Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Spune-i că nu-ți place

Spune-i că nu-ți place

…sexul cum îl face! O să-mi zici că e prea târziu, că ești în relația asta de prea mult timp ca să mai poți schimba ceva. Și că, dacă omul e mulțumit, ce rost are să deschizi vorba?

Are rost, chiar foarte mare. Nu simți că e ceva în neregulă cu relația asta? Că lucrurile merg parcă din inerție? Că în fiecare dimineață te trezești gândindu-te cum ar viața ta dacă ar fi altfel? Crede-mă, toate astea vin mai ales de la faptul că nu prea ești satisfăcută. În dormitor.

De unde se trage

Despre nemulțumirea ta e vorba. Există două situații: ori nu ți-a plăcut de la început, dar n-ai avut destul curaj să-i spui – pe principiul „asta e, dacă n-am încercat marfa înainte! –, ori datele problemei s-au schimbat pe parcurs. Pentru că, da, după 6-7 ani de relație, sexul nu mai este la fel ca la început. Poate fi mai bun (în cazurile fericite, dar puțin numeroase) sau cu mai multă rutină, mai puțin pasional (în majoritatea cazurilor).

Dacă nu ți-a plăcut niciodată

Ia-ți inima în dinți și propune-i „ceva nou“. Nu prea există bărbat care să nu aprecieze inițiativele partenerei. Dacă, Doamne ferește, ai un asemenea partener, lucrurile se complică puțin, pentru că te poate bănui de înșelăciuni („de unde știi asta, n-am făcut niciodată împreună așa ceva!?“). E drept, în situația asta, poate ar trebui să te gândești la o despărțire cât sunteți încă prieteni, pentru că, pe măsură ce trece timpul, frustrările, de ambele părți, vor fi din ce în ce mai mari. Dacă e un bărbat normal, care te și iubește, va fi încântat să facă ceva nou, să vadă că-ți oferă plăcere. Așadar, la treabă!

Dacă nu-ți mai place de o vreme

Da, e adevărat, intervine rutina. Dar cine te/vă împiedică ieșiți din ea. Te iubește, nu-i așa? Atunci, de ce să nu-i spui: ce-ar fi să facem și cutare sau cutare lucru? Lucruri care pe vremuri vă excitau, dar la care ați renunțat fie din grabă, fie din prejudecata că nu se mai face la vârsta voastră. În dragoste, se face orice îți furnizează plăcere. Nimic nu este interzis sau deplasat dacă te face să te simți bine. Iar dacă ai impresia că nu rutina e de vină, ci altceva, provoacă o discuție. Știu că ți-e frică de mărturisirea aceea: „Îmi pare rău, dar nu te mai iubesc!“, dar, decât s-o lungești așa, fără zvâc, până se va plictisi cu totul să joace la două capete, mai bine pui cărțile pe masă din vreme.

Cum să-i spun

Cât mai direct, pentru că, nu-i așa, sunteți parteneri de o mulțime de timp, aveți încredere unul în celălalt, nu există (sau n-ar trebui să existe) false pudori între voi. Explică-i ce nu-ți (mai) place, povestește-i cum îți imaginezi că ar trebui să fie. Orgasmul, chiar dacă statisticile spun că cele mai multe femei nu prea știu ce e ăla, are și el importanța lui. Și în buna ta dispoziție, și pentru sănătate, și în bunul mers al cuplului. Dar să spunem că mama ta te-a învățat că astea nu sunt lucruri pe care să le vorbești cu un bărbat, chiar dacă e al tău cu cununie și certificat de la starea civilă (mare greșeală din partea mamei tale!). Nu-i spune chiar direct, spune-i pe ocolite, aluziile fac bine unui preludiu de succes, ba chiar îi poți arăta, ușurel, în timp ce faceți amor.

Cum o fi?

Există și varianta în care pur și simplu tu te-ai plictisit. La tine s-a terminat rezervorul de dragoste și, orice-ar face, nu-ți poate intra în voie. Nu e specific femeilor să recunoască asta nici față de ele, darămite față de partener. Prin urmare, dacă măcar o dată ți-a trecut prin cap ideea de a face amor cu altcineva, asta înseamnă în cuplul vostru s-a epuizat amorul. Nu e o dramă. Nici măcar nu e vina cuiva, de regulă. Atâta dragoste ați avut, atât ați trăit. Iar dacă vrei să rămâneți prieteni, trebuie să-i spui. Numai că, mai întâi, trebuie să-ți recunoști ție, fără să-ți cenzurezi simțămintele, că atât l-ai putut iubi.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr49/08.12.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns