Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Profeții autoîmplinite. Cand asteptarile devin realitate

Profeții autoîmplinite. Cand asteptarile devin realitate

Ți s-a întâmplat vreodată să prezici ceva și să te simți profet când acel lucru a devenit realitate? Nu trebuie să fii clarvăzătoare ca să ai parte de astfel de experiențe în viață.

Se întâmplă uneori să prezici că un proiect la care lucrezi se va desfășura foarte bine și te vei simți încrezătoare în abilitatea ta de a prevedea viitorul după ce vezi rezultatele bune obținute. Sau poate te aștepți ca prelegerea pe care trebuie s-o ții să meargă prost și nu ești surprinsă când începi să te bâlbâi și uiți ce voiai să zici.

Mulți consideră aceste lucruri dovezi că se cunosc foarte bine, dar nu-și dau seama că așteptările pe care le au privind un comportament sau o situație modifică rezultatele. Când credințele și așteptările ne influențează comportamentul la nivel subconștient, noi transpunem în realitate ceea ce se numește de obicei profeție autoîmplinită.

Definiție și semnificație

Cu siguranță, ai auzit expresia asta. O profeție autoîmplinită se referă la o credință sau o așteptare pe care o are un idivid în legătură cu un eveniment viitor care se manifestă într-un anumit fel pentru că acel individ crede astfel. De exemplu, când te trezești și te gândești imediat, fără un motiv anume, că vei avea o zi proastă, atitudinea ta va face ca predicția să se adeverească. Vei acționa în mod inconștient pentru a-ți confirma credința, ignorând părțile pozitive și amplificându-le pe cele negative. Conceptul este foarte popular și este frecvent folosit în coaching și de către autorii metodelor de self-help. O profeție autoîmplinită clasică este povestea lui Oedip.

Tatăl lui este prevenit că într-o zi fiul său îl va ucide, așa că își abandonează copilul. Oedip este salvat și crescut de părinți adoptivi, pe care-i crede biologici. Într-o zi, aude profeția și, pentru că-și iubește părinții adoptivi, îi părăsește. Pe drum întâlnește un străin cu care se luptă și pe care-l omoară, apoi se căsătorește cu văduva acestuia. Mai târziu află că străinul ucis este tatăl lui adevărat, iar soția îi este mamă.

Ce spune psihologia

Psihologii au dovedit în nenumărate rânduri impactul puternic pe care credințele și așteptările proprii îl au asupra rezultatelor comportamentului și faptelor noastre. O altă profeție foarte bine cunoscută de psihologi este așa-numitul efect placebo. El se referă la îmbunătățirile constatate în rândul participanții la test care nu au primit niciun tratament, dar cărora li s-a spus că au avut parte de așa ceva. Efectul este atât de puternic, încât experimentele repetate l-au confirmat și au arătat că credința este o chestiune extrem de puternică.

Cercuri vicioase sau virtuoase?

Când credem ceva despre noi înșine, suntem predispuși să acționăm într-un mod care corespunde acestor credințe, întărindu-le astfel și încurajând comportamente asemănătoare. La fel, când credem ceva despre alții, ne purtăm în moduri care îi încurajează pe aceștia să ne confirme presupunerile. Majoritatea oamenilor nu se gândesc la aceste cicluri generate de credințe și comportamente, iar când aceste cicluri au rezultate negative, le numim cercuri vicioase. Cineva care se îndoiește mereu de abilitatea sa profesională se va sabota în mod automat.

Cum este sigur că munca sa este slabă, nu va investi efort și timp ori va evita s-o îndeplinească. Astfel, îi vor lipsi practica și experiența, iar el va deveni din ce în ce mai puțin competent.

La fel, putem avea parte de acest comportament din partea altora. Cea mai gravă situație se întâmplă, de exemplu, în școli, atunci când profesorii au prejudecăți sau păreri greșite despre anumiți elevi. Pe cei pe care-i consideră valoroși și talentați îi vor sprijini și încuraja, iar pe cei considerați problematici nu-i vor băga prea mult în seamă și nu le vor acorda atenție. Cu timpul, elevii încep să gândească despre ei în termenii profesorilor, apoi se vor comporta ca atare.

Din păcate, mulți profesori ignoră forța profețiilor autoîmplinite când își evaluează elevii. Părinții, de asemenea, ar trebui să fie mereu atenți la modul în care vorbesc și se poartă cu copiii, pentru a nu-i împinge, chiar și inconștient sau fără voie, în astfel de cercuri vicioase din care este greu de ieșit. Căci profețiile se pun în mișcare singure și nu țin seama de semnul plus sau minus.

Așa cum a spus Henry Ford, marele magnat american al industriei automobilistice, „indiferent că ai senzația că poți sau că nu poți, ai dreptate“.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns