Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Secretul gesturilor. Descifram detalii care te vor surpinde

Secretul gesturilor. Descifram detalii care te vor surpinde

Secretul gesturilor – Modul de a se exprima, vocea şi aspectul exterior sunt primele pe care le remarci la persoana cu care stai de vorbă. Privind-o cu un plus de atenţie, vei putea observa şi acele gesturile simple, involuntare, care-i trădează gândurile şi sentimentele.

Psihologii au constatat că la o primă întâlnire, când suntem foarte încărcaţi emoţional, doar 7% din informaţia pe care o comunicăm o transmitem prin cuvinte. În rest, pentru ca informaţia să fie cât mai explicită, ne ajută sau ne trădează un număr nesfârşit de gesturi involuntare – mişcări ale mâinilor şi picioarelor, ale capului, ţinuta corpului. Dacă doreşti să afli mai multe despre cel cu care stai de vorbă, acordă atenţie nu doar privirii şi mimicii, ci şi gesturilor pe care le face, intonaţiei vocii, poziţiei corpului, direcţiei privirii. Şi nu uita, şi tu comunici intenţionat sau involuntar cu cei din jur prin semnale non-verbale, şi pe tine te pot trăda tot gesturile, privirea, vocea, ţinuta corpului.

♥ Cunoscând limbajul corpului, te poţi controla. Așa, nu le permiţi celorlalți să te citească ca pe o carte deschisă.

Secretul gesturilor – Când mâinile „vorbesc“

Cele mai multe gesturi le facem cu mâinile. Atunci când persoana cu care stai de vorbă îşi ţine braţele deschise, înseamă că se simte relaxată, confortabil, dacă îşi odihneşte o mâna la ceafă sau în spatele capului este deschisă la ceea ce se discută, pe când mâna pusă pe şold trădează aşterpare sau nerăbdare.

Mâinile încrucişate. O asemenea atitudine e semn că cel din faţa ta are este neîncrezătoare sau defenisivă, vrea să păstreze distanţa, braţele încrucişate vrând parcă să indice bariera pe care o ridică între el şi restul lumii. La fel şi mâinile ascunse în buzunare sau când sunt duse în dreptul feţei sau a ochilor, gest ce indică nesinceritatea.

Întinsul mâinii în semn de salut. Sigur, pentru unii este un gest normal de politeţe, printre multe altele. Recurg însă la un asemenea gest şi persoanele umile, care se simt inferioare celor cărora le întind mâna, sau cele interesate, prin acest gest sperând să câştige bunăvoinţa.

Când se întinde mâna pentru a face cunoştinţă cu cineva, strângerea mâinii destul de tare, dar fin şi scurt, indică siguranţă de sine. Strânsul mâinii cu putere trădează nevoia de a se agăţa de celălalt, toată frica transiţându-se la nivelul mâinii, de unde şi scuturarea mâinii celuilalt din toate încheieturile nu din dorinţa de a domina, ci de teamă. Mâna moala indică neputinţă, sensibilitate crescută, iar una umedă, alunecoasă trădează neimplicarea sau emotivitatea.

Frecatul mâinilor. Psihologii susţin că obişnuim să ne frecăm mâinile când suntem foate emoţionaţi şi vrem să ne mai treacă din trac. Li se întâmplă mai ales actorilor şi cântăreţilor înainte de a-şi face apariţia pe scenă. Dar, fireşte, nu numai lor. Ci, de exemplu, şi angajaţilor înaintea întrevederii cu şeful când ştiu că nu prea şi-au făcut treaba. Dacă observi că eşti cea care determină o asemenea reacţie la cineva cu care stai de vorbă, n-ar fi rău să afli ce anume din firea sau atitudinea ta o provoacă. S-ar putea să afli lucruri interesante chiar despre tine.

Direcţia privirii

În timp ce vorbeşte, persoana din faţa ta evită să te privească în ochi? E foarte posibil să mintă. Întrucât subiectul discuţiei face să nu se simtă confortabil, are tendinţa, în mod inconştient, să-şi ferească privirea, mutând-o dinspre un punct spre altul sau să se frece la ochi.

Poziţia corpului si secretul gesturilor

De obicei, când vorbim cu cineva care ne-a captat atenţia, stăm faţă în faţă, nu întorşi într-o parte. Dacă acela cu care stai de vorbă se apleacă uşor în faţa ta înseamnă că te consideră agreabilă, iar dacă se retrage puţin e semn că nu-i prea face plăcere să discutaţi sau vrea să păstreze distanţa. Dacă îşi ţine vârfurile picioarelor îndreptate înspre interior, e posibil să fie din cauza nesiguranţei sau a faptului că se simte stingher.

Poziţia capului, simpatie sau timiditate

Faptul că acela cu care stai de vorbă îşi dă uşor capul pe spate poate indica simpatie, iar dacă mai şi zâmbeşte în acest timp, o asemenea atitudine poate fi interpretată ca un flirt. Capul plecat al interlocutorului poate însemna că îţi ascunde ceva; când însă o face după ce i s-a făcut un compliment trădează timiditatea.

Picioare depărtate

Sigur, de cele mai multe ori luăm o asemenea poziţie când suntem într-un mijloc de transport pentru a ne menţine echilibrul. Cam acelaşi lucru se indică printr-o asemenea poziţie a corpului şi în alte împrejurări, din dorinţa de a le da de înţeles celor din jur că eşti foarte încrezător în propriile forţe şi de neclintit, că, orice ar spune alţii, nu-ţi schimbi părerea. Picioarele depărtate la nivelul umerilor trădează dorinţa de dominare a interlocutorului, iar într-un context tensionat, agresivitate.

Simple cifre

  • 4-6 secunde ne sunt suficiente pentru a ne forma o primă impresie despre cineva. Tot atâtea şi altora despre noi.
  • 7 secunde, atât rezistăm să ne privim drept în ochi când suntem foarte atraşi de la prima vedere unii de alţii, ceea ce, fireşte, ne trădează.
  • 55% din reuşitele noastre – şi în viaţa intimă, şi în plan profesional – depind de comunicarea nonverbală.

♥ Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, iar trupul, oglinda emoţiilor.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: pexels.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns