Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Reiki, atingeri miraculoase

Reiki, atingeri miraculoase

Pentru a practica reiki, este nevoie doar de mâini. Fiecare dintre noi are energie vitală (așa se traduce termenul reiki) și o poate canaliza în folosul altora sau al său.

Origine

Preotul catolic japonez Mikao Usui a descoperit tehnicile reiki într-un text budist din secolul al V-lea î.H. Prin studiu și meditație, a desăvârșit aceste metode de vindecare la sfârșitul secolului al XIX-lea. Reiki este energia vitală la care poate accede oricine, prin inițiere și antrenament, spune el. Această metodă permite echilibrarea organismului și a spiritului, eliminând obstacolele închise în noi pe toate planurile: fizic, emoțional, mental și spiritual.

Cum acționează reiki

Conform teoriei  lui Mikao Usui, tot ce există în univers este o manifestare a energiei, care vibrează în concordanță cu lungimea și frecvența undelor energetice înconjurătoare. Când unele nu sunt echilibrate, apar bolile. Dacă se reface armonia frecvențelor, se activează astfel capacitatea de autovindecare a organismului și se va îmbunătăți sănătatea. Tehnica reiki este relaxantă și eficientă. Ea direcționează energia asupra organismului uman. Tehnicile pot fi învățate de oricine. Nu au nimic miraculos sau mistic, sunt mai degrabă o reacție înnăscută a omului, care urmărește ușurarea durerii. Cercetările moderne au descoperit ce rol important are atingerea în tratarea diverselor boli fizice și psihice. De altfel, oricine știe că, atunci când avem o durere și punem palmele pe locul respectiv, simțim rapid o atenuare. Reiki susține că ne putem face bine singuri, că toți oamenii au această capacitate înnăscută.

Principiile reiki

Mikao Usui a scris că reiki este un sistem de trezire spirituală înainte de a fi o tehnică terapeutică. Când cineva începe inițierea în reiki, va învăța mai întâi câteva principii călăuzitoare care, dacă sunt transpuse în viața cotidiană, vor susține vindecarea și conștientizarea.

1. Astăzi nu te mânia

Mânia este o emoție declanșată de evenimente din trecut. Principiul nu spune să nu fii mânios mâine, ci doar să ignori această emoție azi. Lasă mânia să treacă și trăiește în prezent, nu în trecut.

2. Astăzi nu-ți face griji

Îngrijorarea este legată de viitor. Dar de ce să ne facem griji pentru ceva ce nu s-a întâmplat încă? Trăiește în prezent, nu în viitor.

3. Cinstește-ți părinții, profesorii și bătrânii.

4. Câștigă-ți traiul în mod cinstit.

5. Arată mulțumire oricărei ființe vii!

Toți facem parte dintr-un întreg. La nivelul sufletului, suntem toți legați. Orice act de cruzime, fie el asupra unui om, animal sau plantă, este o cruzime față de sine și față de întregul din care facem parte.

Cum se face

În timpul ședințelor de autovindecare, practicantul trebuie să fie relaxat, îmbrăcat lejer, fără obiecte vestimentare care strâng, deconectat de stimulii exteriori. Gândurile se canalizează spre energia reiki și spre zona care urmează să fie tratată. Mâinile sunt relaxate, cu degetele lipite, coatele stau lângă corp. Exercițiile se efectuează în poziția culcat pe spate, așezat pe scaun sau în picioare. Tălpile sunt depărtate la o lățime de umeri, iar palmele nu se așază niciodată una peste alta. Fiecare ședință poate dura între 15 minute și o oră.

Tratament pentru față

Palmele se plasează pe obraji, de o parte și alta a nasului, degetele acoperă ochii, iar vârfurile degetelor stau pe frunte. Nu apăsa, atingerea trebuie să fie ușoară! Această poziție a palmelor acționează asupra sinusurilor, ochilor, glandei pituitare și dinților. Se folosește pentru vindecarea răcelilor, alergiilor, dezechilibrului hormonal, bolilor limfatice, a oboselii și a disconfortului general.

Tâmplele

Palmele se plasează pe tâmple, cu degetele peste urechi. Poziția combate stresul și oboseala, problemele nervoase, îmbunătățește activitatea sistemului imunitar, vindecă dezechilibrele hormonale și crește capacitatea de concentrare.

Urechile

Palmele se plasează lateral, peste urechi. Poziția are efect benefic în răceli, nas înfundat și probleme cu gâtul.

Ceafa

Palmele se plasează lipite una de cealaltă, pe ceafă. Această poziție te ajută să scapi de dureri de cap, răceli, astm, dureri de spate și gât și acționează asupra nervilor spinali. Ajută la relaxare, eliberând stresul și îngrijorarea.

Pieptul

Palmele așezate deasupra pieptului acționează asupra inimii, timusului și plămânilor, având efect benefic în astm, alergii, probleme circulatorii și emotivitate. Timusul, glanda situată la nivelul sternului, are un rol important în sistemul imunitar. De aceea, această poziție a palmelor întărește sistemul imunitar, are efect benefic în drenajul limfatic și în optima funcționare a inimii și plămânilor. Dacă plasezi palmele sub piept, în zona coastelor, vei acționa asupra plămânilor, pancreasului, ficatului, splinei și bilei, rezolvând probleme legate de digestie, stres, îngrijorare, nervozitate.

Abdomenul

Poziționarea palmelor pe stomac, cu degetele atingând ușor buricul, ajută la rezolvarea problemelor digestive și ale ficatului, splinei, rinichilor și glandelor suprarenale. Tratamentul îmbunătățește metabolismul, combate amețeala, palpitațiile, bolile gastrointestinale și indigestia. Dacă palmele se așază mai jos, pe abdomen, se acționează asupra pancreasului și splinei.

Pubisul

Prin plasarea mâinilor pe osul pubian, cu degetele în jos, astfel încât să formeze un triunghi, se acționează asupra aparatului reproducător și rinichilor. Se rezolvă astfel probleme legate de apendice, intestine și organe urogenitale. Poziția are efect bun în tratarea alergiilor, a problemelor de natură sexuală și a obezității.

Spatele

Plasarea palmelor pe spate, deasupra rinichilor, tratează stresul și ajută glandele suprarenale, limfa și diafragma, având efect benefic și asupra inimii, plămânilor și rinichilor. Dacă plasezi mâinile mai jos, în zona taliei, vei acționa asupra pelvisului, aparatului reproducător și a celui digestiv. Acest tratament are efect și asupra problemelor emoționale și de comunicare.

 

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/15.06.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns