Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Sunt sclava telefonului mobil? Afla daca da sau ba

Sunt sclava telefonului mobil? Afla daca da sau ba

Sunt sclava telefonului mobil? – Fără îndoială, telefonul inteligent a devenit cel mai credincios partener tehnologic al nostru. Este alături de noi în fiecare moment, atât de prezent, încât unele dintre noi simt o adevărată dependență. Dispozitivul acesta mic păstrează în memorie mesaje de dragoste, fotografii, amintiri… e ca un concentrat al trecutului, al viitorului, al fericirii sau al regretelor noastre.

Crezi că deții controlul, dar în realitate nu-i deloc așa. Ești conectată la rețelele de socializare, descarci zeci de aplicații. Toată viața ta socială trece prin telefonul inteligent și nu poți renunța la micul accesoriu pentru că îți oferă o conexiune permanentă cu lumea. Cu toate acestea, pentru a vorbi cu prietenii, nu trebuie neapărat să-ți faci cont în virtual, la toate comunitățile online de utilizatori, multe la număr, de o parte din care nici nu ai auzit. La fel, pentru a nu întârzia la o întâlnire, nu este nevoie să cunoști orarul precis al mijloacelor de transport în comun. Pentru că telefonul mobil e ca un animal de companie… care te solicită în mod constant.

Noua jucărie omniprezentă

Apariția telefonului inteligent în viața noastră de zi cu zi ne-a schimbat în mod incontestabil viața. Este, fără îndoială, o revoluție tehnologică care ne-a adus o mulțime de avantaje. Și, trebuie să recunoaște, niciun produs tehnologic nu a afectat atât de mult modul nostru de a fi, de a trăi, de a gândi.

Cei mai mulți dintre noi își urmăresc telefoanele pentru a verifica dacă au mesaje text, apeluri sau notificări și se frământă, devin neliniștiți când nu au semnal, iar singurul lucru pe care și-l doresc în acele momente este ca operatorii să investească sume semnificativ mai mari în relee de telefonie suplimentare.

Alții dorm cu telefonul mobil lângă pat sau chiar sub pernă, astfel încât să nu piardă nimic. Mai rău, există o categorie de utilizatori care afirmă că „nu-și pot imagina viața fără telefon“. Astfel, absența lui ar provoca anxietate, stres. O reacție total improbabilă, imposibil de imaginat, acum câțiva ani.

A fost inventată chiar și o boală specifică pentru a defini acest fenomen: nomofobie (engl. „no mobile phobia“). Un lucru este cert: telefonul inteligent are un impact relațional, psihologic, social major asupra noastră. Cum faci să devii stăpâna telefonului mobil, nu sclava lui?

Dezactivează notificările

Notificările sunt mici alerte prin care telefonul îți reamintește „Hei, sunt aici!“ Problema? Aceste semnale sonore există pentru multe aplicații. Cele mai recente informații, postările din profilurile tale de pe rețelele de socializare, mesaje… Aceste alerte pot să-ți distragă cu adevărat atenția, de vreme ce, la fiecare cinci minute, telefonul vibrează sau sună. Un singur lucru îți vine în minte: să citești notificarea. E adevărat, în această lume în care totul merge mai repede, nu vrei să pierzi nimic. Un semnal sonor te avertizează că ai primit o notificare, ceea ce te face să dorești să vezi despre ce e vorba. Poate fi un mesaj important… În plus față de sunet, de multe ori ecranul telefonului se aprinde scurt, iar tot ceea ce clipește sau luminează stimulează ochiul uman și, instinctiv, vrei să știi mai multe.

Sfat Soluția este destul de simplă și aplicabilă la aproape fiecare telefon inteligent: dezactivează notificările inutile! Acest lucru va economisi, în afară de baterie, timp, odată ce telefonul va înceta să te deranjeze pentru nimicuri.

Tu deții controlul

Potrivit unui studiu, mulți oameni petrec chiar și opt ore pe zi la telefon. Dacă și tu te afli în această situație, e necesar să înțelegi că e timpul să preiei controlul. Prin notarea, cu aproximație, a numărului de ore petrecute la telefon, vei deveni mai conștientă de problemă. Numai după ce înțelegi gravitatea situației poți stabili obiective și căuta soluții.

Nu e cazul să descarci o aplicație care să-ți permită să controlezi utilizarea telefonului, e ca și cum ai înlocui un viciu cu altul, în contextul în care tu vrei să scapi de o patimă. În schimb, poți crea un plan conform căruia să limitezi folosirea lui la anumite ore ale zilei. De exemplu, îți poți permite să întrebuințezi telefonul între orele 10-17 în fiecare zi. Și îți propui intervale în care nici nu ai voie să-l atingi. De fapt, serile și la final de săptămână, e bine să vă oferiți unul altuia, om și mașină, o clipă de răgaz.

Sfat Scrie planul și obiectivele pe o bucată de hârtie pentru a le face mai concrete. Sărbătorește scopurile atinse și stabilește-le pe cele care urmează a fi îndeplinite.

Timp de calitate

Fiul meu cel mare e adolescent și mă șochează mereu că, de fiecare dată când prietenii lui vin în vizită, după primele 15 minute de comunicare față în față, toți își iau propriile telefoane și se cufundă în lumea virtuală, ca și cum întreaga lume din jur ar dispărea și fiecare s-ar ascunde, împreună cu nelipsitul dispozitiv complementar, sub un glob de sticlă. Cred că știi și tu imaginea: oamenii sunt împreună numai în aparență. În realitate, fiecare e singur, absorbit de magia disipată de telefon. Nu te lăsa hipnotizată de micul ecran luminos, ci petrece timp de calitate cu familia sau prietenii. Nu e necesar să planifici activități extraordinare, ci mai degrabă să fii pe deplin disponibilă pentru ei, fără niciun compromis – fără telefon, tabletă, sarcini de serviciu de rezolvat acasă și fără să te gândești oare ce vei găti pentru cină. Aceste momente de atenție totală pot face parte din rutina zilnică.

Sfat Nu este nevoie să te transformi într-o animatoare, să pui la cale și să însuflețești adevărate spectacole acasă, să organizezi seara de origami exact la ora 18.30, între biscuiții cu lapte și colorarea mandalelor. Să petreci timp de calitate cu familia nu înseamnă întotdeauna să planifici, să prezici totul. Fă loc pentru spontaneitate! Bucură-te de momentul prezent!

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.03/2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pexel

 

Comments

comments

Lasă un răspuns