Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > S-a găsit secretul fericirii

S-a găsit secretul fericirii

Un studiu al Universității Harvard din Statele Unite ale Americii a scos la iveală că există un singur lucru care ne face cu adevărat fericiți.

Toți oamenii sunt uniți de aceeași dorință comună: vrem să avem o viață fericită și împlinită. Dar cum putem reuși acest lucru? În principiu, e foarte ușor să fii fericită. Un serviciu bun, un apartament sau o căsuță la țară, doi copii, poate o mașină, câte o vacanță din când în când: cam astea sunt visurile celor mai mulți oameni. Încă din copilărie suntem învățate să credem că, pentru a fi fericite, trebuie să obținem anumite lucruri.

Un studiu despre priorități

În sine, nu este vorba de lucruri rele, nici măcar neadevărate, dar ele ne fac să devenim oarbe la aspectele care contează de fapt cu adevărat. Psihiatrul american Robert Waldinger spune că ne stabilim în mod fals prioritățile în viață. În continuare, el susține că, pentru a fi fericite, trebuie să ne concentrăm asupra unui singur lucru. Am putea să-l credem pe acest psihiatru, fiindcă el este cel care a condus probabil cel mai cuprinzător studiu referitor la fericire efectuat vreodată în lume.

De peste 75 de ani

Încă din 1938, o echipă de psihiatri și psihologi de la Harvard cercetează ce ne face să ne simțim fericiți și sănătoși. Peste 700 de participanți completează în mod regulat un chestionar privind viața de familie și cea profesională, iar medicii le verifică starea de sănătate. Cum unii dintre participanții la acest studiu care durează de peste 75 de ani au decedat, locul lor a fost luat de soțiile sau de copiii lor. La studiu participă și un președinte american, alături de muncitori și chiar de oameni cu tulburări psihice. Rezultatul copleșitor al studiului arată că nu bunurile materiale, ci relațiile sunt cele care ne fac fericiți.

Relațiile sociale sunt foarte importante

Pentru starea noastră de bine avem nevoie permanent de relații sociale bune, plăcute, binevoitoare. Oamenii care sunt foarte apropiați de familiile și de prietenii lor sunt mai fericiți și trăiesc mai mult decât ceilalți. Oamenii singuri (mai exact, cei care se simt singuri) sunt mai nefericiți și mor mai repede. Într-o prelegere în care a prezentat rezultatele studiului său, Waldinger a spus că „singurătatea ucide“.

Calitatea relațiilor este hotărâtoare

„Toți știm că ne putem simți singuri și într-o căsnicie sau într-un grup de prieteni“, a mai spus Waldinger. Nu contează numărul prietenilor sau al relațiilor sociale cultivate, nu contează nici măcar să avem o relație stabilă cu cineva. Cel mai mult contează calitatea relațiilor. A rămâne într-o legătură conflictuală sau chiar distructivă este un lucru mult mai dăunător pentru starea de bine și pentru sănătate decât a fi singur. De asemenea, o relație de prietenie care începe să scârțâie sau nu mai este mulțumitoare și este cultivată „de dragul vremurilor trecute“ nu sporește starea de bine, ci, dimpotrivă, o subminează și creează nefericire. Doar relațiile calde și bune stimulează fericirea și sănătatea.

Încrederea este alfa și omega într-o relație

Sigur că într-o relație, indiferent de care este ea (soți, frați, surori, părinți și copii, prieteni, colegi de muncă etc.), nu pot domni întotdeauna armonia și pacea. Dar în acest caz hotărâtor este sentimentul dominant: mă pot încrede în partener, în soț, în prieten, în coleg chiar și în timpuri grele? Dacă ai răspuns cu da la această întrebare înseamnă că ai o relație fericită cu acea persoană. Micile neînțelegeri și conflicte se pot rezolva, însă încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. În plus, odată pierdută, este greu să fie recâștigată. De aceea este bine ca și tu să ai grijă să nu înșeli încrederea celor apropiați.

O viață bună constă din relații reușite, calde, armonioase, de iubire și înțelegere. La final de drum, ceea ce contează este pe cine am iubit și cu cine am râs în viață.

După cum o zi bine întrebuinţată ne dă un somn liniştit, tot astfel o viaţă bine folosită ne dă un sfârşit fericit. Leonardo da Vinci

World Happiness Report din 2017 clasează România pe locul 57, în urcare față de raportul din 2015 cu 30 de locuri.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.41/19.10.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

3 thoughts on “S-a găsit secretul fericirii

Lasă un răspuns