Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Scapă de ideile fixe. De ce este bine sa faci asta!

Scapă de ideile fixe. De ce este bine sa faci asta!

Scapă de ideile fixe. De ce este bine sa faci asta!

Scapă de ideile fixe – Relaţii eşuate, dezamăgiri frecvente, nemulţumiri la tot pasul. De unde toate acestea? Ideile fixe pot fi obstacolul care te împiedică să înaintezi lin, în armonie cu tine însăţi, pe drumul ce-ţi este hărăzit.

I se poate întâmpla oricui ca, din când în când, mintea să-i rămână blocată pe o idee. Nimic rău în asta, important e să nu dureze prea mult. Altfel, devine o idee fixă, o obsesie de care nu se scapă prea uşor. Rău este întrucât te acaparează așa de tare, încât orice alt lucru devine lipsit de importanţă. Apoi, dacă se prelungesc şi se permanentizează, ducând la un comportament nefiresc, ideile fixe pot fi un indiciu al depresiei, ba chiar al nevrozei.

„Vreau neapărat…“

Haină de blană, cizme de lux, maşină, vilă. Fiecare cu propriile priorităţi. În vremurile marcate de materialism în care trăim, ne supunem fără să vrem legităţilor lui. Când însă ideea achiziţionării a tot felul de obiecte ne face să devenim robul lor, ne supunem deliberat riscului de a ajunge să preţuim mai mult obiectele decât oamenii, decât relaţiile cu aceştia şi chiar decât propria persoană, mai mult decât orice alt lucru ne poate oferi viaţa. Asta, întrucât obsesia achiziţiilor materiale ucide capacitatea de a ne bucura de lucrurile simple ce ne înseninează: splendorile naturii care ne înconjoară şi ne energizează, gesturile de afecţiune ale celor din jur sunt doar câteva dintre ele.

“… pentru că are și…”

Se întâmplă şi ca obiectele de valoare ce urmează a fi achiziţionate să dea impresia că vor conferi „greutate”, importanţă în ochii celorlalţi, aşa că îţi doreşti tot mai multe şi mai multe. O goană fără sfârşit. E cel mai periculos joc în care se poate lăsa antrenat omul vremurilor moderne. Uneori goana după tot felul de obiecte te înrobeşte într-atât, încât nu mai observi pe nimeni şi nimic din jur, fiind gata pentru orice sacrificii pentru a obţine obiectul dorit.

De ce? Răspunsul e de genul „pentru că are cutărică“. Alteori cauza se află în străfundurile propriei fiinţe: neîncredere în sine, lipsa afecţiunii, a aprecierii din partea celorlalţi. Poate un obiect oarecare, oricât de valoros, să suplinească toate acestea? Greu de crezut. Sigur, îţi poate da o asemenea iluzie, dar golul din suflet rămâne, neputând fi astfel umplut.

Obsesia relaţiilor ideale – o idee fixa!

Dorinţa de a avea relaţii deosebite cu alţi semeni este legată de un model ideal care nu are nicio legătură cu cele din realitate. Cum altfel, devreme ce asemenea relaţii, de iubire, de prietenie sau de colegialitate, se înfiripă doar în imaginaţie? În realitate, relaţiile dintre oameni se construiesc, se cimentează, se menţin nu sub impulsul dorinţei, oricât de arzătoare ar fi ea, ci în condiţii cât se poate de prozaice, prin simple cuvinte, gesturi, fapte.

Ideea fixă de a avea relaţii ideale înseamnă o goană permanentă după ceva ce nu există, neacceptarea celui de lângă tine aşa cum este, ba nici pe tine însăţi aşa cum eşti. De unde o asemenea năzuinţă nu doar lipsită de sorţi de izbândă, ci chiar distrugătoare? Vinovată ar putea fi vreo traumă din copilărie, dar şi egoismul, incapacitatea de a fi răbdător, atent şi înţelegător în relaţia cu ceilalţi.

♥ Sigur, nu-i rău să vrei să atingi idealul, rău e când dorinţa, devenită obsesie, ajunge să vă distrugă pe tine şi pe cei din jur, pe care încerci să-i aduci la standardul pe care ţi l-ai fixat singură, ceea ce poate scoate din minţi pe oricine.

Orgoliul şi vanitatea

Se numără şi ele printre cauzele ideilor fixe, a le obsesiilor de tot felul. Ni se întâmplă des să ne înverşunăm într-o situaţie care nu ne convine din cauza orgoliului. Sigur, nimănui nu-i place să greşească, nimănui nu-i convine să recunoască că are vreo slăbiciune, că se confruntă cu o problemă care îl depăşeşte.

Trebuie ştiut că în viaţă sunt momente în care cursul lucrurilor nu ţine de noi şi că înţelept este să le acceptăm ca atare. Aşadar, e important să accepţi că ai greşit, să recunoşti că te-ai lăsat antrenată într-o situaţie care te depăşeşte, să laşi lucrurile să curgă, fără a te împotrivi.

Cum te ajuţi

Înainte de toate, va trebui să conştientizezi că te-ai lăsat acaparată de o idee fixă, să-i afli cauza pentru a o înlătura. Te întrebi poate de ce e important să scapi de ideile fixe? Pentru că de la obsesii, dacă nu sunt trecătoare, se ajunge la depresie și chiar la nevroză. Care ar fi soluţia? Întrucât ideile fixe, obsesiile în general, au efect negativ asupra stării de bine, influenţând şi psihicul, şi starea emoţională, şi corpul fizic, calea de urmat e să le biruiești ridicându-te deasupra lor. Cum anume? Prin gânduri pozitive.

Pentru a face asta, va trebui să pregăteşti bine terenul dinainte, recurgând la diverse modalităţi de relaxare, antrenându-te în activităţi despre care ştii că te fac să te simţi bine, căutând compania celor optimişti, care gândesc pozitiv.

♥ Oboseala permanentă, epuizarea nervoasă, stresul de zi cu zi, suprasolicitările de tot felul constituie un teren propice instalării stărilor obsesive. Nu le neglija!

♥ Înfricoşată este puterea unei idei când pune stăpânire pe sufletul unui om! – Gala Galaction

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.08/2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: pexels.com

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns