Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Reinventează-te rapid pentru acest an!

Reinventează-te rapid pentru acest an!

Intrarea într-un an nou e un bun prilej să demarezi proiectele la care n-ai îndrăznit să visezi.

Ideea nu-i să-ți transformi totalmente personalitatea, ci să faci pași mici, dincolo de zona de confort, cu scopul de a obține o versiune mai bună a ta. Că-i vorba despre schimbarea locului de muncă, de înfățișare, un suflu nou în relația de cuplu sau altceva la care încă n-ai cutezat până acum, nu te teme să faci îmbunătățiri, mai mici sau mai mari, care-ți fac viața mai frumoasă!

Fii sinceră cu tine!

Ca planul să-ți iasă, e important să așterni pe hârtie detaliat ce anume vrei să schimbi. Am o prietenă care, de mică, visează în secret să devină pilot. Până la aproape 40 de ani, nu a făcut niciun pas spre a-și împlini dorința secretă. A dat vina pe părinți, că nu au încurajat-o, apoi pe școală, fiindcă nu i-a lăsat timp să-și dezvolte pasiunea, iar mai târziu, a arătat cu degetul spre familia pe care și-a făcut-o, că ar fi copleșit-o cu problemele de zi cu zi și i-ar fi răpit entuziasmul. Făcând bilanțul, și-a dat seama că toate aceste obstacole i-au zădărnicit visul. Psihologii o contrazic.

Ei susțin că suntem singurii responsabili de propriile neîmpliniri, iar faptul că împărțim vina în stânga și-n dreapta nu face decât să pună paie pe foc și mult mai multe frâne la nivel mental. Cum să pun pe mine înaintea familiei? se întreabă Cristina. Și ea are de mulți ani o apăsare pe suflet. Și-ar dori să aibă propria afacere, un mic butic elegant în care să comercializeze produse deosebite, de la cosmetice bio la borcănașe cu dulcețuri fine de import. Din păcate, nu stăm deloc pe roze cu banii și nu îmi permit nici să renunț la serviciu, nici să-mi iau câteva luni un răgaz pentru a strânge un minim necesar începerii afacerii visate. Fie că-i vorba de un plan de acest fel sau de ceva mai mărunt (poate nu știi să înoți sau să mergi cu bicicleta și vrei să înveți, poate ți-ar plăcea să înveți o limbă străină sau ți-ai dorit dintotdeauna să vezi cum arăți blondă), o zicală înțeleaptă spune că nu-i niciodată prea târziu să fie prea devreme.

Ia-ți timp de gândire!

Vei spune: până acum m-am tot gândit, poate c- ar trebui să trec la acțiune! Chiar dacă tu crezi că te-ai gândit, nu ai făcut-o la modul serios și sistematic. Adoptă atitudinea croitorului: măsoară de câteva ori până tai o dată, iar când trebuie să tai, fă-o fără ezitare! Așadar, înainte să faci schimbări radicale, ia-o încet și pune-ți în ordine gândurile. Ce anume vrei să corectezi la viața ta, la tine, la ceea ce faci? Ce nu-ți place și care sunt lucrurile la care n-ai putea niciodată renunți? Notează-ți gândul legat de viitorul tău care te macină. Ce vezi în depărtare? În cât timp ai putea să metamorfozezi acea idee în ceva care să te facă mulțumită, în sfârșit, de propria persoană? Ce te-ar ajuta în demersul tău? Dacă sunt mai multe idei, notează-le pe toate într-o agendă, pe care să o recitești des ca să nu pierzi din vedere țelurile.

Fă-ți un plan de acțiune!

O schimbare, chiar aparent lipsită de importanță, are nevoie de un plan bine pus la punct. Pregătește-te psihologic: s-ar putea să fie nevoie de mult timp ca să finalizezi ce ți-ai propus și, mai întâi, adună-ți toată forța să stabilești cum anume vei realiza țelurile notate pe hârtie. N-ar fi rău să notezi în dreptul fiecăruia o dată limită la care să fie gata. Astfel, vei fi mai aproape de izbândă și îți menții motivația puternică. Nu uita că planul este parte importantă din angajamentul pe care îl iei. Zi de zi, fă adnotări cu privire la progresul pe care l-ai înregistrat. Reinventarea ta nu poate fi susținută decât printr-o atitudine pozitivă, iar aceasta se obține prin speranță. Nu lăsa gândurile negative (nu voi reuși niciodată să…) să-ți acapareze mintea. Dacă, spre exemplu, îți dorești o grădină ca-n reviste, pune prin casă fotografii cu grădina visată. Vor exista momente când vei fi tentată să capitulezi, dar, dacă în mintea și în casa ta ești înconjurată de imagini ale dorințelor tale, ele te vor ajuta să fii mai încrezătoare. O altă cale să-ți menții viu optimismul este să te bucuri de orice pas câtuși de mic al drumului către schimbare. Fii mulțumită de ceea ce ai și speră la ceva mai bun – doar astfel ai șanse să reușești!

Exersează concentrarea

Multe visuri rămân în sertar din pricina deficitului de atenție. Cu cât ne concentrăm mai mult asupra a ceea ce ne dorim, cu atât cresc șansele să ne vedem atinse scopurile. În plus, concentrarea prelungită contribuie la fixarea temeinică a gândurilor pozitive și, astfel, ne simțim mai aproape de țelul propus. Dacă îți dorești cu adevărat ca schimbările să prindă contur, trebuie să înțelegi că reinventarea e un proces de durată. E mereu loc de mai bine și de aceea e obligatoriu să fii deschisă înveți mereu. Nu te sfii să ceri sfaturi celor competenți – adesea, nu se pune problema să reinventezi roata, fiindcă tot ce ai nevoie se află la-ndemână, adică experiența celor din jur. Citește mai mult dacă te simți nesigură în legătură cu scopul tău și nu ezita să le împărtășești celor apropiați temerile pe care le ai. Sprijinul celor din jur poate fi un aliat important în călătoria pe care tocmai ai început-o.

Pași către reușită

Nu ești niciodată prea bătrân pentru visurile tale. Iată, pe scurt, ce pași să faci pentru un drum fără serpentine, care să te ducă exact la destinație:

  • Definește cu precizie cum vrei să arate viitorul tău.
  • Notează într-o agendă ce anume vrei să schimbi (nu te gândi la ceva imposibil).
  • Înconjoară-te de imagini ale visului pe care-l vrei împlinit.
  • Stabilește un plan de acțiune pentru fiecare schimbare pe care o intenționezi.
  • Întoarce-te în fiecare zi către ceea ce ți-ai propus și bifează progresul înregistrat.

Citește și:

Eu de ce nu pot fi fericit ca alții?

Fata lu’ tata

Solutii magice care alunga stresul

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.08/25.02.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns