Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Slabă sau plinuță?

Slabă sau plinuță?

Nu știu cum stai tu cu kilogramele, dar, în urma unui test rapid în rândul prietenelor mele virtuale, întrebându-le cum ar alege să fie, slabe sau plinuțe, majoritatea au pariat pe prima variantă. Nu de puține ori aud în jurul meu: „Sunt la dietă, nu mai mănânc dulciuri, merg zilnic la sală“.

Ce viață e asta? Să numeri calorii, să verifici cântarul, să trăiești cu impresia că nu corespunzi standardelor de frumusețe induse artificial? Să te chinuiești pentru atingerea unui ideal care poate nu ți se potrivește, în loc să lupți pentru a-ți accepta și defini silueta primită în dar genetic, să-ți conturezi personalitatea și farmecul personal?

Să vedem cum putem ajunge la o acceptare de sine cu bucurie și admirație față de propria persoană fără a ne chinui cu numărători și măsurători…

De ce vrem să fim slabe

Pentru că mitul femeii slabe ne-a copleșit. Fiindcă puternicele mesajele mass-media din ultimele decenii propovăduiesc stilul skinny ca fiind unul atrăgător. Iar idealul de frumusețe feminină se asociază inconștient cu o siluetă subțire. „Supradoza“ din media de modele excesiv de slabe este una dintre cauzele imaginii corporale de sine fragile pe care o au multe femei. Poate și pentru că, în general, ne dorim ce nu avem. Așa cum plinuțele vor un corp subțire, fetele slăbuțe visează la sâni mari și șolduri sexy.

Ghici ce tip de femeie preferă bărbații!

Deși femeile își imaginează că bărbații visează la fete slabe, studiile demonstrează că femeile cu forme au un impact puternic și sunt mai atrăgătoare din punctul lor de vedere. Explicația este simplă: în subconștientul masculin, șoldurile largi și sânii mari exprimă fertilitate și sănătate. O siluetă scheletică nu va avea aceeași trecere ca una voluptuoasă, iar silueta tip Monica Bellucci este mai apreciată decât genul Kate Moss. Deși ai crede că bărbații se topesc după fotomodelele din revistă sau de pe podium, nu este chiar așa.

Depind găsirea alesului și fericirea în cuplu de greutatea corporală?

„Legătura dintre satisfacția unei relații și imaginea de sine corporală este puternică și funcționează în ambele sensuri.“ (Sabina Vatter, student postdoctoral, Universitatea Tallinn, Estonia)

Când o femeie este mulțumită de relație, pare să fie satisfăcută de ea însăși, de greutatea ei. Mulțumirea de sine în privința greutății creează o stare de satisfacție generală, ceea ce poate atrage un viitor partener sau întreține atracția în relația existentă.

Într-un studiu efectuat de Vatter având ca subiecți femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani care erau într-o relație, aproximativ 71% din ele având un partener și 29% fiind căsătorite, acestea au fost întrebate despre satisfacția privind relația, intimitatea sexuală, imaginea/stima de sine. Din studiu reiese că femeile care aveau o imagine critică despre corpul lor erau mai puțin mulțumite de relație. Pentru a putea fi împlinită în cuplu, ar trebui să te simți bine în pielea ta, confortabil cu corpul tău. Altfel, insatisfacția în privința imaginii corporale duce la nemulțumirea legată de relație. Pe de altă parte, o femeie care are încredere în ea nu se îngrijorează în legătură cu greutatea și poate stabili o relație cu oricine din jurul ei.

„Dacă te simți bine în pielea ta și sigură pe ce ești și ce este important pentru tine, poate fi ușor să legi relații cu oameni care te admiră mai degrabă pentru ce ești, nu pentru ce ai vrea să fii.“ (Cora Gaby, psihiatru și speaker motivațional)

Cum să te simți bine în pielea ta

Eliberează-te de tipare, acceptă-ți și iubește-ți corpul!

„Plasează valoarea dincolo de forma corpului, mărimea hainelor, greutate. Măsura rochiei nu e mai importantă decât cea a pantofilor.“ (Julie Parker, life coach)

Psihologul din mine vă garantează că frumusețea nu constă în numărul kilogramelor, ci în atitudine, în farmecul personal și grija față de tine, în modul în care știi să te pui în valoare. Iar atunci când tu, față în față cu tine, zâmbești și spui: „Hai, că-mi place de tine, îmi plac zâmbetul tău, formele tale, rochia ce îți scoate decolteul frumos în evidență, fundulețul bombat în blugii denim…“, vei avea infinit mai multe satisfacții și succes decât dacă începi ziua cu o listă de critici. De ce să nu profiți de atuurile tale și să nu te legi de slăbiciuni?

Poți începe chiar acum: spune-ți zilnic ce-ți place la tine, adoptă un regim sănătos de viață și alimentație, cu mișcare și odihnă suficientă. Pe zi ce trece, te vei bucura din ce în ce mai mult de tine și de cei dragi!

Iată ce spune Oprah Winfrey, una dintre cele mai bogate și de succes femei din lume, care a luptat cu imaginea de sine și kilogramele în plus:

„Poți să te desparți de o cultură care le face pe multe dintre noi să se simtă inadecvate din punct de vedere fizic? Spune la revedere criticului interior, fii îngăduitoare cu tine însăți și cu ceilalți. Data viitoare când te uiți în oglindă, încearcă să uiți de vocea care îți șoptește că ești prea grasă sau slabă, prea bătrână sau ridată, că ai nasul prea mare sau mic. Doar uită-te în oglindă și privește-te. Când criticismul pleacă, te vei vedea doar pe tine, fără a te judeca, iar acesta este primul pas spre a transforma lumea după cum vrei tu!“

Citește și:

Slabeste 2 kilograme intr-o saptamana

Scapa de kilogramele din vacanta

Dieta cu 1.000 de calorii

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns