Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Singurătatea, ghid de supraviețuire

Singurătatea, ghid de supraviețuire

Singurătatea, ghid de supraviețuire – Să fii singura nu este o plăcere, dar nici cel mai rău lucru din lume care ți se poate întâmpla.

Singurătatea este legată de conectarea ta emoțională și socială, nu de cine îți stă alături. Te poți simți la fel de singură în cuplu sau într-un mare grup. Iar o astfel de experiență probabil că am avut-o cu toții. Este plăcut să-ți petreci timpul liber alături de cineva drag și să împărtășiți bucuria sărbătorilor, dar la fel de bine ar putea să-ți stea alături o persoană ursuză și greu de mulțumit, căreia să nu-i pese de sărbători și să te facă să te simți singură, deși, teoretic, sunteți împreună. Decât cu un Grinch alături, mai bine singură. Ca să-ți fie bine, trebuie ca în primul rând tu să accepți noul statut, iar apoi, ca printr-o minune, ceilalți te vor accepta și include în rândul lor, fără să facă tam-tam din faptul că ești fără pereche. Echilibrul emoțional este primul la care trebuie să te gândești și pentru asta există câteva soluții ușor de pus în practică.

Poate fi o oportunitate

Să te cunoști mai bine pe tine, să-ți dai seama ce-ți dorești cu adevărat, ce te face fericită și care sunt oamenii lângă care te simți bine și te acceptă indiferent de statutul tău social. Singurătatea poate apărea în orice moment al vieții, dar poate fi gestionată, oricât de brutal sau dureros ar fi survenit, dacă îți acorzi mai multă atenție. Vei descoperi multe lucruri surprinzătoare și calități pe care nu știai că le ai. Nu subestima niciodată puterea pașilor mărunți. Să bei o ceașcă de ceai și să depeni în gând amintiri frumoase sau să mergi la manichiură la salon și să povestești vrute și nevrute cu manichiurista te vor face să te simți mai conectată la lumea din jur, iar faptul că ai grijă de tine îți va crește stima de sine și te vei simți mai frumoasă.

Fă o baie de mulțime

Când rămâi singură, tinzi să te închizi în turnul de fildeș și să tai orice comunicare, ceea ce nu este de bun augur. Mergi la târgurile din oraș, în magazine și simte forfota. Stai câteva momente într-un colț și observă-i pe ceilalți. Vei vedea cupluri fericite, dar și parteneri îmbufnați, ba chiar și oameni singuri ca tine. Caută să observi întâmplări haioase, cu siguranță vei descoperi ceva de povestit prietenilor, rudelor sau vecinilor. Concentrându-ți atenția asupra celorlalți, vei opri mintea să macine la infinit gândurile tale de singurătate și dintr-odată vei vedea că există viață și în singurătate.

Pune stop gândurilor negative

Oricât de mult te vei strădui, gândurile negative vor veni. Întâmpină-le cu un mare semn de „INTERZIS”. Imaginează-ți acel semn atunci când apar, apoi amintește-ți un emoticon haios. Tu ești singura care poate alege dacă va merge pe drumurile cu hârtoape ale negativismului sau va zburda pe câmpia liniștii interioare.

Fă fapte bune

Fie că pregătești o prăjitură și din ea oferi vecinilor sau oamenilor nevoiași de la biserică, fie că te înscrii ca voluntar în grupurile care ajută bătrânii sau oamenii străzii de sărbători, lucrurile acestea îți vor aduce în dar zâmbete și te vor face să te simți bine. Poți cunoaște mulți oameni singuri și poveștile lor vor fi adevărate pilde pentru tine. Să faci lucruri pentru ceilalți te ajută să uiți de singurătatea ta și să-ți dai seama că există lucruri mai rele pe lume. În plus, orice lucru bun, orice faptă bună se vor întoarce la tine într-o formă sau alta când îți va fi mai greu. E dovedit!

Fă sport

Chiar dacă nu ai fost o fire sportivă până acum, e un moment bun să începi exercițiile fizice. Sportul va elibera în organism serotonină, substanțe care-ți vor da o stare de bine. Iar dacă intri într-o comunitate sportivă, cum ar fi cea a alergătorilor, vei descoperi o mare familie care te va îmbrățișa imediat.

Învață să râzi din nou

A fost dovedit științific că râsul aduce beneficii sănătății și schimbă starea de spirit în bine. Nu aștepta cei din jur să te facă să râzi, fă-o singură. Uită-te la comedii sau la poze haioase pe internet. Râsul stimulează secreția de endorfine și alungă gândurile negre.

Ascultă muzică

Nu face greșeala să asculți o muzică deprimantă în acord cu starea ta spirit. Poate fi extrem de tentant, însă alegerea melodiilor dinamice este mai înțeleaptă. Indiferent dacă e vorba de muzică pop, ambientală sau una antrenantă, endorfinele vor invada mintea în scurt timp și-ți vor aduce chef de viață.

Cumpără-ți un cadou!

Dacă te gândești că acum era momentul în care alegeai un dar pentru cel drag și tu, la rândul tău, avei să primești unul, acum poți face ceva foarte simplu care să le includă pe amândouă: să-ți cumperi singură cadoul! Cu siguranță, nu vei dai greș! A, și nu fi zgârcită, tu meriți ce-i mai bun!

Fii aproape de oameni

Poate nu vrei să dai ochii cu nimeni, dar sufletul tău tânjește după compania celorlalți. Cu siguranță ai prieteni sau rude care te vor lângă ei, iar apropierea fizică de alți oameni îți face bine. Ba chiar poate fi o ocazie să cunoști oameni noi, chiar un viitor partener, cine știe ce aduce ceasul de sărbătoare?

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de ianuarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns