Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Rațiune sau instinct?

Rațiune sau instinct?

Îți place să judeci toate cele pe toate fețele. Să despici firul în patru. Să analizezi toate variantele. Așa te simți tu în siguranță, așa poți lua o hotărâre.

Dar nu o dată s-a întâmplat, recunoaște, să se fâsâie totul tocmai când te-ai hotărât ce și cum. Ce vreau să spun prin asta? Că e bine ca măcar din când în când să mergi pe mâna dictonului latin Carpe diem (trăiește clipa), ca măcar din când în când să lași judecata deoparte și să te încrezi în instinct. Câteodată, analiza nu face decât să-ți taie aripile. Așa că, parafrazându-l pe nenea Iancu Caragiale, să spunem: Zoe, fii spontană!

De-acasă la serviciu

Drumul de zi cu zi, deja rutină, deja făcut cu ochii închiși, fără să vezi nimic în jur – ce-ar mai putea fi interesant? –, fără să te abați niciun milimetru de la traseul cel mai scurt. La un moment dat, îți vine ideea s-o iei pe ocolite, să mai schimbi, să vezi și altceva, poate pe altcineva, dar începi să te gândești: dacă întârzii prea mult, dacă mă rătăcesc, dacă… Vezi? Ăsta e un exemplu clar de despicat firul în patru fără motiv! Sau poate motivul este tocmai teama de a ieși din rutină, de a face și altceva cu tine și cu viața ta.

Măsoară de zece ori…

Și taie o singură dată. Un îndemn pe care trebuie să-l iei în seamă, așa cum te-au învățat de mică mama, mătușile, bunica. Dar nici nu trebuie să exagerezi. Pentru că, tot măsurând, până la urmă constați că nu-ți mai place tiparul, că nici măcar nu voiai să-ți faci rochia/fusta/viața aia. Tot măsurând, ajungi la concluzia că a trecut anotimpul potrivit, momentul propice. Și-atunci, n-ar fi mai bine să tai conform primului impuls? Habar n-ai câte lucruri bune pot ieși din acest prim impuls!

La prima vedere

Amorul acela care te lovește ca o ghioagă, la numai câteva secunde după ce l-ai văzut. Pe el, făt-frumosul. Dacă stai să te gândești și să socotești prea mult, se duce toată vraja și, cine știe, fericirea ta, aia despre care se spune în basme că durează până la adânci bătrâneți. Din când în când, e bine să te mai încrezi și în instinct – să nu-i spunem chiar inimă –, să mai lași mintea și raționalul să se odihnească. Pentru că, între noi fie vorba, subconștientul e paznic bun și, crede-mă, în dragoste faci mai multe greșeli „măsurând de zece ori“ decât mergând pe mâna instinctului.

La revedere, pa

Teoria e valabilă și în situația inversă. Când constați că dragostea s-a cam sfârșit și că relația/căsnicia ta cam scârțâie. Acum, nu te gândi că te sfătuiesc să fugi în lume la prima ceartă mai serioasă. Dar când constați că nu mai aveți ce vă spune, când ești aproape sigură că – s-o spunem pe șleau – nu-l mai iubești, nu mai cântări de o sută de ori consecințele, nu plasa responsabilitatea în curtea copiilor (vai, nu pot divorța din cauza celor mici, ce se vor face ei?). Fii bărbată și ia-ți la revedere, fără să întorci viitorul pe toate fețele! E mai bine pentru amândoi și, mai ales, pentru copii. Pentru că, da, dragostea se transformă și, uneori, se termină cu totul. Iar atunci e mai bine să faci așa cum îți dictează instinctul, pentru că el se bazează pe acumulări pe care tu nici nu le conștientizezi întotdeauna, pe senzații, și impresii, și mici amănunte care contează, chiar dacă tu le-ai ignorat, care vă vor face viața amară dacă le ignori și de acum încolo.

La răscruce de drumuri

Nu numai în dragoste e bine să faci lucrurile mai pe negândite, ci și la slujbă. Sunt momente în care nu te mai satisface. Fie din punct de vedere material, fie profesional. Și ce să faci? Pe unde s-o iei? Pe-același drum, dar mestecându-ți cu amar neputința și insatisfacția doar pentru că e un venit sigur sau doar pentru că te-ai obișnuit cu oamenii și cu șefii? E periculos, mai ales pentru sănătatea ta mintală și sufletească. Vei ajunge o femeie frustrată, rea, care vede duș-mani în toți cei care o înconjoară. N-ar fi mai bine să te încrezi tu în primul impuls, care te îndeamnă s-o iei pe alte cărări? Va fi mai greu la început, dar, cine știe, poate-ți vei descoperi adevărata vocație, adevăratele pasiuni. Poate vei întâlni oameni mai interesanți. Dă-ți o șansă și fă lucrurile mai pe negândite. Nu e bine să măsori întotdeauna de zece ori. Uneori, e bine să nu măsori deloc. Să tai la inspirație!

Trei sfaturi de spontaneitate

ω Riscul, dușmanul rutinei. Asumă-ţi riscuri. Mici la început, o mâncare exotică, o culoare nouă de păr, o toaletă mai extravagantă.
Mai mari cu vremea.

ω Singurătatea nu e rea. Nu-ţi fie teamă de singurătate, priveşte-o ca pe o perioadă de pregătire. O perioadă în care te poți gândi la cum vrei să fii tu, cum ți-ar plăcea să fie el. Gândește-te și la faptul că ai evitat o suferință chinuitoare.

ω Eșecul face parte din viață. De multe ori, tai firul în patru doar din teama de eșec, teama de a nu te face de râs. Eroare! Nu trăiești viața celor din jur, ci viața ta, așa că nu trebuie să-ți modelezi hotărârile doar pentru a fi pe placul celorlalți.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/12.05.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns