Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Renunțând te vei regăsi

Renunțând te vei regăsi

Uneori ne comportăm ca și cum viața ar fi un coș fără fund în care punem neîncetat lucruri de făcut, treburi urgente, gânduri critice, nemulțumiri și sfârșim prin a fi profund nefericiți.

Schimbările din ultimii anii m-au luat pe nepregătite – am încheiat colaborarea profesională cu instituția care timp de cinci ani îmi fusese a doua casă, am devenit mamă, mi-am pierdut unul din părinți, am trecut printr-o depresie post-partum dificilă și m-am îngrășat 30 de kilograme. Acum un an, când, în prag de revelion, m-am uitat în oglindă, nu m-am recunoscut. Persoana care mă privea înapoi era o femeie tristă, căreia îi lipsea curajul de a-și asuma ceea ce credea și își dorea. Privind acea străină, am luat decizia că următorul an avea să fie diferit. Voiam să mă regăsesc – să aflu ce fel de mamă sunt, să redescopăr ce mă bucură, să găsesc puterea de a fi eu în mijlocul familiei mele, indiferent de sfaturile și așteptările lor de la mine.

Dar aceasta nu este o poveste despre o transformare miraculoasă, deși vorbește despre schimbări, nici un articol care oferă o rețetă universală, deși îți arată ce ai putea face. Este o poveste despre renunțare și despre pașii mărunți, repetați zilnic, către descoperirea de sine. Aceasta este lista mea, inspirată din propriile trăiri și regăsirile de sine ale altor persoane, pe care ți-o ofer să o încerci și să o modifici pentru ca în 2018 să fii cu cinci pași mai aproape de tine însăți și de ceea ce te face fericită.

Dă-ți voie să fii începătoare

Amintirile primelor șase luni acasă cu fiul meu nu sunt despre bucuria de a fi mamă, ci despre disperarea și sentimentul apăsător că ceea ce făceam nu era bine. Am învățat astfel, în cel mai dur mod posibil, că, pentru a afla ce fel de mamă vreau să fiu, trebuie să renunț la dorința de a fi perfectă și să îmi dau voie să fiu o începătoare, o mamă la început de drum care își găsește singură drumul. Atunci când ești începător într-un anumit domeniu, nici noi, nici cei din jur nu ne așteptăm să ne pricepem din prima, să le știm pe toate, iar odată cu acest statut vine și libertatea de a explora lucruri care te pot ajuta să te redescoperi fără a trăi cu teama că e greșit ceea ce faci.

Ascultă-ți instinctul

Adesea ne agățăm de sfaturi și situații exterioare, care nu funcționează pentru noi, care ne fac nefericiți și ne îndepărtează de ceea ce dorim cu adevărat. Ce îți spune instinctul să faci? Acordă-ți timp să îți asculți propria vocea interioră, renunțând la a te conforma sfaturilor și imperativelor venite de la cei din jurul tău. Deși familia sau prietenii îți doresc binele, doar tu știi ce îți dorești, ce te face fericită și ce te aliniază cu propriile valori. Poate încă nu sunt cel mai bun exemplu de renunțare, vocile celor dragi nu îmi sunt indiferente, dar am început să mă ascult mai mult pe mine însămi. În fiecare zi îmi acord câteva minute, uneori scriu, alteori sunt doar clipe furate când gătesc sau plimb cățelul, și mă întreb ce îmi spune instinctul să fac, încotro mă îndreaptă să merg. De cele mai multe ori, descopăr că acel loc este exact unde trebuia să fiu.

Abandonează orice temeri

Mi-am trăit ultimul an sub imperiul temerilor – teama de a nu fi o mamă bună, teama de a nu putea câștiga destul pentru a-mi întreține familia, teama de a-mi pierde cariera alegând să stau cu fiul meu. În cartea 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit, Luminița D. Saviuc scrie că, pentru a redescoperi bucuria de a fi noi înșine, trebuie să renunțăm la temeri și la convingerile limitative: „Este imposibil să te temi și să fii fericit“. Cred că are dreptate. Temerile nu sunt decât bariere care ne împiedică să ne trăim viața de zi cu zi la maximum. Renunțând la temeri pas cu pas, ne putem apropia mai mult de ceea ce dorim să facem și cum dorim să fim.

Renunță la comparații

Ca mamă, am învățat cât de nociv este să compar realizările și dezvoltarea fiului meu cu ale altor copii: „Cum, are 14 luni și nu mănâncă singur?“ Apoi mi-am dat seama că aplicam un dublu standard. Respectam ritmul și individualitatea băiatului meu cu bune și cu rele, dar eu mă raportam la alte femei și, prin comparație, nu eram niciodată destul de slabă, îndeajuns de iubitoare ca mamă, nu scriam la fel de bine și nici nu publicasem vreo carte. Mi-a fost și încă îmi este greu să nu mă mai compar cu alte persoane, dar zilele în care reușesc să mă concentrez asupra lucrurilor pe care le fac eu, nu asupra fericirii celor din jur, sunt mai frumoase, mai pline de însemnătate și mă aduc mai aproape de cine sunt eu cu adevărat.

Nu te conforma așteptărilor celorlalți de la tine

În cartea sa, Luminița D. Saviuc scrie că mulți dintre noi își trăiesc viața conform așteptărilor celorlalți de la ei, în funcție de ce cred părinții noștri, prietenii noștri, soții sau chiar articolele din reviste că ar fi mai bine pentru noi. Dar, în această constantă raportare la exterior, uităm cine suntem și ce ne dorim noi. Pentru a reuși să ne regăsim, să ne trăim viața conform valorilor și așteptărilor noastre, este necesar să renunțăm la a ne mai mula pe imaginea pe care alții au construit-o despre noi. Lumea are nevoie ca fiecare dintre noi să fie el însuși sau ea însăși, eliberați de etichetele pe care ni le atribuie familia, prietenii, colegii de la birou sau necunoscuții.    

Acum, în fiecare dimineață o iau de la început și practic renunțarea. Încă nu am slăbit, mai am momente când mi-e teamă că sunt cea mai rea mamă din lume, iar cei care mă cunosc profesional încă își dau cu părerea despre cariera mea. Dar ceva în mine s-a schimbat profund. Poate că a fi mamă te ajută să vezi care sunt lucrurile cu adevărat importante sau poate că moartea tatălui meu mi-a arătat că viața este irosită dacă nu ai puterea să fii tu însuți. În acest ultim an, am învățat că fericirea nu vine din a fi perfectă și a mă conforma imaginii pe care ceilalți o au despre mine. Fericirea și regăsirea de sine vin din acele momente în care abandonăm temerile, ideile preconcepute despre cum trebuie să fim și etichetele care ni se pun, dându-ne voie să explorăm lumea fără regrete, exact așa cum este ea.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns