Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Puterea culorilor asupra sănătății

Puterea culorilor asupra sănătății

Ne încântă privirile, ne înviorează, ne binedispun, iar totodată ne vindecă. Află cum poți profita de puterea vindecătoare a culorilor!

Că vrei să slăbești, să-ți îmbunătățești memoria ori să alini o durere, ai la îndemână o soluție simplă și eficientă: culorile. Ele te echilibrează energetic și te ajută să-ți recapeți sănătatea și starea de bine.

Principii de bază

Culorile se nasc din diverse interacțiuni ale luminii. Ea se descompune în șapte culori fundamentale, culorile curcubeului: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV). Cromoterapia, altfel spus terapia care folosește culorile culori, se bazează pe ideea că fiecare culoare are o vibrație proprie, o anumită lungime de undă și un anume ritm și fiecare ne influențează diferit la nivel fizic sau psihic, fără ca noi să fim conștienți de acest aspect. Ele permit energiei vitale să atingă o stare ce va favoriza autovindecarea în mod natural, fără administrarea vreunui medicament.

Grație culorilor, organul în suferință va primi energia de care are nevoie pentru a-și restabili activitatea normală. Principiul cromoterapiei este asemănător celor din medicina tradițională chineză, care vizează restabilirea unei circulații armonioase a energiilor acolo unde acestea sunt perturbate. 

Cum folosești culorile

Terapia prin culori nu e greu de aplicat. Există mai multe modalități prin care te poți trata singură cu ajutorul culorilor. Alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

* Lumină colorată. Presupune să te expui la o sursă luminoasă colorată, de exemplu o lampă cu halogen, pe care ai pus un filtru de culoarea adecvată. Poți orienta lampa în așa fel, încât razele luminoase să acopere întregul corp ori să atingă doar zona în care se află organul a cărui funcție trebuie restabilită. Cum procedezi? Stai într-o încăpere unde e întuneric, dezbracă-te și lasă lumina colorată să te „inunde“ timp de 30-60 de minute. Repetă în fiecare zi, vreme de trei săptămâni.

* Îmbrăcăminte. Îți poți alege ținutele de zi cu zi ținând seama de culoarea/culorile de care ai nevoie. Nu e nevoie să te îmbraci din cap până-n picioare într-o singură culoare: e suficient dacă, de exemplu, porți o bluză ori o eșarfă în culoarea respectivă. O altă variantă, pentru acasă: dezbracă-te și învelește-te pentru 30 de minute într-o țesătură de mătase de culoarea respectivă. Preferabil este ca încăperea unde faci asta să fie inundată de lumină naturală.

* Dietă. Dacă la un moment dat te simți atrasă de o anumită culoare, este indicat să consumi alimente de acea culoare. De exemplu, dacă te ispitește roșul, nu ezita să mănânci roșii, cireșe, pepene și orice alt fruct roșu. Dacă te atrage galbenul, consumă șofran, unt, lămâi etc. 

* Apă solarizată. Fă rost de un recipient din sticlă colorată, umple-l cu apă și expune-l la soare. Culoarea recipientului va transmite energia sa apei, pe care o vei bea de-a lungul zilei. Dacă nu găsești un recipient colorat, poți folosi unul simplu (pahar, sticlă, borcan), pe care să-l învelești în celofan colorat.

* Vizualizare. Pentru aceasta, alege un spațiu liniștit, întinde-te comod, închide ochii și imaginează-ți că privești la un ecran uriaș colorat într-o anumită culoare, pe care o alegi în funcție de neplăcerea pe care vrei s-o tratezi. Fă în fiecare zi o ședință de 20 de minute.

Roșu

Este culoarea amorului, a pasiunii, dar și a agresivității și mâniei. Are puteri antiseptice și cicatrizante, stimulează sistemul circulator. Este indicată în indigestie, anemie, constipație, depresie, oboseală, reumatism.

Folosită în exces, face rău: crește tensiunea arterială și temperatura, accelerează pulsul, stârnește anxietate, mânie și violență. Cu alte cuvinte, te agită mai mult decât se cuvine. Evită roșul dacă ai probleme cu inima ori ai o inflamație acută, stare febrilă, hipertensiune, precum și când ești nervoasă.   

Portocaliu

O culoare prin excelență caldă, dar energizantă. Oamenii care iubesc viața sunt în general atrași de portocaliu. Cei care o resping sunt inhibați și pudici. Este foarte eficientă în tulburările tiroidei și metabolismului și ajută la eliminarea depozitelor de grăsime. În plus, are efect antispastic, îmbunătățește digestia, stimulează creativitatea. E utilă și în afecțiuni respiratorii, astm, tuse, balonări, artrită, aritmie cardiacă, frigiditate, impotență.

Ai grijă, prea mult portocaliu agită! Temperează-i efectele asociind-o cu nuanțe de verde-albastru. 

Galben

Insuflă energie, motivație, imaginație. Este perfectă pentru momentele în care ești deprimată sau tristă, mai ales asociată cu albastru, verde sau violet. Îmbunătățește activitatea sistemului digestiv, are virtuți laxative, este utilă în boli hepatobiliare, dureri de cap, afecțiuni ale pielii, diabet. Este contraindicată în stări febrile, inflamații acute, irascibilitate, palpitații, constipație cronică.   

Albastru

Te-ai întrebat de ce simpla vedere a mării te relaxează imediat? Pentru că albastrul are efect calmant și sedativ. Te ajută dacă suferi de insomnii, anxietate, inflamații de tot felul (anexită, cistită, conjunctivită etc.), infecții ale pielii, iar grație acțiunii antispastice, calmează crampele și colicile. În plus, combate febra, tonifică sistemul nervos, întărește imunitatea. Ești friguroasă? Evită albastrul, căci are efect răcoritor! Sau poartă-l combinat cu portocaliu. 

Verde

Culoarea înnoirii și a revenirii la viață. Este ideală pentru momentele de epuizare, nervozitate sau stres intens, întrucât are efect de liniștire foarte puternic. De asemenea, are acțiune antiseptică și detoxifiantă, scade tensiune arterială, alină durerile de cap și de articulații. În plus, este un bun remediu împotriva gastritei și a ulcerului gastric.   Excesul de verde obosește, scade capacitățile mentale și dă dureri de cap.

Indigo

Reprezintă responsabilitatea și încrederea în propriile instincte. I se atribuie puteri anestezice și analgezice, fiind ideal în caz de dureri de cap, angină, dureri de dinți, dureri de articulații. Este considerată un antibiotic natural, fiind utilă în tratarea ochilor, urechilor, căilor respiratorii. Îmbunătățește tonusul muscular și reduce sau stopează sângerările în exces.

Prea mult indigo poate cauza depresie și sentiment de singurătate.

Violet

Culoare asociată cu creativitatea, intuiția și meditația. Preferința pentru violet indică timiditate, iar respingerea acestei culorii – teama de deziluzii și lipsa de idealuri. Purifică sângele, elimină toxinele, descongestionează ficatul, întărește sistemul imunitar. Violetul e util în intoxicații, boli infecțioase, tulburări de vedere, dureri articulare. De asemenea, ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții, calmează stările colerice și stimulează inspirația.

Alb și negru

* Albul e simbolul purității și al inocenței. În lumina albă sunt prezente toate culorile. Fiind atât de bogat „colorat“, albul acționează la toate nivelurile: psihic, mental, emoțional, fizic. Previne și combate infecțiile (guturai, gripă, hepatită, infecții intestinale, urinare și hepatice etc.), este de ajutor în tulburări hormonale și sexuale, afecțiuni nervoase.   

* Preferința pentru negru indică nevoia de suport emoțional, dar și mari nemulțumiri existențiale. Nu purta negru prea multă vreme, fiindcă riști să devii confuză și să faci o depresie. În schimb, dacă ai un temperament „electric“, un pic de negru îți prinde bine.   

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr33/18.08.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns