu care nu ai vorbit de mult îți dă telefon, dar ție, când vezi numărul, îți vine în minte, înainte de orice, faptul că mai mult ca sigur te sună să-ți ceară ceva. Decizi să nu răspunzi și, prin urmare, ratezi invitația la întâlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului.

Altă situație ar fi ca un coleg de serviciu să solicite o întrevedere cu toată echipa. Primul tău gând este că ședința cu pricina ar fi o pierdere de vreme, întrucât colegul acela oricum nu ar avea ceva util de transmis. În timpul întâlnirii, îl întrerupi și nu ai răbdare să-l asculți cu atenție pentru a-ți da seama ce are de comunicat și pentru a-ți face o părere pertinentă. Prin urmare, ții ședința în loc și chiar reușești să creezi o impresie negativă. Iar exemplele ar putea continua. Desigur, prejudecățile nu lipsesc când vine vorba de opțiunile politice sau categorisirile etnice.

De exemplu, ni se pare normal să spunem că anumite nații sunt leneșe, în timp ce alte popoare par zgârcite. Astfel, în loc să considerăm trăsăturile respective ca pe o excepție de la regulă sau un fapt izolat, ajungem să negăm evidența și să fim dominați de prejudecăți. Problema majoră apare când permitem ideilor preconcepute să contrazică tot ce simțim și să ne diminueze capacitatea de judecată. Rezultatul este în dezavantajul nostru, fiindcă să ratăm numeroase interacțiuni pozitive. E dificil să nu te lași influențată din pricină că acest lucru s-a transformat într-un obicei, dar, fiindcă orice învăț are un dezvăț, e suficient să urmezi cu consecvență câteva principii, ca să te eliberezi definitiv de povara ideilor preconcepute.

Cum te imunizezi

Soluții există, trebuie doar să cântărești ce auzi și ce vezi.

  • Un lucru care sună logic în mintea ta s-ar putea să fie ridicol când îl formulezi. Întoarce subiectul pe toate fețele înainte să te pronunți cu voce tare.
  • De ce cred asta? Pune-ți de mai multe ori această întrebare, ca să-ți dai seama dacă opinia ta este influențată de prejudecăți sau de comportamentul ostil legat de cineva.
  • Nu merge prin viață ascultând orbește doar de propriile așteptări! Studiază-le, analizează-le, fă comparații, actualizează-le dacă e cazul, raportându-le la evenimentele la zi și renunță la ele dacă nu te ajută să ai o viață fericită!

Citește și:

10 semne care trădează stresul

Ai curajul să fii tu însăți!

Tonus psihic si voie buna

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/10.12.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Prejudecățile îți afectează viața

Lasă un răspuns